Se avgörandet i videospelaren ovan.

MARATONMATCHEN: Hjälte – i sjunde (!) perioden

Den första konferensfinalen mellan Carolina och Florida blev en riktig rysare.
Det krävdes spel in i den sjunde perioden innan storstjärnan Matthew Tkachuk kunde säkra 3–2-segern åt Florida.

Matchen såg ut att få ett tidigt avgörande i förlängningen, då bortalagets Ryan Lomberg tryckte in vad han trodde blev det matchavgörande målet drygt två och en halv minut in i den första övertidsperioden. Målet videogranskades emellertid och efter överläggning kunde domarna konstatera att Colin White stört Hurricanes målvakt Frederik Andersen i målgården strax innan Lomberg sköt pucken i mål.

I stället fortsatte matchen – i 77 minuter till.

Sjätte längsta NHL-matchen – någonsin

Det dröjde fram till att det var 13 sekunder kvar av den sjunde (!) perioden innan Floridas storstjärna Matthew Tkachuk kunde avgöra matchen. Tkachuk plockade upp i den högra tekningscirkeln innan han tryckte upp pucken bakom Andersen i Hurricanes-målet och ge Panthers en 1–0-ledning i konferensfinalen.

Vid tidpunkten för målet var klockan strax före 02:00, lokal tid.

Matchen pågick i totalt 139 minuter och 47 sekunder och är därmed den sjätte längsta matchen i NHL:s historia och den längsta matchen i de bägge klubbarnas historia. Den längsta match som spelats i NHL spelades den 24 mars 1936, då Detroit Red Wings kunde besegrade Montreal Maroons med 1–0 efter 176 minuter och 30 sekunders spel.

Svensken spelade 56 minuter

Svenske Gustav Forsling loggade totalt 56 minuter och tio sekunders istid i matchen, där han stod för sex skott på mål och hade fyra blockerade skott.

Bland utespelarna var det emellertid lagkamraten Brandon Montour som spelade mest av samtliga spelare, då han loggade totalt 57 minuter och 27 sekunders istid i segermatchen.

Carolina Hurricanes – Florida Panthers 2–3 e. sd (1–0, 0–2, 1–0, 0–0, 0–0, 0–0, 0–1)
Carolina: Seth Jarvis, Stefan Noesen.
Florida: Aleksander Barkov, Carter Verhaghe, Matthew Tkachuk.

Florida leder matchserien med 1–0 i matcher.