Foto: Bildbyrån
SDHL 1

Joakim Engström svarar på Alba Gonzalos kritik

ANNONS

Den tidigare HV-tränaren Joakim Engström kritiserades stenhårt av den före detta HV-målvakten Alba Gonzalo. Nu slår Engström tillbaka.
– Alba är en fin person, men hockey på elitnivå är en prestationssport och det måste finnas någon form av rimlig kravställan på avlönade spelare, säger han till hockeysverige.se.

Det var i en intervju med hockeysverige.se under helgen som Södertäljes målvakt, Alba Gonzalo, riktade vass kritik mot hennes tidigare tränare Joakim Engström.

Gonzalo sa att hon, under deras gemensamma tid i HV71, behandlades dåligt av Engström.
– Jag tycker inte han borde vara coach eftersom han saknar empati för spelarna. Jag tycker inte heller att hans sätt att coacha är rätt. Han hade något personligt emot mig, men jag vet inte vad. Jag försökte verkligen, men ingenting hjälpte. Han tryckte ner mig varje gång jag försökte göra något bra och varje gång kände jag ”vad har jag gjort dig för att du vill få mig att känna mig värdelös. Berätta det för mig!”.

“Han sa att jag var lat”

Gonzalo sade också att Engström stoppade målvakten från att spela med det spanska landslaget,
– Han sa bara ”Nej, du stannar här”. Jag kände att i landslaget var jag förstamålvakt, kunde få spela matcher och sedan vara med i VM. Jag sa då att jag ville lämna.  
– När ”GM” frågade coachen om varför jag inte fick spela hade han sagt att jag inte gav 100 procent på träningarna och var lat, men det var inte sant. Han sa så till ”GM” (Jenni Asserholt) om mig. Jag pratade med henne och förklarade att det inte var sant. ”Jenni, du känner mig. Vi har spelat tillsammans och vet hur jag är. Jag är en som alltid jobbar hårt". Det fanns ingen anledning att behandla mig så som han gjorde. 

Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist.

“Hon skötte inte sommarträningen”

Nu bemöter Joakim Engström kritiken - och  menar att inte heller Gonzalo agerade korrekt.
– Tyvärr så kunde vi inte släppa Alba till landslaget just då eftersom det låg utanför internationella breaket och efter transferfönstret. Jag minns att vi tittade på en lösning men fick inte ihop det dessvärre, vilket vi förklarade för Alba som hon menade att hon förstod. Det var aldrig något konstigt samtal mellan ledarstaben och henne om detta. Hade vi kunnat så hade vi släppt henne men vi prioriterade våra egna matcher i slutspelet framför spanska landslaget. Efter det slutade hon komma på möten inför matcher och dök ofta upp sent, det är inte ett rättvist beteende mot övriga spelare som slet och kämpade varje dag.

Engström menar även att kritiken mot att Gonzalo var lat var helt korrekt.
– Jag är ledsen att behöva säga det, men hon skötte inte sommarträningen på ett bra sätt inför förra säsongen och kom tillbaka efter sommaren väldigt otränad och i mindre bra form. Vi hade bestämt oss för att höja kravställningen både i gymmet och på isen och det blev då såklart jobbigt för Alba. Att gå 10 000 steg en dag i Barcelona ersätter inte ett tufft intervallpass på Elmiafältet, som spelarna i Jönköping gjorde. 
– Lina Van Noorts säsong var kanon och största orsaken var hennes slit under sommaren, det är inget påhitt att man behöver vara i bra form och fysiskt förberedd för att bli en bättre spelare varje år. De tjejer som sliter mest kommer alltid ha mycket istid. 

Engström i HV71. Foto: Bildbyrån.

“Aldrig varit personligt”

Engström säger också att han inte hade något emot målvakten som person, utan att allt handlade om hans kravställan på henne som spelare.
– Det har aldrig varit något personligt för mig. Detta hör man ibland när spelare inte fått den istid den tyckt sig haft rätten till. Alba är en fin person, men hockey på elitnivå är en prestationssport och det måste finnas någon form av rimlig kravställan på avlönade spelare. Då behöver man som tränare ta obekväma beslut och det har jag inte duckat för en sekund. Ibland lyckas man och ibland lyckas man inte, spelare har sina ”ups and downs” men hon var etta i två säsonger innan detta och det vore synd att glömma bort det.

Joakim Engström lämnade, precis som Alba Gonzalo, HV71 under 2022.


TV: Experterna om stortrejden i NHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL