Anders Lindbäck var kritisk efter matchstraffet på Simon Bertilsson.
Foto: Pär Olert/Bildbyrån & C More/Skärmdump
SHL

Anders Lindbäcks kritik efter tacklingen: “Ligan borde titta över det här”

ANNONS

Simon Bertilsson fick matchstraff för en charging på HV71:s Radan Lenc under gårdagens match. 
Det gör att Brynäsmålvakten Anders Lindbäck reagerar och vill att SHL ser över regelverket.
– Det är nästan så att man inte får tacklas längre, säger Lindbäck till Gefle Dagblad

Under gårdagens match mellan HV71 och Brynäs fick bortalagets nyckelback Simon Bertilsson ett matchstraff för en tackling på HV-forwarden Radan Lenc

Från början visades Bertilsson ut 5+20 samt fick match penalty vilket skulle innebära en match automatisk avstängning. Det ändrades dock efter matchen till bara ett matchstraff och Brynäsbacken anmäldes sedan inte till disciplinnämnden efteråt utan slapp vidare straff.

Målvakten Anders Lindbäck var tydlig med att han inte höll med beslutet men förklarar nu att han fick en förklaring av domarna. 

– Jag hann få ett snabbt ord med domaren som förklarade för mig att man har den här bedömningen i svenska ligan. Träffar det i huvudet åker man ut. Domaren sa att det är så man satt reglerna, säger Lindbäck till Gefle Dagblad

“I princip noll ansvar på puckförande spelare”

Han håller dock inte med reglerna utan vill att SHL ska se över regelverket.

– Jag tycker att ligan borde titta över det här. Det är nästan så att man inte får tacklas längre. Det är i princip noll ansvar på puckförande spelare. Givetvis vill jag inte heller se huvudtacklingar och att spelare skadas, men har man kommit till den här nivån måste man vara beredd på att det kan komma en spelare i det läget.

“I NHL hade det varit en highlights-tackling”

Den 34-årige målvakten har lång erfarenhet av spel utomlands, bland annat med 130 NHL-matcher, och menar att Bertilssons tackling inte hade klassats som “ful” i Nordamerika.  

– Det är en helt öppen och schysst tackling. I NHL hade det varit en tackling som visas på highlights. Han (Radan Lenc) måste förstå att det kommer en back emot honom där, det är så tydligt att det ska hända. Men det verkar inte finnas något ansvar från den spelare som får en tackling. I USA får man lära sig det här med att skydda sig, där går det inte att titta ned eller ställa sig mot sargen en meter ifrån, säger Anders Lindbäck till GD.


TV: De var Sveriges bästa spelare på JVM

Den här artikeln handlar om: