Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Jätteskrällen – Tyskland slår ut Schweiz

Schweiz dominerade i gruppspelet och tog sig vidare som etta. De ställdes då mot det lägst rankade laget från grupp A – Tyskland. Som då vann semifinalen med 3-1.

Det högst rankade laget från grupp B mot det lägst rankade laget i grupp A. På förhand var Schweiz, med storstjärnor som Kevin Fiala och Nico Hischier, stora favoriter.

Men redan från start var det Tyskland som drev matchen.

1-0 kom redan sex minuter in i matchen när Maximilian Kastner stänkte dit pucken. Resultatet stod sig perioden ut. I den andra flyttade Schweiz fram positionerna och gjorde 1-1 via Jonas Siegenthaler.

Vid målet var Tysklands stora stjärna, Moritz Seider, fly förbannad. Backen tyckte att han hade fått klubban avslagen strax innan kvitteringen kom. Domarna höll dock inte med utan släppte situationen.

Bara minuter senare tog då Seider ett matchstraff för boarding. Den tidigare Röglespelaren körde över en schweizare in mot sargen och drog på sig 5+20 minuter.

Kunde inte utnyttja powerplayet

Schweiz fick ett fem minuter långt numerärt överläge men kunde inte ta tillvara på det. Istället kom en mardrömsperiod strax efter.

JJ Peterka gjorde på ett vackert sätt 2-1. Bara sekunder efter drog Tyskland på sig en utvisning och Schweiz fick återigen ett powerplay. Då förvärrades läget ännu mer. Nico Sturm sköt in 3-1 i boxplay, 36 sekunder efter 2-1-målet.

I den tredje perioden försökte Schweiz komma tillbaka in i matchen, men de heta lägena kom aldrig. Tyskland offrade liv och lem för att inte tillåta pucken att nå fram till egen kasse.

Det kom aldrig någon reducering utan Tyskland stod för en stor skräll och skickade ut Schweiz, som det pratades om som en potentiell guldkandidat. För tyskarna väntar nu USA i semifinalen på lördag.

TV: Dahlin och Granqvist: Så frontar du