U18-VM

De tre största stjärnorna från dag sex av U18-VM

ANNONS

I samarbete med EP Rinkside kommer Martin Jansson, reporter på Hockeysverige, och J.D. Burke, chefredaktör på EP Rinkside, varje dag plocka ut tre stjärnor från U18-VM.

  • Amerikanens nya uppvisning: “Inte sett en så spektakulär andraassist på länge”
  • Gjorde hattrick – vill efterlikna Malkin: “Alltid varit min favoritspelare”
  • Kommer han att leda Tjeckien till den största skrällen i turneringen?

BASEL/PORRENTRUY

Just nu: Supererbjudande på Hockeysverige Plus. Få ett årsbonnemang för 449 kronor (ord.pris 659 kronor) med koden U18VM2023. 

Allt som behövdes var 34 sekunder. Knappt en halvminut av de 60 spelade minuterna blev avgörande för Kanada.

Colby Barlow och Matthew Wood gjorde mål med 34 sekunders mellanrum i slutet av första perioden, och det var det för tjeckerna.

Det var dock en tuff och jämn period.

– Det var enormt. En stor förändring i momentum att få ett till mål efter det första. En riktigt stor förändring i momentum och jag tror att det gav oss självförtroendet inför andra, sade Wood efter matchen.

Och så var det verkligen, momentumet följde med dem in i den andra perioden. Där Wood hittade nätet bara 14 sekunder in i mittakten för att utöka till 3-0.

Tjeckerna samlade kraft för att försöka kämpa sig tillbaka in i matchen, men varje gång de gjorde ett mål svarade kanadensarna med ett eget mål innan de ens hann meddela det i Raiffeisen Arena i Porrentruy.

Eduard Sale reducerade till 3-1 för Tjeckien, och sedan fullbordade Wood sitt hattrick knappt tre minuter senare.

– Det blev bättre ju längre matchen pågick och vi fortsatte på momentumet för att stänga matchen i tredje, sade Wood.

Tjeckerna minskade till slut gapet till två mål, men sedan satte Kanada foten på gasen och kontrade på dem.

– Det var en tuff förlust. Båda lagen hade många chanser men Kanada gjorde åtta mål och vi gjorde bara tre, sade Šalé efter matchen.

Detta var Kanadas överlägset bästa match hittills, och de höll den formen från puckdrop till slutsignal. De hade full kontroll på matchen från det ögonblick de drog ifrån Tjeckien i slutet av första perioden. I den tredje perioden visade de vad de är kapabla till och vann tillslut med 8-3.

– Vi blir bara bättre ju längre tiden går, bara skarpare. Det är en trevlig känsla och vi känner oss självsäkra inför kvartsfinalerna, sade Wood.

Förlusten innebär att Tjeckien måste möta turneringsfavoriten USA i Basel; Kanada å andra sidan står inför en mycket mer fördelaktig motståndare i värdlandet Schweiz.

1. Ryan Leonard, fw, USA (2023 NHL Draft)

Jag är inte säker på att denna turnering skulle kunna gå bättre för Ryan Leonard. Inte efter att han stod för ytterligare fem poäng i USA:s 10-0-seger mot Schweiz i dag, många av dem av det spektakulära slaget. Detta gör att han nu står noterad för 13 poäng på endast fyra spelade matcher inför kvartsfinalerna.

– Uppenbarligen en annan stark match från honom och hans kedja. Det är förväntningen vi har. Det är förväntningen de har på sig själva. De skapar mycket offensivt, men jag tror att de killarna bör få mycket beröm för sitt spel borta från pucken också. De har varit riktigt bra i denna turnering, sa amerikanske tränaren Dan Muse efter matchen. 

Där kan man prata om en underdrift. De har varit fantastiska. Du skulle nästan kunna tro att de hade en telepatisk koppling med tanke på hur de har satt ihop mål som 5-0-målet i dagens match. Anledningen till att vi pratar om Leonard och inte Will Smith eller Gabe Perreault är att han var den som dukade upp för sina kedjekamrater i den här matchen.

Sättet Leonard chippar pucken på ytan med sin backhand och skiftar sin vikt för att nå den först innan han skickar den till Smith som kopplar ihop med Perreault för ett öppet mål? Jag är inte säker på att jag har sett en så spektakulär andraassist på länge.

Visst känns det som att alla i USA:s förstakedja har haft en kväll i den här turneringen, men det som gör Leonard speciell är att han har bibehållit samma nivå av excellence från nedsläpp på öppningsmatchen till slutsignalen i deras sista gruppspelsmatch.

– Ja, det är så han är. Ryan Leonard tar aldrig ledigt. Jag har inte sett det en enda gång på två år, så jag förväntar mig inte att se det snart heller. Det är så han är. Han är alltid igång, och det här är varje match, varje träning - han spelar som om det vore slutspelshockey för honom hela tiden. Han har bara en växel.

Jag vet inte om jag kan förvänta mig något annat vid det här laget heller. Leonard har varit den bästa, mest konsekventa spelaren för USA:

Faktum är att Leonard spelade så bra i den här matchen att IIHF valde att testa honom för doping när allt var över. Om ni undrar varför jag inte har några kommentarer från huvudpersonen med här.

2. Matthew Wood, FW, Kanada (2023)

Wood gjorde tre raka mål för Kanada och var ett konstant hot hela matchen. Han visade upp hela sin skicklighet, och det var verkligen imponerande.

Han gjorde mål från nära håll. Han gjorde mål på direktskott. Han var rent av klinisk varje gång han hade pucken på sin klubba. Allt verkade enkelt för honom.

– Jag tycker att hela vår kedja rörde på pucken och fötterna bra. Vi hittade verkligen varandra bra och jag tror att våra offensiva förmågor tog över och vi hade en fantastisk match tillsammans, sa Wood efter matchen.

Hans första (Kanadas andra) mål för dagen var avgörande i den här matchen. Wood visade upp en hög nivå av tålamod och balans när han smög sig in i slottet och väntade tills precis rätt ögonblick att skjuta pucken mellan den tjeckiska målvakten Michael Hrabals ben.

– Jag såg bara en liten öppning där och försökte hitta den, skulle han senare säga och beskriva målet.

Wood gjorde nästan en poäng per match med Connecticut i NCAA som den yngsta spelaren i collegeligan den här säsongen. Han följer upp det med en utmärkt turnering där han är en av, om inte den bästa, spelaren i Kanada.

– Jag skulle säga att jag är ett hot offensivt. Jag kan göra mål från var som helst och driva spel. Men jag tar inte lätt på defensiven heller. 

Och vem är förebilden för det offensiva hotet han har blivit? Ja, det finns en ganska stor ledtråd på hans tröja.

– Jag bär 71 på grund av Jevgenij Malkin. Han har alltid varit min favoritspelare. Tage Thompson gick också till UConn. Jag försöker titta på hans spel och modellera mitt spel efter honom också. Två fantastiska spelare och jag ser verkligen upp till de killarna, sa Wood efter matchen.

3. Eduard Sale, Tjeckien, fw (2023)

Den mest lysande stjärnan i Tjeckiens lag var återigen Šalé. Han fortsätter att bära det här laget offensivt i turneringen, ofta med väldigt lite stöd från sina lagkamrater. Han var den enda anledningen till att den här matchen ens var lite jämn vid vissa tillfällen.

Han var en dynamo över hela isen. Hans mål efter ett mäktigt slagskott i andra perioden höll ensamt kvar tjeckerna i matchen när de annars var tandlösa.

– Jag vet inte. Jag hade många chanser som jag inte gjorde mål på. Jag är inte nöjd, men vi måste spela bättre mot USA, sa Šalé efter matchen.

Du kan förstå var han kommer ifrån, även om det verkar lite dystert med tanke på hans individuella framgång. Det handlar trots allt om laget, eller hur? Och för att detta lag ska kunna slå USA måste de tillsammans nå en ny nivå. Šalé inkluderad.

När han beskriver sig själv skiner den offensiva sidan igenom. 

– Jag tror att jag är en offensiv, smart kille som kan göra mål och skapa chanser.

Han är mer än så dock. Šalé är ute när utvisningar ska dödas. Han är ute när hans lag ska skydda en ledning. Han är den klart bästa, mest kompletta spelaren i detta tjeckiska lag.

– Jag gillar det eftersom alla spelar hockey för att de gillar det och alla vill spela i de viktigaste situationerna. Jag är glad att vara här i denna situation.

En viss spelare som han har sett upp till är Calgary Flames forward Jonathan Huberdeau

– Jag tittar på honom och jag tror att jag har lite av samma stil på isen.

Nu återstår frågan: Kommer Šalé att leda detta tjeckiska lag till den största skrällen i denna turnering på torsdag?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM