Foto: Bildbyrån (Montage)
U18-VM dam 2023

Ny förlust för Sverige i JVM - tappade sent mot Kanada

ANNONS

Sverige fortsatte sitt respektlösa spel i dagens möte med Kanada. 
Trots detta och en hel del spel i powerplay förlorade man med 2–4. 
– Det är surt, men jag tycker att vi gör en bra match, säger Jenna Raunio till SVT efter matchen. 

Sverige inledde U18-VM med en 3–6-förlust mot USA, men imponerade stort med ett framförallt respektlöst spel mot en av turneringens stora förhandsfavoriter. Till slut var det till stor del de 16 utvisningsminuterna som satte stopp. 

Inför dagens möte med den andra favoriten, Kanada visade man ingen rädsla. 
– Jag tror att vi kommer slå Kanada om vi gör det vi ska, sade Hilda Svensson till Hockeysverige.se.

Det blev till slut en 2–4 förlust efter en drös utvisningar och ett sista mål i tom bur, men Sverige imponerade återigen. 
– Just nu är det faktiskt lite gåshud på armarna för att vi bjuder upp till så bra kamp, även igår mot USA, men idag känns de ännu mer avslappnade, på ett positivt sätt, sade Johan Stark, generalsekreterare för svenska ishockeyförbundet i SVT:s sändning.

Fick drömstart: “Jätteskönt”

Det hela började med en drömstart för svensk del. 

Med mindre än tre minuter spelade bände just Hilda Svensson upp med pucken och satte 1–0 och hennes andra poäng i turneringen. 
– Jag försökte bara skjuta där det fanns en lucka. Det var jätteskönt, säger Hilda Svensson till SVT. 

Ett misstag av Sverige gav några minuter senare Kanada chansen att kvittera, vilket de gjorde. Felicia Frank som ersatt Ida Henriksson släppte ett vasst skott förbi sig på vad som i stort sett var ett friläge. 

En hel del utvisningar igen: "Billiga"

Första perioden avslutades med 1–1 på tavlan och gick därefter in i vad som nästan såg ut som en repis av premiären mot USA. Totalt blev det 14 utvisningsminuter i perioden, denna gång var det till Sveriges fördel då tio av dem var kanadensiska. 

Men till en början fick man inte in pucken. 
– Om det är något man kan kritisera så är det 5-mot-3-spelet. De har haft tre stycken denna turnering tror jag. De går ner lite för lågt i tempo, då hinner Kanada med, säger Maria Rooth i SVT. 

De två målvakterna klev sedan fram som matchens stora förgrundsfigurer, men till slut var det Frank som först fick se en puck passera efter en styrning av Alex Law. Kanadensarna hade tagit ledningen för första gången i matchen, men den höll inte länge.

Efter tre utvisningar på cirka en och en halv minut av Kanada fick Sverige sedan chansen att avgöra på nytt i powerplay. Och till slut fick man in pucken efter att inte ha lyckats i 5-mot-3 vid flera tillfällen. 
– Otroligt skönt. Vi har haft våra lägen, men ingen har riktig fått till det. Jag tyckte vi förtjänade det efter den perioden. Det är en svår match att spela. Mycket special teams. hackig match. Det är lite billiga utvisningar, men det är åt båda hållen, säger 2–2-målskytten Mira Jungåker till SVT efter perioden. 

Kunde inte utnyttja chanserna i powerplay

Om den första perioden var en drömstart var inledningen på den tredje en mardröm. Den inleddes med en otäck skada på Jenna Raunio och följdes sedan upp av ett 3–2-mål av Kanada. Pucken hamnade i nät efter att Felicia Frank gjort ett första och andra räddning. Målet granskades länge av domarna då Frank stoppades från att ställa sig upp av en liggande kanadensare, men dömdes inte bort. 

Efter en stund var Raunio tillbaka på bänken och matchen vände till svensk fördel. 
– En nyckelspelare Viktigt för hela turneringen. Hon ser pigg och kry ut, säger Maria Rooth om Raunio.

Kanada fortsatte att vara frustrerade och tog utvisning efter utvisning. Med knappt tre minuter kvar att spela fick Sverige chansen i ett nytt 5-mot-3-läge. Man valde då att inte ta ut Frank ur buren förrän det numerära överläget var över. 

6-mot-5-spelet med en knapp minut kvar ledde endast till 4–2 i tom bur för Kanada, vilket även blev slutresultatet. 
– Det är surt, men jag tycker att vi gör en bra match. Vi måste försöka göra det som vi övat på och sätta puckarna i powerplay, säger Jenna Raunio till SVT efter matchen. 

Nästa match är mot Finland 16.00 på onsdag. Sverige behöver där ta en seger för att få ett lättare motstånd i kvartsfinalen. 

Sverige – Kanada 2–4 (1–1, 1–1, 0–2)
Sverige: Hilda Svensson, Mira Jungåker
Kanada: - Emmalee Pais, Alex Law, Caitlin Kraemer x2.


TV: Lista: De hetaste målvakterna i Sverige

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL