Foto: Bildbyrån
Intervju

Emil Georgsson: "Gått bättre än vad man hade trott och hoppats på"

ANNONS

Västervik sålde av sina spelare när det började vankas kval. I Södertälje har sportchefen Emil Georgsson hamnat i en helt annan position – där laget nu går för SHL.
– Det var det som gjorde att jag valde att lämna en klubb som jag varit i i 14 år, berättar 37-åringen för Hockeysverige.se.

Emil Georgssons intåg i Södertälje har varit succéartat. Från att ha varit i ett negativt kval mot Troja/Ljungby till att nu tampas med lag som MoDo, Djurgården och Björklöven om den åtråvärda SHL-platsen.

Den nye sportchefen har byggt om laget samtidigt som flera andra ledare har kommit in i truppen.

Men att det skulle gå så här snabbt att bli ett lag att räkna med hade han inte kunnat drömma om.
– Nej, absolut inte. Alla vi nya som kom in märkte av att det var stukat. Vi fick göra en ren rensning i truppen till att börja med. Där vi gjorde oss av med en del spelare som var på kontrakt för att skapa lite luft i laget.

Vad är anledningen till att ni träffade rätt från början?
– Framförallt har vi värvat en hel del etablerade spelare på hockeyallsvensk-nivå. Sedan har Linus (Videll) bidragit med sitt, en absolut spets på den här nivån. Samma boll som rullade i fjol åt det negativa hållet i SSK, som till sist landade i negativt kval, har vi nu kanske fått att spinna lite åt andra hållet. Vi har haft bra stöd från våra supportrar också.

Från säljare till köpare

För Emil Georgsson är det en ny situation att vara i en storklubb i Hockeyallsvenskan. Efter många år i Västervik, som säljer av sina bästa spelare till topplagen när det närmar sig kvalspel, är han nu i Södertälje. Som satsar och som faktiskt har en legitim chans i slutspelet.

I år har sportchefen istället fått vara den som köper spelarna. Som exempelvis Georgs Golovkovs från Almtuna.

Foto: Bildbyrån. Georgs Golovkovs är en sådan spelare som Emil Georgsson tidigare sålde.

Hur har den förändringen varit?
– Det är en annorlunda sits, helt klart. Det var det som gjorde att jag valde att lämna en klubb som jag varit i i 14 år. Chansen att komma till en klubb med andra ambitioner och få möjligheten att spela upp dem. Sedan har det kanske gått bättre än vad man hade trott och hoppats på.

Södertälje ligger just nu fyra i tabellen, åtta poäng bakom serieledande MoDo.

"Finns andra lag som ligger lite längre fram"

En topp sex-placering är i praktiken redan klar. Nu är frågan om succéförvandlingen kan fortsätta även när det kommer till ett slutspel.

Hur redo är ni att utmana redan i år?
– Jag tror att man behöver som klubb skapa sig rutin av den typen av matcher. Det blir en annan typ av match när det gäller känslor och egen nervositet att förhålla sig till. Vi har ändå ett gäng spelare som kan bidra med känslan hur resan upp till SHL är till resten av gruppen. Om vi är där på riktigt och slåss i år… jag tycker att det finns andra lag som ligger lite längre fram där.

Emil Georgssons mannar är också inne i en bra trend där man inte förlorat på ordinarie tid sedan bortamatchen mot Djurgården den 4 februari. 

Vad talar för er i ett slutspel?
– Vi är hyfsat storvuxna och har en del rutin. Samtidigt har vi andra spelare som har spelat upp lag och det tillsammans med ett gäng unga killar.


TV: "Nubben" om varför det vänt för HV71

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games