Nybro Vikings går upp!
HockeyAllsvenskan

NYBRO VIKINGS ÄR TILLBAKA I HOCKEYALLSVENSKAN

Fyra lag stod på 16 poäng men bara ett lag skulle gå upp till HockeyAllsvenskan.
Nybro vann då med 6-1 hemma mot Piteå efter en enorm tredje period för att säkra avancemang på två måls bättre målskillnad än tvåan Kalmar.
Efter 14 år i Division 1/Hockeyettan är Nybro Vikings därmed tillbaka upp och spelar allsvensk hockey nästa säsong.

Det var uppdukat för ett otroligt drama i den sista omgången av kvalserien till HockeyAllsvenskan. Väsby, Kalmar, Hudiksvall och Nybro stod alla på 16 poäng och hade chans att ta en allsvensk plats till nästa säsong.

De två lagen som låg etta och tvåa inför kvällens matcher, Väsby och Kalmar, möttes i Småland samtidigt som Hudiksvall mötte Troja-Ljungby och Nybro spelade mot jumbon Piteå.

Kalmar och Väsby hade bäst målskillnad och hade därmed bäst chans att gå upp vid seger efter ordinarie tid.

Tre lag bytte på förstaplatsen

Hudiksvall fick en drömstart då de tog ledningen redan efter 85 sekunder och de hade just då förstaplatsen. Nybro tog sedan också ledningen mot Piteå men Hudik låg före på bättre målskillnad. I slutet av första perioden tog sedan Kalmar ledningen med 1-0 mot Väsby och efter den första perioden i de tre matcherna var det därmed Kalmar som hade den allsvenska platsen i sina egna händer.

I början av den andra perioden kvitterade sedan Väsby till 1-1 och även Hudiksvall tappade sin ledning till 1-1 mot Troja-Ljungby och där och då var det alltså Nybro som toppade kvalserien.

Med bara några minuter kvar av mittperioden tog dock Hudiksvall återigen ledningen med 2-1 och hade då den allsvenska platsen. I början av den tredje kvitterade sedan Troja-Ljungby till 2-2 och Nybro gick återigen upp i topp.

Nybro utökade sedan sin ledning till 4-1 och förbättrade då också sin målskillnad vilket skulle behövas för att ta förstaplatsen då Vikings var det laget som hade sämst målskillnad av de fyra lagen som stod på 16 poäng.

Nybro stod för målfyrverkeri i slutet

Då vaknade Kalmar till liv i sin match mot Väsby. Inom loppet av tolv sekunder gjorde Kalmar både 2-1 och 3-1 och de klev då förbi Nybro på bättre målskillnad.

Nybro gjorde sedan 5-1 mot Piteå vilket innebar att Kalmar och Nybro hade exakt samma målskillnad (+6) men Kalmar låg före på grund av att de gjort fler mål i kvalserien. Nybro behövde alltså göra fler mål.

I den tredje matchen tog Hudiksvall ut målvakten i jakt på att göra ett ledningsmål men då kunde i stället Troja-Ljungby sätta 2-3. Hudiksvall, som hade den allsvenska platsen efter 40 spelade minuter på alla arenor, missade därmed sin chans att gå upp.

Nybro tog sedan också ut målvakten i sin match i hopp om att göra ett 6-1-mål som skulle innebära att de klev förbi Kalmar. Efter att Piteå drog på sig två utvisningar fick Nybro spela sex-mot-tre och då kom också 6-1 med 48 sekunder kvar vilket gjorde att de klev upp som ny etta. Då lades pressen över på Kalmar som behövde göra fler mål mot Väsby för att gå upp till HockeyAllsvenskan.

Tillbaka efter 14 år i Ettan

Nybros match var den som tog slut först och när deras match var över hade de den allsvenska platsen. De tvingades därmed vänta på att se hur det skulle gå i matchen mellan Kalmar och Väsby för att veta om de går upp eller inte. Det var en väldigt nervös väntan för Nybro.

Med två och en halv minut kvar att spela reducerade Väsby till 3-2 och Nybro jublade då stort i sin hemmaarena. Men det var inte över än då Kalmar skulle gå förbi om de gjorde två mål men Väsby skulle också gå förbi Nybro om de skulle vända och vinna.

Minuterna och sekunderna rann dock iväg från både Kalmar och Väsby och då matchen slutade 3-2 innebär det att Nybro Vikings, som låg fyra i kvalserien inför kvällens matcher, tar klivet upp till HockeyAllsvenskan. För Kalmar, Väsby och Hudiksvall väntar då spel i Hockeyettan återigen nästa säsong.

Nybro åkte ut ur HockeyAllsvenskan 2009 och har sedan spelat 14 säsonger i Division 1/Hockeyettan men nu är de tillbaka i andradivisionen.