Frederik Dichow klev av efter smällen.
Hockey-VM 2023

Frederik Dichow klev av skadad i Danmarks nya förlust: “Blytungt”

Danmark förlorar på nytt i VM.
Som salt i såren fick de även målvakten Frederik Dichow, till vardags i Frölunda, skadad efter att han fått en smäll i första perioden.
– Det här är blytungt för Danmark, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

Danmark inledde med segrar mot Ungern, Frankrike och Österrike och fick då sin bästa start på ett VM någonsin med tre raka vinster. Men förlusten mot Tyskland sätter danskarna i en tuff position då de nu måste vinna mot USA, Sverige eller Finland för att ha chans att nå kvartsfinalen.

Under den tidiga lördagsmatchen ställdes Danmark mot USA i den första av de tre stora utmaningarna.

USA hade gått rent i turneringen inför lördagens match med fyra vinster och tolv poäng efter fyra matcher. Det var också amerikanerna som tog tag i taktpinnen i den första perioden, dominerade spelet och vann skotten med 15-7 men den danske målvakten Frederik Dichow, till vardags i Frölunda, stod för en stark insats efter den tunga matchen mot Tyskland och stod på huvudet under matchens 20 första minuter. Det stod därmed 0-0 efter första perioden.

Dichow ut skadad: “Smäll mot huvudet”

Dichow fick dock en smäll i slutet av den första perioden då den danske kaptenen Jesper Jensen Aabo knuffade in USA:s Patrick Brown mot Dichow.

– Dichow har fått ont. Det är direkt svagt av Jesper Jensen att utsätta sin egen målvakt för det där. Träffar den rent i huvudet då kan det vara slutspelat för honom i turneringen, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

När den andra började så meddelade Danmark att de bytte målvakt då George Sørensen klev in i kassen för första gången i VM då Frederik Dichow vaktat kassen i alla matcher så här långt.

– Det är Sørensen som kommit i det danska målet. Då är det uppenbarligen något i samband med den där situationen när han fick smällen. Sannolikt är det så. Det kan vara att han fått en smäll i huvudet och att det är en säkerhetsåtgärd. Det här är en avsevärd försämring, säger Chris Härenstam.

– Det här är blytungt för Danmark, fyller experten Jonas Andersson i.

Talangen sköt segern till USA

Danmark skapade inte många chanser men drygt fem minuter in i den andra perioden fick HV71-talangen Oscar Fisker Mølgaard ett friläge då han kom ensam mot den amerikanske målvakten Casey DeSmith. Mølgaard lyckades också finta bort DeSmith men missade pucken när han skulle runda målvakten och lägga in pucken i mål.

Mot slutet av perioden klev Danmark upp mer och mer vilket ledde till ett antal farliga målchanser men de lyckades inte få in pucken och 0-0 stod sig även efter 40 spelade minuter.

När den tredje perioden började fick Danmark direkt chansen i powerplay och fick spela fem-mot-tre. De lyckades däremot inte utnyttja läget utan USA dödade utvisningarna. Det var sedan också Danmark som tog över matchbilden och skapade flera chanser. När de återigen fick spela powerplay var det nära att likaläget bröts men ställningen var fortsatt 0-0.

Halvvägs in i den tredje perioden fick sedan USA spela powerplay och tog då även ledningen. Den 19-årige forwardstalangen Cutter Gauthier fick pucken och sköt ett skott som gick ovanför axeln på George Sørensen för sitt tredje mål i VM och 1-0 till USA.

Slutresultatet blev sedan 3-0 efter att stjärnan Alex Tuch också blivit målskytt och Rocco Grimaldi gjort mål i tom kasse. USA tar därmed sin femte raka seger på VM medan Danmark nu måste vinna mot antingen Sverige eller Finland samtidigt som Tyskland måste tappa poäng mot Ungern eller Frankrike för att Danmark ska ha chans att nå kvartsfinal.

USA – Danmark 3–0 (0-0,0-0,3-0)

USA: Cutter Gauthier, Alex Tuch, Rocco Grimaldi.