Damkronorna vann skotten stort – förlorar ändå mot Tjeckien

Damkronorna vann skotten mot Tjeckien med 30-16.
Trots det blev det förlust då Tjeckien vann matchen med 5-2.

Under torsdagen inleddes femnationsturneringen av Women's Euro Hockey Tour för Damkronorna nere i Tyskland i vad som är den sista landslagsturneringen innan VM börjar i april.

Tjeckien stod då för motståndet och det stod 1-1 i inbördes möten mellan lagen under säsongen. I november vann Tjeckien i 3-0 men i december var det Sverige som vann med 4-1

I kvällens match så blev det återigen en tremålsseger – men det var Tjeckien som gick segrande ur matchen.

16-åringen målskytt direkt i debuten

AIK:s Agáta Sarnovská gav Tjeckien ledningen i den första perioden men Sverige kvitterade då 16-årige Hilda Svensson satte 1-1. Svensson, som var med och tog JVM-silver i januari, är uttagen i Damkronorna för första gången och blev då målskytt direkt i sin debut.

I den andra perioden dominerade sedan Sverige skotten, 16-3, men det var Tjeckien som gjorde målen. Tereza Pistekova och Barbora Bartáková gjorde målen och tjeckiskorna ledde då med 3-1 inför tredje perioden.

Tjeckien utökade sedan sin ledning ännu mer då Tereza Plosová och MoDo-forwarden Vendula Přibylová blev målskyttar för att gå upp till en 5-1-ledning. Sverige fick dock in ett tröstmål på slutet då Linnea Johansson satte 5-2 med bara två minuter kvar. Ida Boman vaktade det svenska målet.

– Tjeckien slår oss på två avgörande punkter i denna match, effektivitet och färre enkla misstag. Vi tar med oss andra perioden, där vi har 9-1 i heta målchanser, men behöver givetvis förvalta dem. Fina debuter av både Hilda Svensson och Ebba Hedqvist, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg i en kommentar till landslagets Twitter-sida.

Damkronorna får nu slicka sina sår för nästa match är redan under morgondagen då Schweiz står för motståndet.

Tjeckien – Sverige 5–2 (1-1,2-0,2-1)

Tjeckien: Agata Sarnovska, Tereza Pistekova, Barbora Bartakova, Tereza Plosova, Vendula Pribylova.
Sverige: Hilda Svensson, Linnea Johansson.

TV: "Matchen mot Finland blir den tuffaste"

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL