Marcus Eriksson lämnar nu Vita Hästen efter 20 säsonger i klubben.
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Marcus Eriksson rasar mot ledningen efter Vita Hästens konkurs: “Pissdåligt”

ANNONS

Vita Hästen skickade tidigare i dag in en ansökan om konkurs på grund av klubbens dåliga ekonomi.
Nu rasar klubbikonen Marcus Eriksson mot Hästens ledning.
– Det är pissdåligt och jag hoppas verkligen att det framgår av utredningen hur det kunde bli så här, säger han till Norrköpings Tidningar

Under fredagseftermiddagen kom beskedet att den hockeyallsvenska klubben Vita Hästen ansöker om konkurs med anledning av det ekonomiska läget i föreningen. 

Klubben kommer därmed inte att spela i HockeyAllsvenskan nästa säsong utan i stället kommer degraderade laget Västerviks IK att ta över den vakanta platsen i ligan. 

Marcus Eriksson är på många sätt “Mr. Vita Hästen”. Han är född i Norrköping och har även Hästen som moderklubb. Under sin karriär har han spelat nästan 20 säsonger i föreningen och är rekordhållare i i princip alla statistiska kategorier. Han har flest matcher (712), flest mål (276), flest assist (488) och flest poäng (764) i klubbens historia och var även lagets bästa spelare den här säsongen med 40 poäng på 44 matcher.

Han var väldigt känslosam efter beskedet att klubben ansökt om konkurs. 

– Det är tragiskt. Otroligt tragiskt. Man är både ledsen, besviken och förbannad. Det är många känslor, säger klubbikonen till Norrköpings Tidningar

Har gått back sju miljoner – på ett år

Det ekonomiskt ansträngda läget i klubben har varit tydligt för alla inblandade. Det blev extra tydligt för spelarna då de inte fick sina löner för mars i måndags, utan att klubben meddelat någonting om att lönerna skulle utebli. Spelarna fick då själva ringa runt till föreningen och undra vad som hänt med de uteblivna lönerna.

Klubben har blött pengar bara det senaste året. När klubben klarade elitlicensen 2022 hade de plus 2,5 miljoner kronor i eget kapital men vid ett extrainsatt årsmöte för en månad sedan presenterades det att klubben hade minus 4,6 miljoner i eget kapital. Vita Hästen hade alltså gått back och förlorat 6,8 miljoner på bara ett år. 

Marcus Eriksson är därför mycket kritisk mot hur ekonomin har skötts inom klubben. 

– Det är bedrövligt skött. Det ska bli intressant att se den ekonomiska utredningen från konkursförvaltaren, den kommer jag läsa noggrant. Vi har inte haft något dyrt lag, vi har haft korta resor och knappt några hotellnätter och det är många klubbar som har haft betydligt mindre folk på matcherna. Ändå går det så illa och det ska inte kunna hända på ett år. Det är pissdåligt och jag hoppas verkligen att det framgår av utredningen hur det kunde bli så här, säger han.

Lämnar klubben: “Får skambud”

Efter att ha spelat nästan hela sin karriär i Vita Hästen känner legendaren nästan att alla 20 år har varit som bortblåsta efter att klubben nu riskerar att försvinna. Han bekräftar nu också att det inte blir någon fortsättning i klubben och Marcus Eriksson kommer därmed att fortsätta karriären i en annan klubb. 

– Jag hade kanske lämnat ändå. Jag började fundera i de banorna redan efter det extra årsmötet. Man får alltid vänta när det ska diskuteras avtal och sen får man skambud. Det känns som de hela tiden utnyttjar min familjesituation, säger 37-åringen till NT.

Tidigare har det rapporterats om att Södertälje är intresserade av att värva Marcus Eriksson till nästa säsong, något som vore lockande för veteranen. 

I och med att Vita Hästens konkursansökan så har det under fredagen också bekräftats att det blir Västervik som tar Hästens plats i HockeyAllsvenskan nästa säsong.


TV: Där hoppas experterna att Connor Bedard hamnar

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch