U18-VM

Anton Wahlberg stor hjälte – sköt segern till Sverige

Efter krossen mot Kanada var Sverige tungt favorittippade mot Slovakien. Men det blev en mycket tuffare resa än vad många hade trott. Anton Wahlberg avgjorde med sitt 4-3-mål sent i den sista perioden.

Just nu: Supererbjudande på Hockeysverige Plus. Få ett årsbonnemang för 449 kronor (ord.pris 659 kronor) med koden U18VM2023.

Efter drömpremiären mot Kanada blev det betydlig tuffare för Sverige i den andra matchen. Slovakien bjöd på rejält motstånd och pressade Småkronorna in i det sista. Ett sent avgörande och mål i tom kasse skrev tillslut siffrorna till 5-3.

Precis som i premiärmatchen mot Kanada gjorde man mål tidigt mot Slovakien. Redan efter dryga fyra minuter hittade Theo Lindstein 1–0 och därefter rullade det på.

Axel Sandin Pellikka satte 2–0 i mitten av första perioden och fortsatte därmed sin galna form från premiären. Målet var hans sjätte poäng hittills i turneringen - på endast 70 matchminuter och Sveriges andra powerplay-mål i matchen.

Men det var inte bara positivt i den första perioden. När Slovakien strax därefter satte 1–2-reduceringen var det Noah Erlidens första insläppta mål i turneringen.

Men inte ens en minut senare såg David Edstrom till att utöka ledningen igen med 3–1 efter en fin framspelning av Otto Stenberg

Otäck skada på backen

Den händelserika förstaperioden följdes sedan upp av lugnare 20 minuter. Andra perioden blev mållös trots två powerplay. En spelform som Sverige varit heta i under inledningen av mästerskapet.

Tyvärr klev Albert Wikman också av med en otäck skada. Backen tacklades av en motståndare och klämdes in i sargen. Med stora smärtor lyckades han lämna isen.

I den tredje perioden visade Slovakien att man inte tänkte ge sig utan en kamp. Slovakerna stod upp bra och hittade också en till reducering. Denna gången genom Patrik Masnica, assisterad av Dalibor Dvorský.

Sverige valde att utmana 3-2-målet för offside, men fick inte igenom det. Istället fick Slovakien ett powerplay. I efterdyningarna av det gjorde de också 3-3. Det var då Roman Kukumberg som satte kvitteringen, återigen assisterad av en svenskbekanting. Denna gången av Daniel Jencko.

Wahlberg klev fram

Efter att ha lett skottstatistiken med 42-12 efter den andra perioden hamnade Småkronorna helt plötsligt i brygga.

Slovakien jobbade sig in i matchen med sin fart och fysik och fick energi av målen som de gjorde. Samtidigt spelade deras målvakt, Samuel Urban väldigt bra i målet.

Men, återigen skulle den individuella skickligheten visa sig vara avgörande. Anton Wahlberg klev fram och med en individuell prestation sköt han 4-3 till Sverige. Assisterad av Zeb Forsfjäll, som levererade tre assist den här matchen.

Felix Unger Sörum gjorde sedan mål i tom kasse för att säkerställa segern och slutresultatet 5-3.

TV: "Det är positiv trend på alla Djurgårdens backar"