SM-FINALEN
Joakim Lindström och Emil Larmi.
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån
SM-slutspelet 2023

Joakim Lindström efter Skellefteås första finalseger: “Har inte haft panik”

ANNONS

Skellefteå hade inte gjort mål på Emil Larmi under 188 minuters ishockey innan de spräckte nollan i den tredje SM-finalen. 
Har Skellefteå då skrämt bort spöket som Larmi vuxit ut till? 
– Det återstår att se om vi har knäckt koden för att göra mål på honom, säger Joakim Lindström. 

VÄXJÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha förlorat de två första finalmatcherna mot Växjö så fick slutligen Skellefteå jubla för seger i finalserien efter att ha vunnit med 3-2 efter Simon Robertssons mål i den femte perioden under torsdagskvällens rysare. 

Joakim Lindström var tillbaka i spel under den tredje finalen efter att ha missat de två första matcherna. 

Var det då möjligen en “Jocke-effekt” som låg bakom Skellefteås seger? 

– Det var kul att vara tillbaka. Det har varit tufft att vara på sidan och missa de två första så nu var det skönt att kunna spela igen, säger han själv efter matchen.

Joakim Lindström var också nöjd med lagets insats. Skellefteå ledde skotten med hela 18-6 efter två spelade perioder och vann sedan även skotten med 40-30 efter 90 och en halv minuts ishockey. 

Alla skott gav även utdelning och Skellefteå kunde också vinna matchen efter att ha fått hål på Växjö tre gånger. 

– Det är en till tät och jämn match. Vi spelar ganska bra, speciellt i de två första perioderna, där vi skapar en hel del heta målchanser med en del stolpskott. Nyckeln för oss i kväll (läs i går) var att vi aldrig ger upp hoppet eller slutar spela utan vi bara fortsätter och fortsätter. Till slut hittar vi också ett sätt att vinna. 

“Larmi har haft studsarna med sig”

Skellefteå radade upp lägen i de två första perioderna men det dröjde 48 minuter innan de slutligen fick in pucken bakom Växjös målvakt Emil Larmi. Enligt Joakim Lindström så fortsatte Skellefteå bara spela som de gjorde och undvek att blir frustrerade trots att de hade så många lägen utan att ha gjort mål. 

– Vi snackade mycket om att fortsätta vara noggranna och inte tycka synd om oss själva bara för att pucken inte går in utan till slut går den in när man skapar tillräckligt med lägen och så blev det också.

Hur viktigt var just det där första målet för ert självförtroende och för att visa att ni faktiskt kan göra mål på Larmi?
– Det var väldigt viktigt och skönt att se den pucken gå in. Vi har genererat en hel del bra lägen och det måste vi fortsätta göra i den här serien. 
– Det återstår att se om vi har knäckt koden för att göra mål på honom. Helt klart tycker jag att vi gör en ganska bra match på många sätt så det finns en hel del bra moment att ta med sig till på lördag. 

Skellefteås tränare Robert Ohlsson menar också att det var viktigt för det mentala att visa att de också kan göra mål på finländaren. 

– Jag tror att det är jätteviktigt. Det var en läropeng från förra matchen att ha ett lite rakare spel, bättre returytor och bättre anfallsspel in mot Larmi. Jag tycker att vi hade det i dag och där hittade vi vår nyckel i matchserien, säger Ohlsson. 

Emil Larmi hade vuxit ut till ett riktigt spöke i kassen för Skellefteå och han har stått för tre raka monsterinsatser hittills i finalen. 

Joakim Lindström håller dock inte med om att Larmi varit ett spöke för Skellefteå utan han menar att Växjömålvakten haft en hel del tur. 

– Nej, han är ju som vilken annan målvakt som helst. Gör man rätt saker så kommer pucken trilla in till slut. Sedan har ju han spelat bra men han har ju också haft studsarna med sig. Det är tätt och jämnt där ute men så vi har inte känt det i varje fall.

På väg mot ny vändning? “Inte känt någon stress”

I semifinalserien mot Örebro så hamnade Skellefteå i ett 0-2-underläge i matcher men sedan tog de fyra raka segrar för att vända på serien och säkra avancemang till finalen med 4-2 i matcher. 

Efter att ha förlorat de två första matcherna mot Växjö hade Skellefteå hamnat i exakt samma situation som i semifinalen. 

Nu har de också påbörjat en möjlig vändning genom att reducera finalen till 2-1 i matcher. Enligt 39-åringen stärks då Skellefteå av att ha erfarenheten mot Örebro med sig i ryggen när de nu siktar på att göra samma sak i SM-finalen. 

– Det är bra att ha det med sig. Trots att vi har legat under med 2-0 i matcher så har jag inte känt någon stress från vår sida. Vi har inte haft någon panik över huvud taget. Vi tror på vårt spel och vi vet att vi har bra spelare, ett bra spelsystem och en bra grupp. Det har inte varit någon panik på så sätt utan vi har en stor tro på det vi gör, avslutar Joakim Lindström.


TV: "Det är positiv trend på alla Djurgårdens backar"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch