HOCKEYALLSVENSKA FINALEN
HockeyAllsvenskan

Hammarlund om uteblivna matchstraffet: "Trodde det skulle bli en femma"

Djurgården säkrade en 6–4-vinst, men slutresultatet hade kunnat se annorlunda ut.
Efter matchen ger Edvin Hammarlund sin syn på en av matchens mest uppmärksammade situationer.
– Jag tänkte ”nu blir det fem minuter boxplay, helvete".

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)

Djurgården hade precis gjort 5–2 och såg ut att vara på väg mot en säker seger i match fem. Då höjde Edvin Hammarlund klubban upp mot munnen på Oscar Pettersson. Aktionen fick hela arenan att koka och bland andra sågs Peter Forsberg ryta till på läktaren i Hägglunds Arena.

Efter en diskussion kom domarna däremot fram till att det hela endast skulle ge två minuter för hög klubba. Ett betydligt lindrigare straff än vad många väntade sig, även Edvin Hammarlund själv.
– Jag trodde också att det skulle bli en femma. Han var lite lägre, jag är ganska lång. Jag sätter upp klubban för att stoppa honom, och träffar oturligt. Domarna gör sin bedömning, säger han till pressen efter matchen och fortsätter:
– Det är en klubba som träffar munnen på honom. På bilderna ser det ut som att det är en crosschecking som träffar ansiktet och det har varit femmor förut, så jag trodde det. Jag hade förstått om det var en femma. Jag tänkte ”nu blir det fem minuter boxplay, helvete", men det blev det inte.

MoDo lyckades reducera två gånger om utan det längre straffet, men frågan är vad slutresultatet hade varit om de även fått spela fem minuters powerplay i den sista perioden?

Hammarlund menar att det var lite kraft i hans agerande, men att det inte var meningen att sätta klubban rakt i tänderna på Pettersson.
– Det är det kanske lite grann (kraft i den). Han har precis dumpat och ska försöka smita förbi mig. Jag försöker blocka, som man ofta gör. Den träffar oturligt, det var inte med meningen.

På frågan om det blir en avstängning till nästa match har han inget svar.
– Det vet jag inte. Jag har inte en aning.

“Står väl 1–1 mellan oss nu”

Pettersson satt och inspekterade tänderna en lång stund efter tacklingen, men menade efter matchen att det inte var något större problem.
– Käften mår bra, en halvlös tand, säger han.

Han vill inte heller riktigt ta ställning till tacklingen från Hammarlund.
– Jag tycker ingenting. Det får domarna stå för. Jag kan inte göra så mycket mer än att skaka av mig det och gå vidare. Det står väl 1–1 mellan oss nu då.

TV: "Vi har fortfarande inte vunnit någonting"