Håkan Loob skadade axeln i SM-final fem – och fick se Djurgården bli svenska mästare 1983.
Foto: Bildbyrån
Långläsning

SM-finalen 1983 – en rivalitet mellan Djurgården och Färjestad föds

ANNONS

I år det 40 år sedan finalserien mellan Djurgården och Färjestad skapade stora rubriker och uppmärksamhet i Sverige. Finalen 1983 går till historien som en av de mest upptrissade och våldsamma i svensk hockeyhistoria. I boken “Elitseriens hjältar”, skriven av Olof Erikzon, ser Leif Boork och Håkan Loob tillbaka på den infekterade rivaliteten som föddes där och då. Här är ett utkast som beskriver just det.

Beställ boken Elitseriens hjältar här!

Håkan Loob hade visserligen redan hunnit vinna SM 1981 och slå igenom i Elitserien, men det var säsongen 1982-83 som han satte ett avtryck som står sig än idag - nästan 35 år senare.

Poängrekordet - 76 poäng fördelat på 42 mål och 34 assists.

För Leif Boork var detta säsongen då han på allvar tog den stora scenen i besittning - och än idag har han inte släppt taget om sin hockeypublik. Som en av svensk hockeys mest karismatiska, omdebatterade och polariserande huvudrollsinnehavare är han ständigt närvarande i debatten. Nu precis som då.

Elitseriesäsongen 1982-83 var säsong då Håkan Loobs och Leif Boorks vägar skulle korsas för första gången. Finalserien delade hockeypubliken på mitten och en klassisk rivalitet var född. Färjestad från landet, lirarnas lag, mot huvudstadens tunga tuffa Djurgården. En klassisk dramaturgi; de goda mot de onda. Klubbarna som sedan dess ställts mot varandra i åtskilliga revolverdueller - uteslutande med samma laddning.

Håkan Loob blickar tillbaka:

– Vi hade ett väldigt bra år som lag med en grupp som var väldigt homogen och stod för det offensiva genom vår kedja men hade även andra som var bra defensivt. Vi gick ihop ett bra gäng och växte fram som favoriter längs vägen. Egentligen skulle vi kanske ha vunnit alltihopa, men sedan dök det upp en dark horse i form av Djurgården som satsat på ett lite annat vis. De var lite grand det burdusa gänget och ansåg att det var framgångsmodellen för dem. Där möttes två olika stilar. Jag minns inte mötena i grundserien speciellt, men sedan eskalerade allt i slutspelet som det alltid gör. Djurgården var rejäla och spelade en fysisk hockey. De hade ett storväxt lag framförallt på backsidan, Tord Nänzén och allt vad de hette. Det var inte så att man klubbade ner någon utan på den tiden spelade man rejäl aggressiv hockey och spelet gick inte så fort som det gör idag.

“Två dynastier som möttes”

Leif Boork:

– Det var två dynastier som möttes. Djurgården som ville återupprätta sin dynasti och Färjestad som ville bekräfta sin efter att ha kommit upp relativt sent i hockeyeliten. Djurgården hade inte tagit ett SM-guld sedan 1962-63. En sådan etablerad klubb som visserligen var i SM-final 1979 mot Modo men som även åkt ur Elitserien. Jag kom in som tränare 1981 och vi kan konstatera att valet man då gjorde var väldigt annorlunda jämfört med tidigare val - man ville ha en annan inriktning och vi tog ett helt annat avstamp. Djurgården hade tidigare värvat ihop ett helt lag med spelare som Bosse Berglund, Håkan Dahllöf, Håkan Eriksson, Tord Nänsén, Stefan Perlström med flera. Jag kom ur en helt annan miljö än tidigare tränare eftersom jag aldrig varit etablerad spelare själv. Jag var en uppkäftig ung stockholmare som ingen tyckte hade några meriter. Det gjorde att jag kom in och kritiserade etablissemanget i svensk hockey både när det gällde hur man tränade och vilka som var tränare; att det bara var gamla spelare allihop. Det där retade naturligtvis upp. Den nya inriktningen i Djurgården blev omvälvande även för de äldre spelarna. Jag tog bort Myggan Wallin exempelvis och även Reino Sundberg när han skulle åka över med Pelle Lindbergh och bli proffs. Reglerna var sådana att man var tvungen att återvända till den klubb du kom ifrån om du inte tog plats, annars fick du börja om i andraligan, dåtidens Division 1.

– Det hände en massa omvälvande saker i Djurgården genom mitt intåg understött av Benke Broberg som var ordförande och en typ av pamp. Han valde denna inriktning representerad av mig utan någon meriterande spelarbakgrund. Färjestad hade en av svensk hockeys största pampar i Kjell Glennert. Där hade Conny Evensson slutat som tränare och de tränades nu av Kent Olsson. Det här blev väldigt uppskrivet i media och när vi till slut möttes i SM-final var det en väldig massa ytterligheter som möttes. Det var pamparna som stod för olika saker och olika modeller. Det var huvudstad mot landsbygd. Det var Leif Boork mot det etablerade tränaretablissemanget. Det var den fysiska hockeyn gentemot eleganterna Håkan Loob och Tommy Samuelsson samt spelskicklige Thomas Rundqvist.

Håkan Loob firar ett av sina finalmål för Färjestad. Foto: Bildbyrån

Det var Boorks djurgårdsmaskin som toppade Elitserien fram till och med omgång 27. Då klev Loob och Färjestad förbi efter sin 7-2-seger på Hovet mot Djurgården och höll sedan serieledningen från omgång 28 ända till omgång 36, den sista.

“Det byggdes rivalitet och antagonism”

I respektive semifinal väntade nu finallagen från 1981-82. Djurgården slog ut Björklöven med 2-1 i matcher och Färjestad gjorde det samma med AIK.

– Vi var väldigt bra på hemmaplan och gjorde många mål på AIK, 7-3 och 8-3. Vi var väldigt offensivt skickliga och det var något vi lutade oss emot och byggde vårt spel på även i finalen mot Djurgården. De visste att just min femma var väldigt offensiv. Finalen var Karlstad mot Stockholm och det kom in olika aspekter som man inte hade sett förut. Det blev lite jakt på vår femma, det var ramsor och grejer. Det byggdes rivalitet och antagonism från läktaren och neråt. Lagen dras med i det och ibland spårade det ur. Det var en helt ny företeelse. Jag hade aldrig varit med om att man gav sig på motståndaren på det viset förut. För oss i lagen var det fortfarande en kamp om SM-guldet, berättar Håkan och tillägger sedan:

– Visst var det jobbigt att komma till Hovet. Det här från läktaren var en jäkligt ny företeelse. Jag har sagt det många gånger; i och med att det var så nytt blev man så berörd av det. Det värsta var när min mamma sa att hon inte ville se matcherna, att det inte var värt det. Det påverkade mig inombords. Man kunde lära sig motståndare, men inte detta. Boork hade uttalat att Micke Thelvén skulle punktmarkera mig och 6-1-segern i första matchen var viktig. Sedan fick vi storstryk med 7-2 på Hovet i den andra matchen och då skiftade fördelen ordentligt över till Djurgården igen. Efter mycket om och men vann vi med 3-1 i nästa hemmamatch och satt i förarsätet samtidigt som vi visste hur svårt det var på Hovet. Det stod och vägde i fjärde matchen men vi föll till slut och kunde inte säkra guldet utan fick inrikta oss på match fem.

Leif Boork:

– Loob hade en fantastisk säsong. Jag hade tränat Tibro i Västergötland i Division 1 Södra i mitten på 1970-talet när Håkan kom till Karlskrona som ung kille och redan där sett hans kvalitéer. En superstar och en av Sveriges mest lovande spelare. Allt det här använde naturligtvis media för att trycka upp intresset inför finalerna. Vi spelade väldigt fysiskt och uppvaktade Håkan Loob och hans spelskickliga spelare på ett fysiskt sätt de inte var vana vid. Allt det här accelererade och det gick till fem matcher i ett fullsatt Scandinavium. Just i och med att vi vann blev den här storyn och polariseringen ännu tydligare. Segern blev ett genombrott för Djurgården och det fanns väldigt mycket tändvätska i det faktum att vi tog första guldet sedan 1962 och året innan höll på att åka ur.

– Det var ett enormt medieintresse runt finalserien. Förvandlingen i vårt lag från att nästan åka ur till att nu ha chans att bli svenska mästare. Vi var ett stockholmslag och det är där stora mediebolagen finns än idag, detta spelade naturligtvis in. Kampen mellan dynastierna. Glennert vs. Benke Broberg. Storstad mot landsort. Fysiskt spel mot tekniskt spel. Tjafs i tidningarna där man ställde personer mot varann. Tredje matchen när vi förlorade med 3-1 i Karlstad var brutal. Sedan åkte vi hem och vann med 4-1. Håkan gick sönder och blev skadad efter en tackling. De öppnade portarna och han lämnade. När han gick ut skanderade publiken och kastade golfbollar, skruvar och annat. Det var en eskalering på alla plan, både bland ledare, tränare, supporters och media. På den tiden var det mycket mer folk på Hovet och supporterläktarna var mycket större. Det var sådant jäkla tryck så det går inte att förklara.

Anders “Ankan” Parmström och Leif Boork i samspråk efter finalen 1983. Foto: Bildbyrån

“Det går fullständigt bananas på läktarna”

Den femte matchen spelades den 24 mars 1983 på Scandinavium. Djurgården kopplade greppet med 3-0 redan i första perioden. I tredje reducerade Färjestad men replikerades i samma minut av 4-1 från Djurgården som till slut hade segersiffrorna 6-2 och Le Mat-pokalen i sina händer.

– Vi visste att det skulle vara fullsatt i Scandinavium och många tillresta både hemifrån Karlstad och Stockholm. Jag fick världens hjärnskakning i matchen före och var länge osäker på spel men spelade ändå. Idag hade jag aldrig fått spela men man såg väldigt annorlunda på det på den här tiden. Som tur är har vi blivit bättre på sådant idag. Hela upplägget var fascinerande. En femte avgörande match och en väldigt fin inramning. Tyvärr fick vi en dålig start med 0-3. Pendeln slog lite fram och tillbaka och i en avgörande final viker man inte ner sig. Tyvärr hade vi inte riktigt kraften kvar, minns Håkan.

Slutsignalen gick, en mästare var korad och för första gången någonsin i den svenska ishockeyhistorien var det en tränare som hamnade i fokus. Leif Boork hade ännu inte hunnit fylla 34 år och där stod han nu, uppe på toppen efter tidernas klassresa. I samhället likväl som inom hockeyn.

– Jag minns precis hur det kändes. Sista minuten i Scandinavium. Jag stod alltid framför bänken och Putte Carlsson stod alltid bakom, vi hade för övrigt ett jäkligt bra samarbete och han hade en stor del i det här. Han var beredd att gå med mig när jag sa att det var jag eller dem. När det är en minut kvar - vi leder med 6-2 och det fullkomligt går bananas på läktarna i Scandinavium med alla tillresta Djurgårdare - då går jag bakom bänken, lägger armen om Putte och säger att nu har vi gjort det här. Sedan stod vi där och njöt av ögonblicket. Jag ryser än idag när jag pratar om det.

   – Jag tror speciellt i omvärldens ögon blev guldet en bekräftelse på att de beslut vi tagit också gav frukt. Det är också den resa som jag varit med om även i andra klubbar sedan. Före en framgång finns ofta en kris. Man måste ha uthållighet och tålamod att jobba vidare på den väg man valt. Guldet blev en bekräftelse både på mig och min karriär; att man vågade fortsätta. Dessutom såg omvärlden att man måste börja träna bättre i svensk hockey. Precis som Tommy Sandlins framgångar, som var ännu större, fick många att lyssna på honom.

Läs hela texten i boken “Elitseriens hjältar” – beställ den här


OM BOKEN:

Elitseriens Hjältar - människorna och ögonblicken under en gyllene era

210 x 275 mm (A4)
404 sidor
55 kapitel - specialkapitel för varje VM-guld samt OS- och Canada Cup-turneringar
70 legendarer medverkar exklusivt för att berätta historien om Elitserien, den gyllene eran, 1975-2013.
Av dagens aktiva NHL-spelare medverkar Erik Karlsson och berättar om sitt stora genombrott i Elitserien 2008-09.

Utförlig statistik år för år, såväl Elitserien och SM som samtliga Tre Kronors matcher och mästerskap.

Boken är en del i Svenska Ishockeyförbundets högtidlighållande av de första 100 åren 1922 - 2022.
Förord av Anders "Masken" Carlsson, ende spelare att spela i Elitserien under fyra decennier.

Olof Erikzons “Elitseriens hjältar - människorna och ögonblicken under en gyllene era” är utgiven av förlaget Aros Sport Media AB tillsammans med följande Officiella Utgivningspartners vid högtidlighållandet av svensk ishockeys 100-årsjubileum, 1922–2022:

Svenska Ishockeyförbundet   -   SHL   -   Bildbyrån   -   Hockeysverige.se


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 27 mars
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 Helsingfors IFK - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
17:30 Pelicans - Ilves Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
20:00 Servette - Zug National League
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
16:00 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 april
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Dallas Stars - Nashville Predators NHL
04:00 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten