Se Dave Gusts första NHL-mål här.
Foto: Darren Yamashita-USA TODAY Sports
NHL

Dave Gust ville sluta i somras – blev målskytt i NHL-debuten som 29-åring

ANNONS

Dave Gust var inställd på att sluta förra sommaren efter att ha vunnit Calder Cup i AHL. I stället blev han övertalad att fortsätta. Det ledde till att han i natt fick chansen att NHL-debutera för Chicago Blackhawks. Och inte bara det – han blev dessutom målskytt med sitt första skott i ligan. Som nybliven 29-åring.

Då och då dyker det upp sannsagor i NHL. I natt inträffade precis en sådan när Chicago Blackhawks besegrade San Jose Sharks med 4–3 efter straffar på bortais.

I Blackhawks laguppställning gjorde nämligen en forward vid namn Dave Gust inte bara NHL-debut. Han blev dessutom målskytt med sitt första skott dryga två minuter in i sagda match. 

Det här var anmärkningsvärt av flera orsaker. Dels fyllde han 29 år tidigare i veckan, dels är han född och uppvuxen utanför Chicago. Men det som framför allt sticker ut med hans bakgrund är att han inte ens hade planerat att spela ishockey den här säsongen.

Dave Gust representerade AHL-laget Chicago Wolves förra säsongen. Han var då med om att gå hela vägen och vinna Calder Cup efter att ha bidragit med tolv poäng på 18 matcher i slutspelet,

Inställd på att lägga av

Eftersom Gust aldrig varit i närheten av NHL, eller ens ett NHL-kontrakt, tidigare kände han att fjolåret var det perfekta tillfället att sätta punkt för karriären, berättade Elliotte Friedman i det senaste avsnitten av podcasten 32 Thoughts.

Högerforwarden blev dock övertalad att spela vidare då han erbjöds ett AHL-kontrakt av Blackhawks farmarlag Rockford Icehogs som också hör hemma i Gusts hemstat Illinois. Han ändrade sig därför och skrev på för Icehogs. Där har han, under svenske coachen Anders Sörensens ledning, varit en av lagets toppspelare med 50 poäng på 51 matcher.

När Chicago Blackhawks nu börjat sälja av sitt lag som en del av sin rebuild, valde klubbledningen att skriva NHL-kontrakt med 29-åringen. Hastigt och lustigt kastades han därför in i nattens match mot San Jose – och blev alltså målskytt på en gång.

Dave Gust höll klubben i isen när han framspelad av Colin Blackwell lyckades trycka in pucken mellan benen på San Jose-målvakten Kaapo Kähkönen. Efter det var det svårt för den rutinerade debutanten, med drygt 300 AHL-matcher på sin resumé, att sluta flina.

Erik Karlsson mot personbästa

Mötet mellan San Jose och Chicago, som föregicks av legendaren Patrick Marleaus tröjhissning i SAP Center, avgjordes på straffar efter 3–3 vid full tid. Erik Karlsson var den som sköt kvitteringsmålet fram till 3–3 med sin 19:e fullträff för säsongen. Han är därmed bara två mål från att tangera sin bästa målnotering i karriären från säsongen 2014/15. Detta med drygt 20 matcher kvar att spela av grundserien.

I straffläggningen klev schweizaren Philipp Kurashev fram och sköt segermålet som gav Blackhawks sin femte raka vinst.

Notabelt är att Chicago ställde över både Patrick Kane och Sam Lafferty eftersom de förväntas bli trejdade innan fredagens deadline. San Jose valde i sin tur att sätta sin toppforward Timo Meier på läktaren av samma orsak.

San Jose - Chicago 3–4 efter str. (2–2, 0–0, 1–1, 0–0, 0–1)
San Jose: Nick Bonino (10), Jevgenij Svetjnikov (8), Erik Karlsson (19).
Chicago: Dave Gust (1), Brett Seney (1), Max Domi (18), Philipp Kurashev (avg. straff).

Highlights från matchen:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL