USA fick revansch mot Kanada.
Dam-VM 2023

USA:s revansch – vinner VM-guld

Vid tre tillfällen i nattens VM-final mot Kanada hamnade USA i underläge. Vid alla tillfällen hämtade laget i kapp – innan man kunde vända och vinna med 6–3 tack vare storstjärnan Hilary Knights hattrick.

Som vanligt nära rivalerna USA och Kanada ställdes mot varandra i en mästerskapsfinal blev det dramatiskt när guldet skulle delas ut. Kanada ledde matchen med 1–0, 2–1 och 3–2, men efter varje ledningsmål lyckades USA kvittera matchen.

Matchen avgjordes i den tredje perioden, där storstjärnan och lagkaptenen Hilary Knight klev fram som stor matchvinnare. Med tre minuter och tio sekunder kvar av ordinarie matchtid prickade Knight in 4–3-målet till amerikanskorna – och bara 27 sekunder senare satte hon spiken i kistan med sitt 5–3-mål och fullbordade därmed sitt hattrick.

Förlorat tre raka finaler

USA vann till slut finalen med 6–3 och fick därmed revansch mot Kanada efter att ha förlorat tre raka mästerskapsfinaler mot rivalen (två VM-finaler och en OS-final).

– Hilary Knight tog över därute, hon är vår kapten. Hon är vårt lags hjärta och själ. Det är en ära att jobba med Hilary, säger förbundskaptenen John Wroblewski till TSN.

För Knight innebar finalens tre mål att hon nu producerat 101 poäng i VM-sammanhang och hennes 13:e medalj någonsin, vilket innebär att hon nu delar rekordet för flest antal VM-medaljer tillsammans med den kanadensiska ikonen Hayley Wickenheiser.

I bronsmatchen lyckades Tjeckien besegra Schweiz med 3–2 efter att den förra Brynäs-forwarden Denisa Krizova avgjort matchen med sitt 3–2-mål i den andra perioden.

TV: Pettersson om drömgränsen: "Nu kan jag andas ut igen"