Samuel Johannesson.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Samuel Johannesson om succén i Brynäs: “Har varit perfekt för mig”

ANNONS

Samuel Johannesson var fast som sjundeback i Rögle och flyttade då till Brynäs. 
I sin nya klubb har 22-åringen då gjort succé och han ligger just nu trea i backarnas poängliga. 
– Man känner ju stor skillnad nu när man får det här förtroendet, säger Johannesson till hockeysverige.se.

En av SHL-säsongens stora överraskningar har varit Samuel Johannesson i Brynäs.

Under torsdagskvällen fick dock både Johannesson och Brynäs lämna isen poänglösa efter en svag insats borta mot HV71. Gävlelaget hängde inte med alls i matchen och det slutade med en 1-3-förlust i bottenmötet. 
– Svår match för oss. Det känns som att HV är mer desperata och hungriga än oss från början. De stänger ner oss hårt och vi får inga bra anfall alls känns det som. De får långa anfall på oss och då blir vi trötta i försvarszon vilket gör det svårare för oss att bygga upp anfall, säger Samuel Johannesson.

Inför matchen hyllades Martin Thörnberg av HV71 genom att få sin tröja upphissad i taket av Husqvarna Garden. HV-spelarna beskrev sedan en “Thörnberg-effekt” som taggade igång laget till att vinna matchen.

Hur upplevde ni det i Brynäs, påverkades matchbilden av hyllningen? 
– Jag vet inte… Jag kommer inte ihåg när vi hyllade Ove Molin tidigare den här säsongen så var man lite extra sugen på att spela och vinna. Samtidigt så visste vi att det skulle bli så nu eftersom vi varit med om det själva. Det är ingen ursäkt alls för hur det såg ut.

“Det har varit lite över förväntan”

Samuel Johannesson var en av spelarna som värvades till Brynäs inför säsongen och han har sedan tagit en viktig roll under säsongen i sitt nya lag. 
– Det var ganska enkelt att komma in i både laget och spelet så det har varit en smidig övergång.

Den 22-årige backen är då nöjd med vad han själv har presterat i Brynäs. Under vintern snittar han näst mest istid i laget då han spelar i snitt 19:21 minuter per match. Endast David Sklenicka spelar mer av Brynäs spelare. 
– Det har gått ganska bra. Jag har fått spela mycket, får mycket förtroende och tillåts spela åt mina styrkor. Det känns som att de (tränarna) förstår hur jag spelar så jag får lite friare tyglar kanske och det gynnar mig.

Johannesson har varit en av SHL:s hetaste offensiva backar. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Det har då också blivit utdelning offensivt för Johannesson som har gjort 24 poäng på 32 matcher så här långt. Det gör att han leder Brynäs interna poängliga samt ligger trea i backarnas poängliga. Endast Jonathan Pudas och Kristian Näkyvä har fler poäng bland SHL:s backar.

Hur kommer det sig att det lossnat så?
– Jag tror att det mest handlar om att man får spela mycket. Man blir mer avslappnad och vågar spela loss lite mer kanske. Jag har ju mina styrkor i offensiven och det har väl trillat in några extra puckar. Det är skönt att ha fått utdelning.

De flesta hade nog trott att du skulle få ett lyft i Brynäs, men kanske inte att du skulle ligga trea i backarnas poängliga. Kunde själv tro att det skulle gå så bra?
– Nja, men jag tänker väl mer på hur jag spelar och tittar man på spelet så är jag väl inte jätteförvånad. Jag känner att jag har kunnat göra det tidigare i Rögle också och visa att jag kan spela bra. Sedan har väl poängen trillat in lite extra, jag hade väl någon match med fyra poäng också. Så poängen kanske har varit lite över förväntan.

“Klart att det var frustrerande”

Samuel Johannesson är fostrad i Halmstad men flyttade till Ängelholm för att spela i Rögle som junior. Han kom sedan att göra 155 matcher för Rögles A-lag med 25 poäng som facit. 

Redan nu i Brynäs har han alltså gjort 24 poäng och är nära att passera sin poängnotering från fyra säsonger i Rögle.

Hur kan det vara så stor skillnad?
– Det är väl att man har fått självförtroende och förtroende av tränarna. Jag har fått spela mycket direkt här. De två senaste säsongerna i Rögle har jag knappt fått spela någonting, jag var nästan alltid sjundeback eller utanför laget. Om man bara får spela tio till tolv minuter som mest per match så blir det svårt att göra något.

Det var knapert med istid för 22-åringen i Rögle. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Var det frustrerande i Rögle att känna att du inte riktigt fick chansen? 
– Ja, jag kom upp där i Rögle som junior, kom in i december (2019) eller någonting och fick spela ordinarie resten av säsongen. Men efter det vet jag inte riktigt vad som hände. Jag var utanför laget i nästan två säsonger, det är klart att det var frustrerande.

Det måste varit jobbigt att inte ha tränarnas förtroende?
– Mm, man känner ju stor skillnad nu när man får det här förtroendet och märker att man vågar spela då också.

Flytten till Brynäs har blivit precis som du hoppats då?
– Absolut, det har varit perfekt för mig.

22-åringen är fortfarande ung och utvecklingsbar. Just nu är han en väldigt tydlig offensiv back som bland annat får istid och förtroende i powerplay. I framtiden siktar han dock på att förbättra sitt helhetsspel för att bli mer av en tvåvägsback med en offensiv uppsida. 
– Jag känner att jag vill bli bättre defensivt. Jag vill utvecklas i spelet utan puck och bli mer rejäl. Jag vill bli bättre på allt så att tränarna kan lite på mig i alla situationer och att jag inte bara ska vara en back med styrkor i offensiven.

“Känns inte som att vi har kuggat i ordentligt”

Samtidigt går det tungt för Brynäs den här säsongen då Gävlelaget har varit väldigt ojämna. Trots att Johannesson har spelat bra och fått lovord så går det inte att vara helt belåten. 
– Det är svårt att vara helt nöjd. Jag hade ju hellre vunnit fler matcher och gjort färre poäng om man säger så. Man vill alltid vara i ett vinnande lag och vi gör allting för att förbättra oss och komma till slutspel. Det är svårt att tänka på sig själv och vara nöjd när vi förlorar.

Trots Samuel Johannessons succé går det tungt för Brynäs. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Brynäs har bara tagit tio trepoängare på 32 matcher och laget har förlorat 16 matcher under ordinarie tid vilket är näst sämst i SHL, endast Malmö är sämre med 17 nollpoängare.

Inför lördagens matcher ligger Brynäs precis ovanför kvalstrecket med 35 poäng. HV71 ligger dock bara tre poäng bakom och har en match till godo på Brynäs. Om Brynäslaget inte hittar formen och börjar vinna finns alltså risken för att de kan glida ner på kvalplats. 

Vad är det ni som lag behöver förbättra? 
– Egentligen är det svårt att säga, speciellt efter en förlust. Vi vet våra styrkor som lag och vi måste spela hårdare på det. Nu har det gått över 30 matcher så vi ska ha hittat vårt spel men det känns liksom inte som att vi har kuggat i ordentligt. Vi vet hur bra vi är när vi spelar som bäst och då kan vi slå alla lag i ligan.
– Det har varit lite mycket upp och ner. Om vi har vunnit någon match så vinner vi nästan aldrig nästa match. Vi vill vinna flera matcher i rad och bygga lite momentum här, sen också kunna täppa igen så att vi inte förlorar flera matcher i rad, avslutar Samuel Johannesson.


TV: De var Sveriges bästa spelare på JVM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch