Skellefteå förlorade mot Rögle.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
SM-slutspelet 2023

Rögle vinner första kvartsfinalen mot Skellefteå

ANNONS

Skellefteå åkte på en chockförlust i första kvartsfinalen. 
Rögle vinner uppe i Västerbotten med 3-2 efter att Adam Engström och Adam Edström skjutit de avgörande målen. 
– Jag såg att målvakten gick ner på knä så jag försökte bara skjuta och få upp den högt, säger Adam Engström till C More.

Under torsdagskvällen inleddes äntligen SM-slutspelet på allvar med kvartsfinalerna och tabelltvåan tillika utpekade guldkandidaten Skellefteå ställdes då mot Rögle. 

Skellefteå chockades då tidigt i första perioden. Hemmalaget skapade press under matchens första minut men sedan kom Rögle i en kontring. Backen Tony Sund stressade Skellefteås Andreas Wingerli och Sund vann då loss pucken vilket gjorde att Dennis Everberg kunde komma i ett friläge. 

Everberg gjorde inga misstag utan stänkte dit 0-1 på Rögles första skott redan efter 62 sekunder spel. 

– Tony gör ett jättebra jobb och vi vinner pucken i mittzon där. De går bort sig med sin back och sedan är det bara att skjuta gubbhörnet, målvakten lämnar en liten lucka och då lade jag den där, säger Everberg till C More om målet.

Ställningen 0-1 stod sig sedan perioden ut.

– Vi startar bra första bytena men sen råkar vi tappa den och då blir det 0-1. Sedan har vi några skakiga minuter men efter det maler vi och får igång maskineriet. Vi får de att chippa ut pucken mycket och om vi fortsätter så resten av matchen kommer de få det jobbigt, säger Jonathan Pudas till C More.

Skellefteå kvitterade – efter jätteräddning

Skellefteå fortsatte pressa på i den andra perioden och var även det spelförande laget med flera skapade chanser i offensiven. 

0-1 såg ut att stå sig perioden ut och Christoffer Rifalk stod då för en otrolig räddning när Andreas Wingerli försökte trä in pucken vid bortre stolpen men Rifalk dök över och stoppade pucken med sin klubba. I samma sekvens fick Rögles Marco Kasper en utvisning då han lade sig på pucken.

Engström och Edström segerskyttar

Det utnyttjade hemmalaget direkt då de endast behövde åtta sekunder i powerplay för att sätta kvitteringen. Jonathan Pudas skött ett skott som styrdes in av Filip Sandberg för 1-1 med endast 18 sekunder kvar av andra perioden. 

– Först och främst spelar vi tålmodigt där ute. Vi skapar momentum i anfallszon och skapar en utvisning. Då lyckas vi göra mål också. Det är en bra blick av “Pudding” och jag försökte bara styra den på kassen. Den satt ganska bra där, det var skönt, säger Sandberg i pausen. 

När den tredje perioden började så lyfte Rögle upp sitt spel och då återtog de också ledningen. Juniorbacken Adam Engström stod för en soloaktion och sköt sedan ett skott som gick in via ribban och bakom Linus Söderström för 1-2 i matchen.

– Pucken studsade lite turligt där till mig och sedan såg jag att någon åkte och bytte så att jag hade is framför mig. Jag såg att målvakten gick ner på knä så jag försökte bara skjuta och få upp den högt, säger Engström om målet. 

Rögle utökade sedan sin ledning för att säkra segern i första kvartsfinalen. Med tre och en halv minut klev Adam Edström fram och prickade in 1-3 via stolpen. 

“Vi blir för runda”

Det skulle dock bli dramatiskt i slutet av matchen då Skellefteå reducerade till 2-3 endast 33 sekunder efter Rögles 1-3-mål. Jonathan Johnson gjorde målet efter att Skellefteå plockat ut målvakten. Närmare än så kom dock inte Skellefteå som förlorade första kvartsfinalen.

– Vi blir lite för omständliga och runda. Rögle har tjänat på att ha spelat matcher medan vi var lite gammal bil i stället för snabb bil om jag uttrycker mig så. Vi behöver vända spelet snabbare och sätta bättre tryck på kassen, säger Skellefteåtränaren Robert Ohlsson efter förlusten. 

Rögle kunde hålla undan och vinna matchen för att skaffa sig ett försprång i serien som nu vänder ner till Ängelholm. 

Skellefteå – Rögle 2–3 (0-1,1-0,1-2) 

Skellefteå: Filip Sandberg, Jonathan Johnson.
Rögle: Dennis Everberg, Adam Engström, Adam Edström.

Rögle leder med 1-0 i matcher.


TV: Henrik Lundqvist om Binningtons agerande

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL