Stella Lindell.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Stella Lindell om vägen från Grästorp till Brynäs - och JVM-silver

ANNONS

Stella Lindell var lagkaptenen som ledde Sverige till JVM-silver. I en intervju med hockeysverige.se berättar 17-åringen om vägen dit. En väg som inleddes i Grästorp - och tog henne till Brynäs.

Östersund (Hockeysverige.se)

Sverige gjorde ett mycket fint U18-VM. Laget tog sig till final efter att bland annat slagit ut USA i semifinal. I finalen blev Kanada svenskorna övermäktiga. Många i laget talar också om den speciella grupp av spelare och ledare man haft på plast i Östersund. Lagkapten för det här framgångsrika laget har varit en 17-åring från Grästorp, Stella Lindell
– Grästorps klubbmärke? Jag har hört att det ska vara från det att man var blodgivare för att få in pengar till klubben. Och då var hjärtat en symbol för det, berättar Stella Lindell när hockeysverige.se träffade henne för en intervju under U18-VM i Östersund. 

Har det varit många kommentarer kring dig och laget hemifrån Grästorp under veckan?
– Ja, det finns en facebookgrupp som heter ”Eminenta och senila grästorpares förening”. Där kan alla gå med som bor i Grästorp eller har flyttat vidare. Där har jag kunnat läsa lite lyckönskningar och så vidare. Det är lite coolt. 

När var du på is första gången?
– Det finns en video där jag har några spännskridskor på fötterna och pappa släpper ner på isen. Jag håller i hans armar och springer på isen. Då hade jag nog precis lärt mig att gå. 

Varför blev det hockey?
– Det började med att jag gick på hockeyskolan. Sedan har pappa spelat hockey i hela sitt liv. Han har lirat i Grästorp, Mölndal och Vänersborg så det blev naturligt för mig att också att börja spela.

“Fick två skott i huvudet - bestämde mig för att aldrig bli målvakt”

Stella Lindell har en lillebror, Stig, som spelar i Grästorps J18 och som fick vara med storasyrran och spela landhockey där hemma. 
– Vi hade skottramp och allt sådant, men ingen av oss ville stå i mål eller blev målvakt utan båda vi sköt bara, skrattar Stella Lindell och fortsätter:
– Vi pratade lite med Felicias (Franks) föräldrar och då berättade dom om hur hon blev målvakt, men mamma berättade senare för oss att då vi fick prova på att vara målvakt så blev vi inte sugna alls. Lillebrorsan började till och med grina. Jag kommer ihåg att jag stod en träning. Då fick jag två skott i huvudet och efter det hade jag bestämt mig för att aldrig bli målvakt. 
– Efter skolan var det oftast hem, käka lite, direkt till ishallen, köra lite fys och sedan var det att träna. Vi tränade ganska sent, men det var bara hem efter det, käka en macka och plugga lite. Dagen efter var det ”repeat” igen.  

Stella Lindell kramar om Moa Gustafsson och Stina Andersson. Foto: Bildbyrån.

Landslagskapten följer givetvis hur det går för lillebror Stig i Grästorp. 
– Ja, jag följer ganska mycket hur det går för honom via svensk hockey-TV. Det är kul att ha det så jag kan följa honom. 
– Nyligen spelade dom DM-final. Då hade jag turen att vara hemma så jag kunde kolla någon match, vilket var roligt. 

Hur stor är hockeyn i Grästorp numera?
– I min årskull var det väldigt få grabbar som spelade. Alltså just 05-kullen. Annars är hockeyintresset ganska stort och det är ganska välfyllt under A-lagsmatcherna. Jag hängde själv alltid i hallen och ville kolla när A-laget spelade. 
– Det har också funnits tjejhockey i Grästorp, men inte då jag växte upp. Första gången jag spelade med tjejer var i Trollhättan som sedan blev Trollhättefallen och nu är Vänersborg. Hur upplevde du det steget?
– Jag tyckte det var jättekul. Innan hade jag kört distrikthockey. Det var också där, i det här västgötalaget, jag och Felicia träffades. 
– Jag kombinerade att spela med både tjejer och killar, vilket jag tror var väldigt bra för mig, så jag fick kill-mentaliteten, men också få vara med sådana som jag själv. Det blir lite annat i omklädningsrummet och så vidare. 

Hamnade i samma klubb som kompisen

Felicia Frank och Stella Lindell valde inför säsongen 2021/22 flytta till Brynäs, men det var inget dom båda vännerna hade pratat ihop sig om. 
– Jag kommer ihåg att jag blev väldigt glad då hon ringde mig och sa att hon hade bestämt sig för Brynäs. 
– Jag var den som hade bestämt mig först för att flytta och var nog ganska klar med hockeyn där hemma. Jag ville testa nya saker, ta mig an nya utmaningar och växa som person. När man tar det här steget till ett nytt lag och ny stad, som jag gjorde, växer man ju inte bara som hockeyspelare, så är det faktiskt, och jag var väldigt positivt inställd till det. 

Felicia Frank. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Hur har det blivit?
– Jag tycker att det blivit jättebra. Det var så himla kul och allt gick så fort att jag inte hann längta hem eller något sådant. Det var många kompisar och mycket hockey, allt som jag älskar. 
– Sedan hade jag turen att mamma och pappa kunde komma upp och hälsa på relativt ofta. Jag trivs verkligen jättebra i Gävle och det är idag mitt andra hem, säger Stella Lindell med ett stort leende. 

“Var verkligen wow"

Under säsongerna i Brynäs har Stella Lindell även fått speltid i Division 1 med Sandviken, något som hon tycker har varit bra för hennes utveckling. 
– Jag tror det har varit jätteviktigt för mig. Det blir ändå ett ganska stort kliv från att ha spelat U16 till att kliva in i ett seniorlag där det finns väldigt mycket rutin på flera spelare. Att man då ändå kan få vara en ledande spelare lite har känts bra.
– På så vis tror jag det är en bra kombination och att det utvecklat mig väldigt bra som ishockeyspelare. 

Redan under sin första säsong i Brynäs fick Lindell göra debut i SDHL. 
– Jag kommer ihåg att det var väldigt nervös, men jag var ändå redo. Det var riktigt kul att få chansen. 
– Första målet gjorde jag mot Djurgården på Hovet. Pappa satt på läktaren och han var nöjd. Det var skönt att äntligen få sätta dit det där första målet.

Redan förra säsongen fick du dela omklädningsrum med Katerina Mrazova, Lara Stalder, Maja Nylén-Persson och så vidare, hur var det?
– Första gången jag var där och Brynäs hade den här ”try outen” var jag verkligen ”wow”… 

Stella Lindell. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Så blev hon en naturlig ledare

Den här säsongen har Stella Lindell spelat 15 matcher i SDHL och svarat för en assist. Det har även blivit fyra matcher med Sandviken. Där har hon svarat för ett mål och totalt två poäng. 
– Jag har känt att jag blivit starkare, snabbare och fått bättre koll på att spela seniorhockey på elitnivå i Sverige. 
– Jag känner mig lite säkrare i min roll, men nästa säsong är jag sugen på att synas mer i målprotokollet och skapa mer. Jag ser ändå fram att spela Division 1 hockey och litet sådant eftersom, som jag sa, tycker det är viktigt. Jag är ändå bara 17 år.

Flera hyllar Stella Lindell för sitt naturliga ledarskap, men vad det ledarskapet bottnar i har hon inget bra svar på. 
– Jag vet inte, men jag har nämnt min pappa (Carl Lindell) många gånger och är en jag ser upp till. Han är en stor förebild för mig både på och utanför isen. Antagligen har jag fått ärva några egenskaper av honom och har blivit en naturlig ledare. Jag gillar att leda och helt enkelt vara en bra förebild. 

Vem är du i Brynäs omklädningsrum?
– Jag tror jag är den som skojar, men ändå är seriös. Just nu sitter jag bredvid ”Ljungen” (Sofia Ljung). Det blir att vi skämtar mycket. Sedan har jag Lara Stalder på min högra sida, vilket också är lite häftigt. Vi snackar också en del och skämtar. Jag skulle säga att hela laget har kul tillsammans i omklädningsrummet. Vem är du i U18-landslagets omklädningsrum?
– Där är jag mer på samma nivå som dom i laget. Jag är såklart oftast glad där med men inte den som flamsar mest, avslutar Stella Lindell med ett skratt. 


TV: Svenska lagkamraterna hyllar Dahlin


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 25 mars
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten