Svenskt ras – föll ihop i tredje perioden

En 2-0-ledning inför tredje räckte inte mot Finland. Damkronorna föll ihop helt i den tredje perioden och förlorade tillslut med 4-2.

Efter förlusten mot Tyskland var tongångarna negativa kring Damkronorna. En seger mot Ungern gjorde däremot att Sverige satt i ett bättre läge inför avslutningen av gruppen.

Det blev inte sämre av att de hade en 2-0-ledning mot Finland inför den tredje perioden och häng på gruppsegern. Det efter att Hanna Thuvik gjorde 1-0 och supertalangen Mira Jungåker 2-0.

Men då kom raset.

I den tredje kom Finland in i matchen mer och fick också en reducering via SDHL-bekantingen Viivi Vainikka. Kort därefter blev det också 2-2 när Ronja Savolainen gjorde mål. Av bara farten gjorde Petra Nieminen också 3-2 till Finland. Tre mål på fyra minuter som blev matchavgörande.

För Damkronorna lyckades aldrig resa sig och komma tillbaka in i matchen.

Drog på sig matchstraff

Det skapades några chanser men när det återstod bara fem minuter av matchen drog då Annie Silén på sig ett matchstraff för boarding.

– Nej, det är där är riktigt tufft dömt, säger experten Maria Rooth i SVT:s sändning.

I det efterföljande powerplayet gjorde också Ronja Savolainen 4-2 och stängde matchen.

För Damkronorna väntar en ödesmatch på tisdag mot Frankrike. Vid förlust riskerar Sverige att åka ur A-VM, men vid seger kan det bli slutspel.

TV: Är Timrå i toppen för att stanna?