🌹ROBERT ”BOBBY” HULL 1939-2023 🌹
Anders Hedberg, Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson & Bobby Hull.
Foto: Arkiv (Montage)
Bobby Hull

Så minns lagkamraterna Robert ”Bobby” Hull: "En fadersfigur"

För att hylla en av tidernas största hockeyspelare, Bobby Hull, har hockeysverige.se samlat de tidigare lagkamraternas bästa minnen av ikonen. 
–  Jag fick tårar i ögonen. Bobby var min hockeyidol, säger Willy Lindström. 

Bobby ”Bobby” Hull har gått ur tiden. En av världens bästa och mest mytomspunna ishockeyspelare genom alla tider. Hockeysverige.se har pratat med några av hans tidigare lagkamrater i Winnipeg Jets hur dom minns sin vän och hockeyspelaren Bobby Hull

Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson spelade i samma kedja som Bobby Hull mellan 1974 och 1978. 

– Det var en fantastisk resan jag och (Anders) Hedberg gjorde med Bobby. Helt otroligt att ha fått spela med en av dom största som någonsin varit på en hockeyrink. 
– För mig var Bobby på något sätt lite av en fadersfigur. Han var ändå elva år äldre och hade ett enkelt sätt att se på hockey. ”Jobbar man stenhårt på träningarna så blir matcherna lätta”.  

Det talas ofta om den speciella kemin som var i kedjan med dig, Anders Hedberg och Bobby Hull, vad var grunden i den?
– Vi behövde inte diskutera så mycket utan det vårt samarbete bara flöt på. Det spelade egentligen ingen roll vem som spelade högerforward, vänsterforward eller center. Vi bytte platser och var samtidigt noga med att inte släppa en massa två mot ett situationer emot oss. Vi skulle inte vara rädda för att behålla pucken eller spela bakåt som man annars inte gjorde i Nordamerika på den tiden.
– Jag tycker att man nästan inte gör det i Sverige heller numera. Det ska bara vara full fart framåt. Jag har ännu inte sett någon som kan åka fortare än man kan passa pucken. 

Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson & Bobby Hull Foto: Arkiv.

När träffade du Bobby Hull senast?
– Vi var över och firade 50-årsjubileet. Bobby var med och startade World Hockey Associates 1972. Vi var då tillsammans i Quebec City, Winnipeg och Whistler. Det här var i höstas. 

Vad är ditt bästa minne av din vän Bobby Hull?
– Det är så många att jag inte bara kan plocka ut ett. Att bara få uppleva dom här fyra åren vi hade tillsammans i Winnipeg var helt otroligt. 
– Jag tror fortfarande inte NHL fattar hur mycket vi påverkade ishockeyn i Nordamerika eller kanske hela världen med just vårt sätt att spela. Vi tog det bästa från Europa och försökte mixa det med det bästa som Nordamerika hade. 
– Bobby är kanske den som hade det bästa skottet på den tiden. Jag undrar hur han skulle skjutit med klubborna som finns idag. Han var oerhört snabb och stark i skottet och ville alltid ha hårda passningar för han gjorde sig klar innan pucken kom till honom på bladet.

Bildade kedja med “Bobby”: “Allt bara fungerade”

Anders Hedberg spelade i samma kedja som Bobby Hull mellan 1974 och 1978.

– Vi blev egentligen rekryterade genom en lagläkare åt Winnipeg. Han var på ett hockeyforskningsuppdrag på GIH i Stockholm. Det här var 1973 och 1974. Han hade lirat lite grann i Montréal Canadiens och var en hockeykille. Han skrev till Winnipeg att här fanns det lirare ”Dom här killarna kan lira”. 
– Tanken var att vi skulle lira med Bobby, men det kändes som omöjligt eftersom jag aldrig sett Bobby lira och hade ingen aning om vad han lirade för någonting, skrattar Anders Hedberg och fortsätter:
– Uffe och jag hade inte heller spelat speciellt mycket tillsammans, men från första gången vi tre var på isen tillsammans… Då höll Bobby på att förbereda sig för Canada Team -74 som skulle spela mot ryssarna. Uffe och jag var i Winnipeg tidigt innan ”training camp” startade och vi tränade med ett universitetslag där. 
– Uffe skulle spela i mitten, vilket vi var tydliga med. Jag visste inte om Bobby var höger eller vänster. Han sa ”Kid, you go over to the right side, because this is my side”. Jag hade aldrig spelat höger, men från första träningen, antennerna var uppe… Vi visste vem som skulle hoppa in hålet. Vem flyttar sig där? Vart har du klubban någonstans? Jag tror inte att vi missade göra mål i något byte den träningen. 

Bobby Hull. Foto: Arkiv.

Det här var såklart något som alla tre upplevde som något dom aldrig varit med om tidigare. 
– Bobby åkte hem. Vår engelska var okej, men vi pratade egentligen inte med varandra. Bobby ringde direkt till coachen och sa ”Det här är helt otroligt. Vet du vad svenskarna sa?” Uffe och jag satt i bilen hem och jag sa till honom ”Uffe. Kan det här vara sant? Kan det vara så här bra?”
– Sådant här händer bara en gång under ens livstid, att det klickade. Allt bara fungerade helt enkelt. Vi spelade fyra år i Winnipeg och det var aldrig något snack om något annat än att vi skulle spela tillsammans. 

Hur var vänskapen till honom vid sidan av isen?
– Uffe var mycket närmare än vad jag var. Det var en åldersskillnad på tolv år och Bobby hade familj. Uffe började också bilda familj, men hade även förlorat sin pappa i tidig ålder. Bobby blev för honom en lite äldre person som hade familj. 
– Jag kan inte påstå att umgicks socialt vid sidan av hockeyn, men hade vi några kontroverser? ”Never”. Var vi kompisar? Ja, jättebra kompisar. 
– Under hösten var vi i Kanada under tio dagar. Nu råkade vi bo på samma hotell i Toronto. Jag var där för en Hall of Fame-grej och Bobby var där för något annat. Vi sprang ihop med varandra på frukostavdelningen och blev naturligtvis sittande där under flera timmar. 
– Vilken lirare. Vilken jävla lirare! Och hur han stod upp för oss. Det var ingen vänskapshockey under den här tiden. WHA var våldsamt, men Bobby försvarade oss i laget, i media, i ligan… ”Lira bara grabbar, lira bara. Ändra ingenting. Lira bara. Ni får inte vara rädda.”
– Så var det även i laget. Vi kom in och tog jobbet från spelare, lagkompisar. Initialt var det tufft innan dom fattade att vi kunde lira och hjälpa laget, Bobby stod upp för oss även då. 

Sjöberg, Hedberg, Willy Lindström, Pröjsarn, Labraaten Kent Nilsson. Foto: Arkiv.

Hur var din första tanke då du fick beskedet att Bobby Hull, tillika din vän, gått bort?
– Att jag är otroligt tacksam att jag åkte över på 50-årsjubiléet och tillbringade tio dagar med Bobby. Vi var tillsammans i princip dygnet runt. Han hjärna var hur skarp som helst och han kom ihåg svenska uttryck som vi hade lärt honom. Men det fanns inget kvar av det fysiska. Vilken atlet han var, oj…, men det fanns ingenting kvar. 
– Är jag jätteöverraskad att han gått bort nu? Nej, det kan jag inte påstå. Tragiskt, men jag är otroligt tacksam att jag fick krama om honom så sent som i oktober.

“Det finns inget negativt att säga om honom"

Dan Labraaten spelade två säsonger med Bobby Hull i Winnipeg Jets mellan 1976 och 1978. 

– Jag tror många hade en bild av Bobby som en riktigt tuffing, men han var en väldigt ärlig spelare. Jag såg aldrig att han gjorde något dumt. Tacklade han så var det på ett ärligt sätt. Sedan hade han en kropp som jag tror ingen annan i ligan hade. Det var helt otroligt att se. Han kunde åka skridskor och var en komplett spelare. 
– Som människa var han alltid glad, trevlig, hjälpsam och kom med tips när det kom en spelare till ett nytt ställe. 

Dan Labraaten. Foto: Arkiv.

Hur bemötte han dig då du kom över till Winnipeg?
– På ett mycket bra sätt. En sak som jag uppskattade var när jag åkte över dig. Jag ville visa mig, tacklas och allt sådant. Då kom han till mig och sa ”Du behöver inte tackla dom större backarna. Åk ifrån honom eller om han tacklar in dig i sargen så fortsätter du bara så backen får det jobbigt. Du behöver inte ödsla någon energi på att tacklas.”
– Sådant sa man inte här i Sverige. Det spelade ingen roll om det var (Thommie) Bergman eller vem det kunde vara. Hade man läge så skulle man tacklas. 
– Bobby var också så glad över hur vi svenskar spelar och väldigt nöjd med Ulf, Anders, Lars-Erik (Sjöberg)… Allihop. En perfekt kille att ha om man kommer till ett nytt lag och land. Det finns inget negativt att säga om honom. 
– Överhuvudtaget var Winnipeg en trevlig stad med vänliga människor. Ett bra ställe att komma till i början. 

"Drog på ett skott - då delade pucken sig"

Willy Lindström spelade i Winnipeg jets tillsammans med Bobby Hull mellan 1975 och 1979. 

– Jag fick höra det här i morse och jag fick tårar i ögonen. Bobby var min hockeyidol som jag såg upp till när jag spelade i Frölunda. Att jag sedan kom över dit och fick spela med honom…
– Första dagen jag kom in i omklädningsrummet blev jag som stum. Jag stod bara där och tittade på honom. ”Är det verkligen sant det här, att jag ska få spela i lag med min hockeyidol?” Det här var såklart jättestort för mig. 
– Bobby var helt klart en otrolig spelare, en ”powerful” forward med ett fruktansvärt rappt skott och stark i närkamperna. Han var inte så bra på det här med att dribbla, men det gick undan eftersom han var en bra skridskoåkare. När han kom in i zonen nöp han och det var handledsskott som hette duga. Han gjorde 40-50 mål varje säsong så han var verkligen en målspottare. 

Willy Lindström. Foto: Arkiv.

Hur upplevde du personen Bobby Hull?
– En mycket, mycket god person med stort hjärta. Han ville bra för alla spelare i laget. Det var aldrig såg att han sög åt sig och ville vara någon stjärna. Bobby Hull och Wayne Gretzky var största och väldigt lika varandra på det sättet, att dom delade med sig till alla spelare. Det är också två figurer som jag avgudar. 
– Samma sak var det med Börje Salming, en sådan som gan sitt hjärta till alla spelare och ville att alla skulle trivas runt om honom. Det är dom två största spelarna i mitt hjärta som gått bort, vilket är helt otroligt jobbigt, berättar Willy Lindström som också bjuder på ett kul minne från sin vän och lagkompis i Winnipeg Jets. 
– I början på en träning kom han in på isen och drog på ett skott. Då delade pucken sig. Ena halva gick in i målet medan andra halvan nere i rundningen. Jag minns att jag tänkte ”herregud vad han skjuter hårt”. Jag ville lära mig skjuta på samma sätt som Bobby, vilket jag också gjorde. Han visade hur jag skulle nypa till och jag kom in i hans skottrytm. Dessutom att det skulle vara lite svikt i klubborna och jag körde också med Northland-klubbor precis som han gjorde. 

“Gjort grymt mycket för hockeyn i Sverige"

Kent Nilsson spelade med Bobby Hull i Winnipeg Jets mellan 1977 och 1979. 

– Jag minns Bobby som en schysst kille som spred sin hockey och gjorde den bättre. Framför allt var han väldigt populär i Sverige tillsammans med sitt Winnipeg Jets med (Anders) Hedberg, (Thommie) Bergman, (Lars-Erik) Sjöberg. ”Pröjsarn” (Ulf Nilsson), Willy Lindström, (Dan) Labraaten, Curt Larsson, Mats Lindh… Han har gjort grymt mycket för hockeyn och då framför allt i Sverige. 
– Bobby Hull var även extrem personlighet och gjorde mycket för hockeyn runt om i världen. Vänlig, enormt populär bland fans… Jag kommer ihåg från Winnipeg där vi kunde få sitta och vänta en och en halv timme på honom för han skrev autografer till alla som ville ha. 

Kent Nilsson. Foto: Arkiv.

Hur togs du emot av Bobby Hull då du kom över till Kanada?
– På ett underbart sätt. Han var ”Pröjsarn” och Hedbergs bästa kompis. Eftersom både jag och ”Pröjsarn” båda kommer från Nynäshamn tog han verkligen hand om mig. En underbar person. 

Vad upplevde du var hans stryka som hockeyspelare?
– Skottet och han var stark som en björn. Har ni sett bilderna när han står och krattar hö? Bobby var naturligt stark. En go gubbe.Vad är ditt bästa minne av honom?
– Jag kommer ihåg då Bobby, ”Pröjsarn” och Hedberg spelade mot Sovjet i Winnipeg. Do spelade 5-0 mot (Boris) Michailov, (Valeri) Charlamov, (Vladimir) Petrov, (Alexander) Gusev och (Valeri) Vasiliev. Det är ett grymt häftigt minne för mig.  

“Stod med toupén i handen och skrek ‘Jag har skalperat honom!’"

Avslutningsvis plockar vi en anekdot som Curt Larsson berättat tidigare i OLD SCHOOL HOCKEY. 

– Jag var med på en bänkrensning i San Diego där jag var ute på isen och fightades. Hur det gick? Jag fick tag på deras värsta slagskämpe. Bobby Hull hade toupé och han hade tagit med mig till Toronto och skaffat en åt mig också. Man gjorde en fläta runt huvudet så man blev snygg och sedan sydde man på den där. Frugan och ungarna gillade inte det där och tycke nog att det där inte var pappa.
– I alla fall fick deras slagskämpe tag på mitt hår. Han drog och drog medan jag höll emot. Till slut gick trådarna av så han stod där med toupén i handen och skrek ”Jag har skalperat honom!” Då slutade hela slagsmålet, ha ha…
– Jag blev utsedd som matchens lirare och då ville man intervjua mig på isen. Ja sa bara snabbt ”I dont speak English”. Jag ville ju bara bort därifrån samtidigt som publiken skrek: ”Var har du håret?”

Curt Larsson i Winnipeg. Foto: Arkiv.


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 mars
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
18:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
18:30 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:30 Brynäs - Malmö SHL
19:00 Nashville Predators - Winnipeg Jets NHL
19:00 Minnesota Wild - Boston Bruins NHL
21:00 Seattle Kraken - Edmonton Oilers NHL
22:00 Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Florida Panthers - New Jersey Devils NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
söndag 19 mars
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
03:00 Los Angeles Kings - Vancouver Canucks NHL
03:30 Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks NHL
03:30 San Jose Sharks - New York Islanders NHL
12:00 AIK - Frölunda SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
15:00 Frölunda - Färjestad SHL
18:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
18:00 Buffalo Sabres - Boston Bruins NHL
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - Washington Capitals NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils NHL
00:00 New York Rangers - Nashville Predators NHL
00:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
måndag 20 mars
01:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
00:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators NHL
tisdag 21 mars
02:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten