NHL

Eric och Marc Staal vägrade bära pridetröja i natt: "Går emot vår tro"

ANNONS

Florida Panthers värmde upp med pridetröjor inför nattens möte med Toronto Maple Leafs. Då vägrade veteranbröderna Marc och Eric Staal att delta i uppvärmningen.
"Det går emot vår tro", skriver de i ett uttalande.

När Florida Panthers i natt värmde upp inför nattens match mot Toronto Maple Leafs gjorde man det i pridetröjor när klubben firade Pride Night. Då vägrade både Marc och Eric Staal att delta i uppvärmningen med hänvisning till sin kristna tro.

“Efter många tankar, böner och diskussioner har vi beslutat oss för att inte bära pridetröjan i kväll. Vi dömer inte hur människor väljer att leva sina liv och anser att alla människor ska vara välkomna i alla aspekter av sporten. Med det sagt så känner vi att det går emot vår tro att bära en pridetröja”, skriver bröderna i ett gemensamt uttalande.

Nekar – trots fotobevis

Eric Staal har tidigare under karriären burit en pridetröja under en uppvärmning med Montréal Canadiens, men när det påtalades av reportrar efter nattens match nekade han till att det någonsin hade hänt.

– Jag har aldrig gjort det tidigare. Aldrig. Jag har inte burit en pridtröja tidigare, ska Staal ha sagt enligt The Hockey News reporter Erin Brown.

Fler spelare har gått samma väg

Tidigare i veckan rapporterade The Athletic att Chicago Blackhawks skulle bli den tredje NHL-klubben den här säsongen som skulle välja att inte bära sina pridetröjor under Pride Night. Enligt Blackhawks gör man det av säkerhet för sina ryska spelare, då vad Ryssland kallar för “hbtq-propaganda" är olagligt i landet.

Även New York Rangers och Minnesota Wild har valt att inte använda pridetröjor under uppvärmning denna säsong. Den gångna helgen vägrade San Joses målvakt James Reimer att bära pridetröjan under uppvärmningen inför mötet med New York Islanders av samma anledning som bröderna Staal och i mitten av januari vägrade Ivan Provorov av religiösa skäl att delta i Philadelphia Flyers uppvärmning när laget använde pridetröjor.

Bröderna Staal kom senare till spel i nattens match mot Toronto som Florida förlorade med 2–6.

Florida Panthers – Toronto Maple Leafs 2–6 (1–1, 1–3, 0–2)
Florida: Matthew Tkachuk (35), Nick Cousins (7).
Toronto: Auston Matthews (34), William Nylander (36), Michael Bunting (21), Alexander Kerfoot (8), Mitch Marner (28).


TV: Nylander i målprotokollet när Toronto vann borta mot Florida

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL