Magnus Chrona firade sin milstolpe med en nolla.
Foto: Russell Hons/ZUMA Wire
College

Magnus Chrona höll nollan – när han firade historisk milstolpe

ANNONS

Magnus Chrona blev i natt den första svenske målvakten att starta 100 matcher i den amerikanska collegeligan. Det firade 22-åringen med att hålla nollan i 7–0-segern över Miami University.

Inför säsongen 2019/20 lämnade Magnus Chrona juniororganisationen i Skellefteå för spel i den amerikanska collegeligan med University of Denver. 22-åringen är nu inne på sin fjärde säsong med collegelaget och har under sin tid i USA skördat stora framgångar.

I natt nådde Chrona, som förutom Skellefteå även har ett förflutet i Nacka, AIK och Täby, en historisk milstolpe. Detta då han blev den första svenska målvakten att nå 100 startade matcher i collegeligan. 22-åringen är sedan tidigare den meste svenske målvakten i collegeligans historia med sina 101 matcher på meritlistan.

Chrona firade nattens milstolpe på bästa möjliga sätt, då han höll tätt i nattens 7–0-kross över Miami University och räddade samtliga 20 skott han ställdes inför.

Skrev historia redan förra säsongen

Nollan var Chronas andra för säsongen och han står efter 19 spelade matcher noterad för en räddningsprocent på 91,4 procent samt ett snitt på 2,17 insläppta mål per match. Med sina 14 segrar är han den vinstrikaste svenske målvakten i collegeligan den här säsongen, före Emil Zetterquist (elva segrar), Erik Portillo (elva segrar) och Philip Svedebäck (tio segrar).

Förra säsongen förde 22-åringen sitt University of Denver till den nationella mästerskapstiteln, där han blev den första svenske målvakten att vinna mästerskapet och som med sitt storartade målvaktsspel tog en plats i slutspelets All-Star Team.

Trejdades mot landsmannen

Chrona draftades av Tampa Bay Lightning i femterundan 2018, men NHL-klubben trejdade burväktarens rättigheter till San Jose Sharks i april 2021 som en del av utbytet för landsmannen Fredrik Claesson.

22-årige Magnus Chrona har aldrig spelat en seniormatch i Sverige och har gjort blott en säsong i J20 Nationell med Skellefteå AIK:s J20-lag. Han har aldrig heller spelt en pojk- eller juniorlandskamp med Sverige.


TV: LA Kings-målvakten firar med Will Ferrell

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games