HOCKEY-VM 2023
Sam Hallam och Henrik Tömmernes om Tre Kronors sjuka statistik.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Hockey-VM 2023

Tre Kronor släppte inte till ett enda skott – i två perioder: “En eloge till alla”

ANNONS

Tre Kronor tog en promenadseger mot Ungern och vann med hela 7-1. 
Faktum är att Ungern inte lyckades skjuta ett enda skott på mål varken i andra eller tredje perioden. 
– Det är en eloge till alla att inte fuska där ute som det lätt kan bli i en sån här match, säger Henrik Tömmernes till hockeysverige.se.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

VM hade börjat med tre raka segrar för Tre Kronor och under torsdagseftermiddagens match mot Ungern kom även den fjärde raka vinsten. 

Sverige körde över Ungern och vann med hela 7-1. De blågula fick en drömstart på matchen med 1-0 efter 93 sekunder och 2-0 efter fem minuters spel. Ungern reducerade sedan innan Tre Kronor gjorde 3-1 i slutet av den första perioden. 

Under de två sista perioderna kontrollerade Sverige matchen totalt varpå resultatet rann iväg. 

– Jag tycker det är en okej första period, vi är lite slarviga, de får lite lägen och får göra ett mål. I den andra och tredje så gör vi jobbet som vi ska, spelar mestadels med pucken och får göra lite mål. Det var bra för självförtroendet i laget att kunna sprida ut målskyttet, säger Henrik Tömmernes till hockeysverige.se efter matchen. 

När ni fick 2-0 så tidigt, blev det lite av en underskattning eller att ni spelade på halvfart för att “det gick för lätt”? 
– Nej, det tycker jag inte. Vi visste att de skulle komma ut hårt, chansa lite och stressa oss. Vi blir lite slarviga med pucken och de gör det samtidigt bra. Visst, kanske det blev en lite enkel start där med 2-0 direkt. Vi försökte väl kanske spela lite för svårt men vi hade ett bra snack efter första perioden och i andra och tredje så gör vi jobbet och spelar mestadels i deras zon.

“Vi gjorde jobbet där ute”

Tre Kronor hade sedan en helt otrolig statistik under matchens två avslutande perioder. 

Ungern sköt nämligen inte ett enda skott på mål under de sista 40 minuterna. 

– De har alltså inte skjutit ett skott på mål i den andra och inget i den tredje perioden med 7.25 kvar. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger kommentatorn Chris Härenstam i SVT:s sändning.

Det var en stark laginsats av Tre Kronor. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Henrik Tömmernes menar att det säger en hel del om vilken stark och disciplinerad insats som laget gör. 

– Det är väl mer att vi gör rätt saker fortfarande oavsett om det är motstånd av Ungern eller Finland. Vi har satt vårt försvarsspel och alla tar jobbet. Det är en eloge till alla att inte fuska där ute som det lätt kan bli i en sån här match då man vill gå på offensiven. Vi hade ett bra snack efter första och efter det gjorde vi jobbet där ute.

Jonatan Berggren var en av målskyttarna i matchen och hyllar också lagets prestation. 

Har du varit med om något liknande att inte släppa till skott på två perioder?
– Oj, det vet jag inte. Jag fokuserar sällan på hur mycket skott som skjuts eller så. Men det visar ju att det var en bra laginsats och att vi är svåra att trycka ner i försvarszon och att vi gör det vi snackar om. Vi är bra när vi gör det vi ska, säger Berggren.

Hallam om segern: “Fick en bra matchbild”

Förbundskaptenen Sam Hallam är också nöjd med hur laget reste sig efter den första perioden och spelade i de två sista perioderna. 

– Vi var förberedda på ett Ungern som spelar med samma hjärta, själ och passion som deras fans visar, och det fick vi se i början. De fyller på med väldigt mycket folk i sina spelvändningar, precis som när de gjorde målet. De följer upp med mycket folk i anfallszon, kastar in mycket puckar mot mål och forecheckar stenhårt. Det var nyttigt för oss att se i första perioden där vi gav iväg pucken lite för enkelt. Framför allt det var det som skapade problem för oss, säger Hallam och fortsätter: 
– Sedan tycker jag att vi städar upp det ordentligt i andra och tredje samtidigt som våra forward tar ett enormt ansvar med pucken. Då fick vi en bra matchbild.

40 minuter utan ett skott på det egna målet och Sam Hallam menar att det gjordes en del förändring efter den första perioden. 

– Egentligen var det bara att påminna om att spela färdigt situationerna och ha lite större tålamod i offensiv zon. När man får lite ytor och situationer som man inte är van vid, likt i första perioden, så åker man och nästan ställer sig i de ytorna innan det händer något där. När vi tappade pucken i första perioden så hade vi ingen kontakt mellan vår forwardssida och backsida. Vi lät våra backar hantera för tuffa situationer och det korrigerade vi inför resten av matchen. 

Henrik Tömmernes var en av Tre Kronors bästa spelare. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Fyra assist av Tömmernes: “Skönt för självförtroendet”

Henrik Tömmernes var en av spelarna som klev fram i det offensiva spelet för Tre Kronor. Toppbacken stod nämligen för fyra passningspoäng i 7-1-vinsten. 

– Det är skönt för självförtroendet och jag är en av de spelarna som ska bidra bakifrån och spela i mycket offensiva situationer. Det är klart att det är skönt att vara med i poängprotokollet men samtidigt så är det en match av den här kvalitén så det går inte att dra för stora växlar av det. Men det är alltid skönt att bidra. 

Att få en sådan här seger där det lossnar i offensiven, hur viktigt är det för känslan i gruppen? 
– Jätteviktigt tror jag. Framför allt att få göra en sådan här match, som vi kanske har saknat i de tre första matcherna, med spelet med pucken och i offensiv zon. I dag hade vi en bra chans att träna på det och vi kommer in bra i zon och sätter attacken. 
– Sedan är det flera spelare som får göra mål, släppa ner axlarna lite och då kan vi bli ännu farligare inför framtiden, avslutar Henrik Tömmernes.


TV: Lindquist listar säsongens bästa spelare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL