Skärmklipp / SVT
JVM 2023

Kanada världsmästare - Dylan Guenther övertidshjälte

ANNONS

JVM-finalen blev ett drama värdigt en mästerskapsfinal - och det krävdes förlängning för att skilja Kanada och Tjeckien åt. Där klev Arizonas Dylan Guenther fram och sköt guldet till Kanada.
– Det är surrealistiskt, säger Guenther till SVT.

Det krävdes förlängning för att skilja USA och Sverige åt i bronsmatchen. Det krävdes förlängning för att skilja storfavoriten Kanada och sensationslaget Tjeckien åt i finalen. Detta efter en mäktig upphämtning från Tjeckien i den tredje perioden.

Det var annars Kanada som satt i förarsätet så gott som hela matchen. Tjeckien lyckades hålla Connor Bedard poänglös, men i stället klev två av Kanadas övriga stora stjärnor fram. Det var Arizonas Dylan Guenther som direktsköt in 1-0 i powerplay i den första perioden. Sen var det Seattles jättelöfte Shane Wright som stod för en av mästerskapets allra läckraste prestationer när han satte 2-0 i den andra. Kanada hade sen också mängder med lägen att göra 3-0, men en storspelande Tomas Suchanek i den tjeckiska kassen höll underdogen kvar i matchen.

Där och då talade absolut ingenting för Tjeckien. Men precis som i semifinalen mot Sverige lyckades de kämpa sig ikapp.

Blixtupphämtning

Med 7:30 kvar klev den tjeckiska storstjärnan Jiri Kulich fram och reducerade till 2-1. 54 sekunder senare var det kvitterat, efter ett mål av Jakub Kos. Tjeckien hade sen också flera chanser att avgöra matchen under ordinarie tid, men målvakten Thomas Milic höll emot.

I förlängningen byttes det chanser mellan lagen, och efter ett pucktapp från Kulich kom Kanada i ett två mot ett-läge. Då sköt Guenther sitt sjunde mål i turneringen och andra i matchen. Då sköt Guenther in sig i historieböckerna som Kanadas stora guldhjälte.

– Det är surrealiatiskt. Att vinna här på hemmaplan, inför den här publiken…det är otroligt, säger matchvinnaren till SVT.

Guldet var Kanadas 20:e (!) i historien. Silvret var Tjeckiens första. Sedan tidigare hade de två guld och två brons. Faktum är att silvermedaljen var Tjeckiens första JVM-medalj sedan 2005. Men de får fortsätta vänta på det första guldet sedan 2001.


TV: Hävelids besvikelse efter bronsmissen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL