NHL-draften 2023

I natt avgörs draftlotteriet – här är förutsättningarna

ANNONS

Connor Bedard väntas väljas först i sommarens NHL-draft. I natt genomförs lotteriet som avgör vilken NHL-klubb som får chansen att lägga beslag på supertalangen.

Den 28 juni inleds NHL-draften i Nashville.

Där och då kommer, av allt att döma, supertalangen Connor Bedard att kliva upp på draftscenen och skaka kommissionären Gary Bettmans hand efter att han valts som den första spelaren i sommarens NHL-draft.

Ducks har bäst chans

I natt kommer det med stor säkerhet att avgöras vilket lag som lägger beslag på supertalangen, då NHL:s draftlotteri kommer att genomföras i Secaucus, New Jersey. Lagen som har en boll i tombolan är antingen lagen som missat Stanley Cup-slutspelet, eller lag som trejdat till sig förstarundeval från klubbar som missat slutspelet.

I och med regelförändringarna 2021, där NHL gjorde om lotterisystemet så att en klubb inte kan flytta upp mer än tio placeringar, har chansen för de sämsta lagen ökat att landa toppvalet. Anaheim är det lag som har störst chans att få Connor Bedard med sina 25,5 procent, medan Columbus är tvåa med drygt 13,5 procents chans att vinna nattens lotteri.

Carlsson väntas gå tidigt

I Sportsnets senaste draftranking rankas tre svenskar i förstarundan, där Leo Carlsson rankas på en fjärdeplats, Axel Sandin Pellikka på en 13:e plats samt Felix Nilsson på en 32:a plats.

I NHL Central Scoutings sista ranking inför sommarens NHL-draft återfanns elva svenska spelare bland de 32 högst rankade utespelarna utanför Nordamerika, medan Rögles nyförvärv Alexander Hellnemo toppade rankingen för internationella målvakter.

Så rankas lagen inför lotteriet

1. Anaheim Ducks (25,5 procents vinstchans)
2. Columbus Blue Jackets (13,5)
3. Chicago Blackhawks (11,5)
4. San Jose Sharks (9,5)
5. Montreal Canadiens (8,5)

6. Arizona Coyotes (7,5)
7. Philadelphia Flyers (6,5)
8. Washington Capitals (6,0)
9. Detroit Red Wings (5,0)
10. St. Louis Blues (3,5)

11. Vancouver Canucks (3,0)


TV: Svensken är lagkamrat med Connor Bedard – "Han gör sjuka grejer"

Den här artikeln handlar om: