CHL

Luleå klara för CHL-final - besegrade Frölunda efter straffdrama

Trots knackig form i SHL hittade Luleå rätt i returmötet av CHL-semifinalen mot Frölunda.
Brendan Shinnimin och co. drog det längsta strået och vann med 4–3 efter ett straffdrama.
– Det var en jäkla match. Det är det här man vill se i en slutspelsmatch, säger Brendan Shinnimin till SVT.

Förra veckans första semifinalmöte mellan Frölunda och Luleå slutade 2–2 och öppnade för ett dramatiskt avgörande i returmötet i CHL.

Och dramatiskt blev det verkligen. Med slutspelsstämning på isen gick mötet hela vägen till en förlängning och straffdrama. Där var Luleå till slut starkast, efter åtta straffomgångar.

Men kampen om vilket SHL-lag som skulle komma att representera Sverige i en final inleddes starkast av Frölunda, mycket tack vare tre raka utvisningar av Luleå. Trots detta övergag kunde man däremot inte ta ledningen. Istället höll Luleå emot och tog med sig energin från boxplay-spelet in i den andra perioden.

“Lite för öppna spjäll”

Väl där small det direkt. Luleå hade med sig sitt första powerplay in i perioden och tryckte till vid första bästa tillfälle genom Erik Gustafsson. Målet efter 30 sekunder satte sedan igång vad som blev en målfest i perioden.

Två snabba mål, ett av Filip Johansson och ett av Joel Lundqvist vände matchen för en stund, men Jesper Sellgren såg, drygt två minuter senare till att kvittera.

Därefter la Luleå in en extra växel och pressade Lars Johansson i Frölundas mål ordentligt.
– Det är helt briljant spelat av Lasse Johansson som håller dem kvar i matchen. Han har varit bäst på isen säger SVT:s kommentator Jonas Andersson.

Efter endast sex skott i den första, slutade man perioden med hela 21 stycken, varav ett från Isac Brännström även gav Luleå en 3–2-ledning in i den sista perioden.
– Lite för öppna spjäll. Vi får börja med att tajta till i egen zon. Vi ska göra allt i vår makt och se till att vinna den här matchen, säger Max Friberg till SVT.

Illa ute sent - vann efter straffar

Frölunda har nästintill prenumererat på CHL-bucklan under de senaste åren och hade chansen att ta sin femte titel sedan säsongen 2014/15, då man förlorade mot just Luleå i finalen. Och man gjorde allt för att ta sig till en ny final.

Petteri Lindbohm kvitterade mötet igen i den tredje perioden och tog det hela till ett förlängningsdrama. Frölunda fick ett nytt powerplay på övertiden, men skapade sina farligaste chanser mot slutet av förlängningsspelet. Matteus Ward stod emot både en, två och tre gånger och höll sitt lag i matchen.

Det skulle krävas 16 straffar, åtta var, för att kröna en vinnare. Brendan Shinnimin klev då fram och lurade Lasse Johansson.

Luleå är därmed klara för sina andra CHL-final.
– Det rätta Luleå kom fram, säger SVT:s expert Håkan Loob efter matchen.

Den andra semifinalen avgörs även under tisdagskvällen då Tappara gör upp med Zug. Första mötet slutade 2–0 till finska Tappara.

TV: Svenska lagkamraterna hyllar Dahlin