Ambulanser finns på SHL-matcher, men inte i SDHL.
Foto: Bildbyrån
SDHL 1

Oscar Alsenfelt svarar på ambulans-kritiken: “Det är en kostnadsfråga”

ANNONS

Jenni Hiirikoski fick vänta i nästan 30 minuter på en ambulans efter att ha fått en skridskoskena på halsen – något som lett till kritik från flera håll. 
Nu svarar SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt på kritiken – och menar att det rör sig om en kostnadsfråga. 
– Att ställa det i ett jämställdhetsperspektiv tycker jag är lite fel för HockeyAllsvenskan har heller ingen ambulans, säger Alsenfelt till SVT

Det var under söndagens andra finalmatch mellan Luleå och Brynäs som det läskiga inträffade. Luleås lagkapten Jenni Hiirikoski fick ett skärskada på halsen efter att ha träffats av en skridsko. Som tur är blev det endast ett ytligt sår och Hiirikoski kunde opereras och åka hem under gårdagskvällen, vilket hon själv bekräftade på Instagram

Hiirikoski fick dock vänta i nästan 30 minuter på att en ambulans kom för att köra henne till sjukhus. Detta eftersom det inte finns ambulanspersonal på plats för SDHL-matcher, något som kritiserades efter matchen

– Jag blir bestört. I SHL-matcher finns det alltid det, SDHL har inte det. Det kunde gått riktigt illa, sade SVT:s expert Maria Rooth bland annat.

Frågan har diskuterats 

Nu svarar SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt på kritiken. 

Enligt honom har frågan om ambulanser på SDHL-matcher redan varit uppe för diskussion så sent som på ligans senaste styrelsemöte. 

– Jag har börjat en process att inventera alla situationer i SHL-klubbarna. Hur mycket de betalar, hur många ambulanser som finns tillgängliga och så vidare. Så redan innan det här hände med Jenni i går har det här varit en punkt vi kommer ta vidare, säger Alsenfelt till SVT.

“Känns inte helt rätt i magen”

Det finns en ambulans på plats vid arenan för varje SHL-match ifall något skulle inträffa men det finns det inte i SDHL. 

Oscar Alsenfelt menar att SHL har en helt annan budget som inte går att jämföra med övriga ligor. Enligt honom är det dock inte bara en kostnadsfråga utan även en fråga om tillgänglighet till ambulans. På vissa håll är det brist på ambulanser och det kan se väldigt olika ut från län till län i Sverige. 

När Luleås damer spelade finalmatch under måndagskvällen kommer det inte finnas någon ambulans på plats – men när Luleås herrar spelar sin nästa hemmamatch i kvartsfinalen på onsdag kommer det stå en ambulans utanför arenan. 

– Självklart skulle vi vilja ha samma förutsättningar som SHL. Men det är en kostnadsfråga. Jag tycker ändå vi går i rätt riktning. Sedan är det såklart det inte känns helt rätt i magen att det står en ambulans på plats två dagar senare, säger Alsenfelt.


TV: Exklusivt möte med Ullmark – berättar om succésäsongen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL