Jonathan Dahlén har burit med sig grundseriens framgångar in i SM-slutspelet.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

Jonathan Dahlén om succén: "Jag är en bricka i spelet"

ANNONS

Jonathan Dahlén vann Timrås interna poängliga i grundserien. Nu toppar han hela slutspelets poängliga med sina sex poäng på tre matcher – och hoppas hjälpa laget att välta Örebro i kvartsfinalserien.
– Klart att jag tycker det är väldigt roligt just nu, säger Dahlén till Hockeysverige.se.

Jonathan Dahlén toppar just nu slutspelets poängliga med två mål och sex poäng på tre matcher. Samma notering står Oskarshamns Antti Suomela för. Dahlén gjorde dessutom en fin grundserie där han svarade för 20 mål och totalt 42 poäng på 52 matcher. 

Det här är dessutom 25-åringens första säsong i SHL. Tidigare har han på seniornivå i Sverige endast spelat i Hockeyallsvenskan. 
– Klart det är skillnad. Nu är det två år sedan jag spelade i Hockeyallsvenskan. Det är ett steg upp i seriesystemet och blir en lite annorlunda hockey, men framför allt har det varit roligt, säger Jonathan Dahlén som förra säsongen svarade för tolv mål och totalt 22 poäng på 61 matcher i NHL för San José.
– Jag lärde mig mycket där. Av en säsong i världens bästa liga lär man sig mycket. Det gick fort, jag lärde mig hur jag bäst ska återhämta mig, ta hand om kroppen och bli mer av ett proffs. 
– Det var fantastiskt kul och jag tyckte att det gick bra. Klart att det var surt att inte få vara kvar. Samtligt är jag väldigt glad över att få ha en väldigt rolig säsong här i Timrå, men roligare ska det bli, hoppas jag. 

Jonathan Dahlén. Foto: Bildbyrån

“En fantastisk härlig grupp”

Timrå slutade femma i SHL, vilket nog var högre än många experter trodde på inför säsongen. En av nycklarna till framgångarna tror Dahlén är sammanhållningen i gruppen. 
– Det är en fantastiskt härlig grupp att jobba med, killar som vill framåt, som vill offra sig för varandra och är väldigt lyhörda. Killar som sätter laget före jaget. 
– Jag gillar vår grupp väldigt mycket och hoppas säsongen ska bli så långt som möjligt så jag får vara med den här gruppen ännu längre. Det har varit en fantastiskt rolig resa. 

Många pratar om just gruppkemin som ofta växer fram i Timrå, vad är det unika med just den här gruppen?
– Det är att vi har en härlig mix. Vi har haft många bortaresor. Framför allt var i början av säsongen i väg några gånger och spelade matcher. Vi hade lite ”team activities” på ”roaden” och hade väldigt roligt tillsammans. Dessutom vann vi mycket på bortaplan.
– Det här blev en bra nyckel. Vi fick ihop det väldigt bra och lärde känna varandra. Nyckeln är framför allt att allihop är bra människor, vilket jag tycker är viktigt och något man kommer långt på.

Har levererat i återkomsten: “Nöjd med min säsong”

Vad är din roll i den här gruppen?
– Jag är en bricka i spelet. Jag försöker vara mig själv utanför. Skoja och skämta som jag tycker om att göra. 
– På isen har jag min roll och den tycker jag har fungerat bra den här säsongen också. Det är dom två rollerna jag har i den här gruppen, säger Dahlén med ett skratt. 

Hur ser du på din säsong så här långt?
– Den har varit bra. Jag är väldigt nöjd med den och tycker att jag varit stabil genomgående under hela säsongen. Visst har det varit några dippar här och där, men det har alla och svårt att undvika, alltså förutom två Oskarshamns-killar, skrattar Timrå forwarden som såklart menar Antti Suomela och Patrik Karlkvist
– Alla andra har lite dippar här och där, men jag är nöjd med min säsong och det har varit väldigt kul.

Jonathan Dahlén har levererat under sin debutsäsong i SHL. Foto: Bildbyrån

Viktig match väntar i Timrå

Timrå ligger under med 1-2 i kvartsfinalserien, men vann gårdagens match på borta-is i Örebro.
– Matcherna har haft lite olika ansikten. Första matchen tycker jag välförtjänt gick till Örebro. Dom jobbade hårt och satte en otrolig press på oss, kom ut inför hemmapubliken och fick med sig studsarna. 
– Jag tycker Örebro fick med sig studsarna i andra matchen också även om jag tycker att vi var lite bättre och förtjänade dom studsar, men där fick dom 2-0 i matcher. 
– Tredje matchen tycker jag vi fortsatte spela bra, men det grinade lite emot och dom fick ännu mera studsar med sig. Någonstans kom rättvisan i kapp. Vi fick några studsar med oss, kom i kapp och vann matchen. 
– Jag är nöjd med där vi är just nu. Vi ska komma ut på ett fantastiskt sätt imorgon (läs: idag) inför hemmapubliken försöka kvittera matchserien. 

Match tre avgjordes först i femte perioden. Trots det känner sig Dahlén fräsch i kroppen. 
- Det känns nog bättre för oss som vann och det har gett oss en härlig känsla. Vi har en otrolig härlig energi efter gårdagen. Det syntes på grabbarna idag (läs: igår) att vi önskade att matchen var redan idag. 

Ni har ett ganska oerfaret lag då det gäller slutspelshockey, hur upplever du att ni har hanterat det?
– Det inget jag tänkt på innan du nu sa det. Jag tycker att vi har många killar som är rutinerade så jag vet inte hur jag ska ge ett bra svar på den frågan. 
– Min känsla är att alla killarna där inne har rutin på ett eller annat sätt och gör det förbaskat bra, så det är inget vi påverkas av. 

Jonathan Dahlén. Foto: Bildbyrån

Fyra poäng i match tre

Med tanke på dina fyra poäng i match tre, känslan är att du har en knapp att trycka på och vara som bäst när det gäller som mest…
– Klart att jag tycker det är väldigt roligt just nu, matcher där det är slutspelsserier. Det blir såklart lite roligare än när man är mitt uppe i en serielunk. 
– Det är lite extra kul, man har lite roligare på isen och är mer känslor. I alla fall är det roligare, men jag kan inte svara på om jag är bättre när det gäller. Det får andra avgöra. 

Vad krävs det om ni ska vända på den här kvartsfinalserien mot Örebro?
– Först krävs det en väldigt bra prestation imorgon (läs: ikväll), kvittera matchserien och lägga över pressen på Örebro. Då blir det lite av en måste match på lördag för Örebro på hemmaplan. 
– Matchen imorgon (läs: ikväll) kommer bli en ordentlig nyckelmatch. Vi ska komma ut bra och bäras fram utav hemmapubliken. Det ska vara ett rött och vitt hav i NHC Arena, vilket förhoppningsvis inte Örebrospelarna trivs så bra i, avslutar Jonathan Dahlén.


TV: Studio Oddset Hockey om SM-slutspelet

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL