Tre Kronor föll mot USA.
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Tre Kronor föll i gruppfinalen – trots upphämtning

Gruppfinal mot USA.
Då inkasserade Tre Kronor sin första förlust i årets VM-turnering – och går därmed miste om gruppsegern i grupp A.
– Sverige har egentligen bara tio bra minuter i matchen – de fem första och de fem sista, säger SVT:s expert Jonas Andersson efter 3–4-förlusten.

Gruppsegern stod på spel när Tre Kronor och USA gjorde upp i gruppspelets sista match i Tammerfors. Vid seger skulle Tre Kronor klättra förbi USA i toppen av grupp A, men de obesegrade amerikanarna kunde avsluta sitt starka gruppspel med sin sjunde raka seger.

Detta efter att de besegrat Tre Kronor med 4–3 efter övertidsspel, där Dylan Samberg prickade in det avgörande målet för USA.

– Det är starkt av Sverige att komma tillbaka och det visar prov på lagmoral, men sett över hela matchen är det USA som är det bättre laget. Sverige har egentligen bara tio bra minuter i matchen – de fem första och de fem sista. Annars är det USA för hela slanten, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

“Känns som att de tappar det”

Matchen startade i moll för Tre Kronor, då nyckelbacken Rasmus Sandin tvingades lämna matchen redan efter fem minuters spel. Detta efter att han åkt på en knätackling från Michael Eyssimont som resulterade i ett matchstraff för amerikanen, medan Sandin tvingades lämna isen i stora smärtor.

I det efterföljande powerplay-spelet kunde Tre Kronor emellertid ta ledningen i matchen, då Leo Carlsson direktsköt in 1–0 med ett distinkt skott. Efter ledningsmålet började Sverige ådra sig en rad utvisningar och till slut spräckte amerikanarna Tre Kronors nolla i boxplay genom en fullträff från veteranen Nick Bonino

Tre Kronor ådrog sig inte mindre än fem tvåminutersutvisningar i den första perioden.

– Det känns som att de tappar det lite i slutet. Jag vettefan vad det var (för utvisningar som domaren tog) i slutet (av perioden), säger målskytten Leo Carlsson till SVT.

“Måste ha fokus på rätt saker”

Utvisnignarna fortsatte att hagla i mittperioden. När Patrik Nemeth ådrog sig Tre Kronors sjätte utvisning efter halva matchen spelad kunde USA ånyo utnyttja sitt powerplay, då Conor Garland tryckte in en retur till 2–1.

Innan mittperioden var över hade amerikanerna även utökat ledningen till 3–1 genom Lane Hutson

– Vi måste ha fokus på rätt saker. Det har varit grinigt och mycket fokus på domarna, men vi måste pusha det åt sidan, säger lagkaptenen Jakob Silfverberg till SVT.

Petersson utgick skadad

Som lök på laxen utgick André Petersson med en skada i mittperioden och återkom inte till spel i den tredje perioden. Vid en sekvens i den andra perioden tappade HV71-stjärnan balansen och vred sitt ben på ett otäckt vis, men återkom kort därefter till spel. I sitt första byte tillbaka blev Petersson liggandes på isen igen och utgick därefter från matchen med en befarad underkroppsskada.

Trots ett decimerat manskap kunde Tre Kronor stå för en stark upphämting i slutakten. Först reducerade Leo Carlsson med sitt andra mål för dagen, innan Timothy Liljegren från nära håll kunde trycka in kvitteringspucken med två och en halv minut kvar att spela.

I förlängningsspelet drog emellertid USA det längsta strået genom ett backmål från Dylan Samberg, vilket innebär att USA vinner grupp A före Tre Kronor.

Förlusten innebär att Tre Kronor kommer att ställas mot antingen Lettland eller Tjeckien i kvartsfinalen. Det avgörs under tisdagskvällen, då Lettland avslutar gruppspelet med en match mot gruppsegraren Schweiz. Om Lettland vinner så kommer de att möta Tre Kronor i kvartsfinalen, men vid lettisk förlust i kväll blir det Tjeckien som står för motståndet på torsdag.

Sverige – USA 3–4 e. sd (1–1, 0–2, 2–0, 0–1)
Sverige: Leo Carlsson (2), Timothy Liljegren
USA: Nick Bonino, Conor Garland, Lane Hutson, Dylan Samberg.

TV: Nylanders besked om framtiden