HOCKEY-VM 2023
Timothy Liljegren hyllas av förbundskapten Sam Hallam.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Hockey-VM 2023

Timothy Liljegren hyllas efter succédebuten på VM: “Gör det jättebra”

ANNONS

Han har bara varit i Tammerfors i cirka ett dygn och inte fått mycket sömn men Timothy Liljegren gjorde succé direkt i VM-debuten. 
NHL-backen stod för en stark insats i 7–1-segern mot Ungern, passade fram till två mål samt stod för matchens delikatess med assisten fram till 3-1-målet.
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig innan matchen men det kändes helt okej, säger Liljegren ödmjukt.
– Jag tycker att Timothy såg väldigt pigg ut för att knappt ha sovit eller ätit någonting efter en lång flygresa, säger lagkompisen Henrik Tömmernes. 

Timothy Liljegren landade i Tammerfors under onsdagseftermiddagen och fick inte mycket sömn under natten efter en lång flygresa från Toronto. 

Trots det bestämde han sig för att delta i morgonvärmningen på torsdagen och sedan även spela i eftermiddagens match mot Ungern. 

NHL-förstärkningen spelade då en avgörande roll i 7-1-segern då han var en av Tre Kronors ledande spelare samt stod för två assists. Efteråt hyllades han bland annat av SVT:s expert Jonas Andersson

– Han har visat i spelet att han är en jätteförstärkning, säger Andersson i SVT:s sändning.

Timothy Liljegren själv var däremot ödmjuk när han mötte media efter den imponerande debuten. 

– Det känns ganska bra tycker jag, skönt att vara igång. 

Inför matchen var det sagt att Liljegren skulle “smygas in i spelet” men han klev direkt in och fick en stor roll i första backpar med Rasmus Sandin. I slutändan spelade han 17:17 minuter vilket var fjärde mest bland Tre Kronors backar. 

Hur mår kropp och huvud efter att ha spelat så tätt inpå den långa flygresan hit? 
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig där innan matchen men det kändes helt okej. Det tog ett litet tag att få igång benen och lungorna men det kändes ändå okej. 

Timothy Liljegren såg verkligen inte trött ut på isen trots omständigheterna. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Hyllas efter showen: “Det gör han väldigt bra”

Timothy Liljegren presenterade sig direkt på bästa sätt då han stod för matchens delikatess i slutet av den första perioden. Han åkte på en soloräd i offensiv zon vilket ledde till att han rundande målet och spelade in pucken till Dennis Everberg som rakade in 3-1-målet. 

Efteråt beskrev Liljegren hur han tänkte i sekvensen då han elegant spelade fram till målet. 

– Rasmus passade mig där och så försökte jag… Jag vet inte… Jag åkte runt deras spelare och gjorde en liten stoppfint, då såg jag att jag tappade han (motståndaren) lite. Sedan hörde jag att Everberg skrek till framför mål så då försökte jag få in den där och han gjorde mål. Det var skönt.

Liljegrens framgångsrika debut gick inte heller obemärkt förbi utan efteråt hyllades han från flera håll. Bland annat backkollegan Henrik Tömmernes var imponerad över hur Torontospelaren spelade under matchen mot Ungern. 

– Jag tycker att Timothy såg väldigt pigg ut för att knappt ha sovit eller ätit någonting vad jag hörde efter en lång flygresa. Det var ett fint förarbete till Dennis mål och det är kul att ha honom i laget. Framför allt tror jag att det är skönt för honom att få spela av en sådan här match, komma in i rätt tidszon och allt det där, säger Tömmernes. 

Även förbundskapten Sam Hallam hade flera lovord att säga om Liljegren när han fick frågan om 24-åringens VM-debut. 

– Jättebra! Jag tycker att han rör sig bra, spelar bra utan puck och vågar ligga nära vilket nog är mycket beroende på hans skridskoåkning som är väldigt bra. Sedan visar han ju också hur bra han är i spelet med pucken och vilket lugn han har där. Nu kanske det inte är så varje match att man kan komma ner, åka runt buren och lägga backhandspassning till bortre stolpen men det han gör i passningsspelet uppe på offensiv blå också är väldigt bra. 

Liljegren får ta emot flera hyllningar efter debuten. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

“Får försöka komma ikapp med sömnen”

Timothy Liljegren har tidigare representerat Sverige på alla juniorlandslagsnivåer samt spelat U18-VM och JVM. Men torsdagens 7-1-vinst mot Ungern var faktiskt hans första seniorlandskamp i karriären. 

– Det var kul. Det har varit lite av en dröm när man växte upp så det är väldigt kul att få debutera och att få en vinst i debuten är inte helt fel. 

Han matchades då också, föga förvånande, med nära vännen Rasmus Sandin. Ett radarpar som kamperade ihop under flera år i Toronto Maple Leafs och som nu även spelade tillsammans i Tre Kronor. Deras kemi var då tydlig direkt på isen då de hittade varandra flera gånger. 

Kan du beskriva kemin som ni har? 
– Vi har spelat tillsammans i många år och spelade i samma backpar under mestadels av tiden där borta. Vi borde kunna spela ganska bra tillsammans och jag tycker att vi gjorde det i dag också. Det var kul att få spela med honom igen.

Vad har du fått för intryck av gruppen så här långt?
– Väldigt sköna killar, alla har tagit emot mig väl sedan jag kom hit. Jag tycker det är bra energi i laget. Sedan känner man ju några sedan tidigare också men allt som allt är det väldigt bra hittills.

Tre Kronor har en ledig dag under fredagen och det kommer att bli någon form av lagaktivitet för det svenska laget. Det finns dock någonting som NHL-backen ser fram emot lite extra just nu: 

– Vi får se hur det blir. Man kanske får försöka komma ikapp lite med sömnen också, säger Timothy Liljegren med ett snett leende.


TV: Höjdpunkter från Timothy Liljegrens säsong i Toronto

Den här artikeln handlar om: