HOCKEY-VM 2023
Lucas Raymond blev utvisad – i båset.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån & SVT/Skärmdump
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Lucas Raymond om märkliga utvisningen: “Blev lite förvånad”

ANNONS

Lucas Raymond blev efterlängtad målskytt i segern mot Danmark. 
Men stjärnan var också inblandad i en udda situation under matchen – han blev nämligen utvisad när han satt i båset. 
– Jag var nära på att få klubban i ansiktet så jag tänkte att “där vill jag inte ha den” och då fick jag en utvisning, säger Raymond. 

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor inledde VM med fem raka vinster men behöver avsluta på ett bra sätt för att ha chans på gruppsegern. 

Under måndagskvällen tog de då en viktig segern i jakten för att komma etta i grupp A när Danmark besegrades med 4-1. 

Sverige har alltså vunnit alla sina sex första matcher så här långt i mästerskapet. 

– Det är kul. Det känns som att vi steppar upp i intensitet i den här matchen jämfört med de tidigare. Det var skönt att få ett lite högre tempo men det tog en period att komma in i det. Danmark spelade med en bra fart så det var skönt att få en vinst, säger stjärnforwarden Lucas Raymond efteråt.

Efter en lite svagare första period klev Tre Kronor upp och spelade bättre och bättre ju längre matchen led. I tredje perioden gjorde sedan Sverige en av sina bästa perioder i mästerskapet. 

– Vårt självförtroende ökar och ökar som lag. Vi har också mer bekvämlighet i vårt spelsystem och kan göra det fortare. Tredje perioden var bra och något att bygga vidare på.

Raymond lättad efter målet: “Skönt”

Lucas Raymond fick också efterlängtad utdelning. Förutom straffarna mot Finland (som inte räknas i den personliga statistiken) hade Lucas Raymond bara gjort ett mål på fem matcher innan matchen mot Danmark. Detta trots att han skjutit hela 17 skott på mål, ett snitt på 3,4 skott per match. 

Raymond har då haft klena 5,88 i skottprocent. Men under måndagskvällen såg han till att snygga till statistiken då han sköt sitt andra mål i turneringen. 

– Det var skönt att sätta dit den. Jag kom in bra där så det var bara att nypa till. 

Du har ju skjutit och skjutit och din kedja har skapat väldigt mycket utan att få utdelning, var det en stor lättnad att se pucken gå in?
– Ja, men det tycker jag. Vi har mycket chanser, skapar mycket och har gjort det i många matcher här. Om vi hade satt dit chanserna vi haft så hade produktionen varit ännu högre. Vi vinner matcherna och känner oss bättre och bättre för varje match. Det är skönt. 

Hur gör man för att inte bli frustrerad när man har så många chanser utan att riktigt få in pucken? 
– Jag tror största skillnaden är att vi vinner matcher. Om vi hade förlorat så hade nog frustrationen varit större. Nu när vi spelar bra och vinner matcher så är det enklare att lägga det åt sidan.

Äntligen fick Lucas Raymond utdelning för alla sina skott. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Förklarar märkliga bilderna: “Då fick jag en utvisning”

Lucas Raymond, som är Sveriges stora stjärna på forwardssidan, var också inblandad i en märklig situation i mitten av matchen

Han blev nämligen utvisad samtidigt som han satt i båset. Något som fick SVT:s experter att reagera.

– Raymond tar tag I Patrick Russells klubba inne i båset. Väldigt uppmärksamt av domarna, de stod bra till, säger Kim Martin Hasson i SVT:s studio innan Mikael Renberg fyllde i:  
– En väldigt onödig utvisning. Det får inte ske. Sam Hallam är nog inte nöjd med det, säger Renberg. 

Efteråt gav Lucas Raymond själv sin bild av situationen. 

– Jag vet inte… Jag var nära på att få klubban i ansiktet så jag tänkte att “där vill jag inte ha den” och då fick jag en utvisning. Jag låter domarna sköta sitt så sköter jag mitt.

Har du varit med om att bli utvisad när du suttit i båset tidigare under din karriär? 
– Det har jag säkert när jag har varit yngre men inte vad jag kommer ihåg i varje fall. Det är sådant som händer. Skönt att de dödade utvisningen. 

Blev du förvånad över att du åkte ut för det där?
– Ja, lite förvånad blev jag. Men som sagt har domarna sin bedömning och vi får lita på det. 

Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam stod precis bakom Lucas Raymond när det hände och gav sedan även sin version av händelseförloppet. 

– Det sker ju precis framför mig så jag borde ju ha stenkoll egentligen. Jag ser ju det som händer på isen. “Della” (Jacob de la Rose) är ju smart och försöker sinka ner en av danskarna där och så får vi ett byte, tjuvar lite och blir nästan fyra-mot-fyra. Samtidigt skyfflar “Della” in dansken i sargen och hans klubba åker in i vårt bås. Jag tror mer att Raymond försöker hålla klubban bort från sitt ansikte, sedan om han håller i den eller inte… Jag får lita på domarna där, säger Hallam.


TV: Lindquist listar säsongens bästa spelare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL