Sophie Johansson och förbundskaptenen Ulf Lundberg.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Dam-VM 2023

Sophie Johansson om Damkronornas VM-trupp: “Kommer krävas mycket”

ANNONS

Under fredagen tog Ulf Lundberg ut sin VM-trupp och hockeysverige.se tog då hjälp av förre SM-guldvinnaren Sophie Johansson för att analysera truppen. 
Bland annat saknas båda stjärnorna Jessica Adolfsson och Emma Nordin. 
– Att hon inte är med är otroligt tråkigt. Det hade varit mitt nummer ett att få med i truppen, säger Sophie Johansson om Nordin. 

SOLNA (Hockeysverige.se)

Idag presenterade Ulf Lundberg sin trupp till VM i kanadensiska Brampton 5-16 april. En trupp som bjöd på en del överraskningar, men också en efterlängtad comeback i form av målvakten, Sara Grahn, från Luleå. 

Hockeysverige.se bad den tidigare SDHL-spelaren, Sophie Johansson, syna truppen lite extra. 

Målvakter: Sara Grahn, Emma Söderberg, Tindra Holm
– Målvaktssidan ser stark ut. Väldigt kul att Sara Grahn är tillbaka. Hon kommer betyda jättemycket. Sara är en väldigt rutinerad spelare, har väldigt mycket rutin både på och utanför isen. 
– Hon är den som alltid gör det här lilla extra och kommer vara värdefull speciellt för dom yngre spelarna som är med. Väldigt bra för Emma och Tindra att vara med och se och lära från Sara.

Målvaktsstjärnan Sara Gran är tillbaka i Damkronorna. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Förvånande att hon inte tog en plats”

Backar: Paula Bergström, Anna Kjellbin, Linnéa Andersson, Annie Silén, Josefine Holmgren, Mira Jungåker, Maja Nylén-Persson, Nathalie Lidman
– Det är en spännande backsida med många yngre spelare. Många kan gå in och spela utan den här pressen. Sedan finns det en hel del rutin. Bland annat ”Jossan” och Kjellbin som kommer stå för det stabila spelet. 
– Såklart även Nylén Persson som gjort en fantastisk säsong. Jag tror att hon kommer få en nyckelroll. 

Du har själv spelat med Josefine Holmgren i Djurgården. Hon får sällan dom stora rubrikerna, men vad är det som gör henne så pass värdefull för ett lag?
– ”Jossan” är en spelskicklig back och inte heller någon som stressar upp sig. Man känner ett lugn när man spelar med henne. Det vet jag själv från det vi var ute på isen samtidigt. 
– Du känner att det är stabilt och får dom här extra hundradelarna där ute då du spelar med henne. Klart att hon är en viktig spelare för laget.Maja Nylén-Persson, hur värdefull är hon för det här laget och vilken nivå håller hon internationellt?
– För mig är Maja en toppspelare även internationellt. Hennes spelförståelse och offensiva kvalitéer gör henne till en fantastisk spelare. 

Jessica Adolfsson är inte uttagen, hur tänker du kring det?
– Hon var nog ett av mina säkrare kort som skulle komma med. Jessica är en väldigt stabil back med mycket rutin. Det är för mig lite förvånande att hon inte tog en plats i den här truppen. 

Mira Jungåker är uttagen till VM återigen. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Kul med yngre tjejer som får chansen”

Forwards: Hilda Svensson, Josefin Bouveng, Lisa Johansson, Sofie Lundin, Sara Hjalmarsson, Fanny Rask, Lova Blom, Hanna Thuvik, Ebba Hedqvist, Felizia Wikner Zienkiewicz, Lina Ljungblom, Olivia Carlsson, Hanna Olsson
– I mitt tyckte finns det lite fler forwards att välja på i Sverige. Några var kanske lite överraskningar. Bland annat Hilda Svensson och Ebba Hedqvist. 
– Kul med yngre tjejer som får chansen. Dom har visat under säsongen att det är två väldigt duktiga spelare. Det ska bli kul att se vad dom kan göra på den här nivån. 

Du har sett Hedqvist och Svensson under säsongen och då bland annat i U18-VM, är båda redan på den nivån att dom ska spela ett A-VM?
– Ja, det skulle jag säga. Jag tycker att det är två spelare som visat att dom inte är rädda för att ta för sig. Som jag var inne på innan så kan dom spela utan press.
– Min förhoppning är att dom kommer ta för sig väldigt mycket på isen, men även göra dom äldre och rutinerade spelarna lite mer hungriga.

Emma Nordin är inte tillfrågad om att vara med i VM, hur ser du på det faktumen?
– Emma är för mig antagligen Sveriges bästa spelare. Att hon inte är med är otroligt tråkigt. Det hade varit mitt nummer ett att få med i truppen. 
– En väldigt skicklig spelare som gjort en fantastisk säsong. Bra både på och utanför isen. Det är ett väldigt avbräck att hon inte är med. 

Thea Johansson öser in poäng för sitt lag i NCAA, men inte heller med i truppen. 
– Jag vet att det är en väldigt duktig spelare och hon hade kanske kunnat slå ut några i den här truppen om vi ser till prestation över säsongen. 

16-årige Ebba Hedqvist får chansen att VM-debutera för Damkronorna. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilken nivå håller det här gänget?
– Spännande att det är många yngre blandat med den här rutinen. Jag tror absolut dom kommer ta sig till kvartsfinal. Sedan får man ta en match i taget. 
– Det kommer nog krävas väldigt mycket av spelarna för att ta sig vidare från kvartsfinalen, men det ingenting som är omöjligt. Som jag sa tidigare så har Sverige väldigt stabila målvakter. Har dom bra matcher så kan det räcka långt. 

Är målvaktsspelet nyckeln till om man kan ta sig förbi kvartsfinalen?
– Ja, det tror jag. Det är som alltid, att målvakter kan göra så man vinner eller förlorar, säger Sophie Johansson med ett leende och glimten i ögat. 

Är det här tre vinnarmålvakter?
– Ja, det tycker jag. Emma har visat att även hon är väldigt duktigt. Jag tror Sara tar förstaspaden, Emma andra och Tindra som trea. 

Sophie Johansson vann SM-guld med Djurgården 2017. Foto: Ronnie Rönnkvist


TV: Elias Pettersson viftar bort utvisningen

Den här artikeln handlar om: