Foto: Bildbyrån
Intervju

Dominik Hašek svarar på tidigare vännen Igor Larionovs utspel

ANNONS

En gång i tiden var Dominik Hašek och Igor Larionov goda vänner och lagkamrater. Nu står legendarerna på en varsin sida i en världskonflikt.
– Jag vet inte vad Igor vill uppnå med det här, svarar Hašek på Larionovs utspel om att Ryssland bör lämna IIHF. 

I en intervju med Allhockey.ru sa Igor Larionov att Ryssland inte behöver IIHF och bör lämnade organisationen. Han vill se att Ryssland agerar efter IIHF:s beslut att förlänga avstängningen för dom ryska landslagen. Legendaren menar att förbundet har svikit Ryssland och att det nu kan finnas en poäng att gå åt ett annat håll.
– Det finns en stor anledning att ompröva allt detta, göra ett tufft och korrekt beslut. Vi måste fortfarande se till att vi respekteras, och IIHF vände ryggen åt oss, sade han till Allhockey.ru.

Igor Larionov var huvudtränare för Rysslands JVM-lag senast dom tilläts ställa upp i mästerskapet. I dag tränar han Torpedo i KHL. Nu vill han se att det ryska ishockeyförbundet går en annan väg.

Tjeckiska världsmålvakten, Dominik Hašek, spelade tillsammans med Igor Larionov och var vid den tiden goda vänner. 
– Vi var lagkamrater och goda vänner. Mer än en gång tog vi ett glas rött vin tillsammans på planet. Men vi har inte setts på länge och jag har inte ens hans telefonnummer, berättar Dominik Hašek för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag vet inte vad Igor vill uppnå med det här, men det är ryska ishockeyförbundets sak att besluta och ingen utomstående kommer att blanda sig i det. 
– Jag skulle dock vilja höra (eller läsa) ett tydligt fördömande av Rysslands anfallskrig mot det demokratiska landet Ukraina från Igor. Och fördömandet av ryska brott, inklusive folkmordet på ukrainska barn. Genom att göra det skulle Igor hjälpa till att rädda många ukrainska liv, både civila och soldater.
– Han skulle också hjälpa till att rädda många av sina medborgare som rekryterats till detta ryska imperialistiska krig. Jag ser inget fel i att han bryr sig om rysk hockey, men för mig är människoliv, både ukrainska och ryska, viktigare. 

Borde IIHF rent av utesluta Ryssland?
– Som situationen är nu, när den ryska armén fortfarande befinner sig på Ukrainas territorium och under dom nuvarande reglerna inom internationell sport, kan inte ryska idrottare och inte ens hockeyspelare accepteras att tillbaka och därmed konkurrera med oss. Det skulle bli en enorm reklam för ryskt krig och ryska brott och det skulle kosta många ukrainska och ryska liv. Det får vi inte tillåta, säger tidigare NHL-målvakten bestämt.
– Om det funnits ett tillräckligt antal ryska flyktinghockeyspelare som skulle fördöma det ryska imperialistiska kriget och även tala i enlighet därmed offentligt och privat, skulle jag vara glad om dom bildade ett flykting-lag. Jag skulle verkligen då vilja tillåta dom att spela för flykting-laget i IIHF-tävlingar.

"Rysslands mål är krig, dödande och ockupation"

Vad ser du är IIHF:s viktigaste roll i hockeyvärlden?
– Jag skulle inte ändra på något riktigt grundläggande. Alltså nationella kvalitetstävlingar och internationella kvalitetstävlingar. Och givetvis jobba för bästa möjliga utveckling av hockey över hela världen för både kvinnor och män.

Du har själv spelat i KHL, ser du att ligan har ekonomiska musklerna för att fortsätta vara lika stark?
– KHL var den högst betalande ligan i Europa före kriget. Det kanske inte längre är fallet, men i alla fall lockar ligans ekonomiska möjligheter vissa spelare. Jag kämpar för att förbjuda våra medborgares arbete i Ryssland. Arbete skapar värden och varje stat använder dessa värden för sina mål. 
– Rysslands mål är krig, dödande och ockupation av Ukrainas territorium. Varje person som arbetar i Ryssland, och därför också en idrottsman, stödjer det ryska kriget med sitt arbete. Det är tråkigt att dom demokratiska staterna ännu inte har antagit en lag som förbjuder arbete i Ryssland och därmed stödjer det ryska kriget och ryska brott, inklusive folkmordet på ukrainska barn.

Foto: Bildbyrån. Dominik Hašek.

Saknar du Ryssland i VM och World Cup?
– Nej. Människoliv betyder mycket mer för mig än största matcherna. Det gäller förstås även VM eller World Cup.

Det måste hända för att Ryssland ska välkomnas igen

En generation unga spelare från Ryssland kanske aldrig får chansen att spela VM, OS eller World Cup, hur tänker du kring det?
– Jag tycker synd om dom för vad ledarskapet i deras land, ledd av Putin, har gjort mot dom, som bestämde sig för att invadera ett demokratiskt land militärt och begå fruktansvärda brott där. Men dom, vuxna som kan gå till val och offentligt kan övertyga sina medborgare att välja rätt personer att leda sitt land, bär också ett visst mått av ansvar för detta. 
– Nu är det upp till dom att inte vara rädda för att uttala sig så mycket som möjligt mot "deras" ryska krig. Detta kommer att bidra till att förkorta kriget, rädda många liv och göra det möjligt för dom att återvända till internationella tävlingar. Det är viktigt att dom inser att ansvaret är deras och agerar därefter.

Vad anser du skulle krävas för att Ryssland skulle få återkomma till VM och OS-scenen?
– Den ryska armén måste lämna Ukrainas territorium, naturligtvis inklusive Krim, till den sista soldaten. Att Ryssland kommer att erkänna att dom invaderade ett fritt land och att dess krig var ett aggressionskrig. 
– Att Ryssland kommer att ta ansvar för all materiell skada som åsamkats i Ukraina och alla skadade. Och självklart kommer ta på sig ansvaret för dom förlorade ukrainska liven, både militära och civila. Och erkänner att det måste finnas en överenskommelse om ersättning. Då kan dom ryska hockeyspelarna komma tillbaka bland oss. Förresten, många av mina landsmän säger att jag är för mjuk mot ryssarna i detta avseende, avslutar Dominik Hašek

Dominik Hašek är född 1965 och var tre år vid Warszawapaktens invasion av Tjeckoslovakien 1968.


TV: Han har varit SM-slutspelets bästa spelare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL