JVM 2023

Sverige utslaget – efter förlängningsdrama

Det var ett helt annat svenskt lag än vad vi har sett tidigare än den här turneringen. Men det räckte inte till en final. Tjeckien vann med 2-1 efter förlängning.

Ja, men titta. Det var inte så svårt att vara med från start. Till skillnad från tidigare matcher i den här turneringen var Sverige på tårna och tog direkt tag i taktpinnen.

Den första perioden var händelsefattig även om Carl Lindbom fick kliva fram med ett par vassa räddningar samtidigt som de svenska forwardsarna gjorde livet surt för motståndarbackarna.

Men när 20 minuter var spelade stod det 0-0 och det var inte många skott på mål eller vassa chanser att notera.

– Det är en tuff start. Båda lagen vill vinna. Vi spelar bättre och har en bättre start än förra matchen. De får en del långa anfall på oss och det måste vi ändra på, sa backen Axel Sandin Pellikka till SVT efter den första perioden.

Tog ledningen

I den andra perioden steppade Sverige upp ännu en nivå. Det var i perioder ett lag på banan i den andra akten. Det så skickliga Tjeckien kom inte loss någonstans utan Juniorkronorna låg som en nagel i ögat på de offensiva spelarna.

Och dominansen gav också utdelning.

Vem om inte Ludvig Jansson klev fram för Sverige. Succébacken drog på ett direktskott från blålinjen som satt i första krysset bakom den tjeckiske målvakten. Målet var SSK-talangens fjärde mål på sex matcher den här turneringen. Sverige fortsatte sedan vara framåt och radade upp chanser. Bland annat hade man ett fem mot tre-läge i närmare två minuter utan att få in någon ytterligare puck.

– Det är bättre. Vi spelar enkelt och det fungerar. Det var viktigt att få en bra start som vi inte har fått förut, sa Leo Carlsson efter den andra perioden.

Kvittering av stjärnbacken

I den tredje perioden ökade intensiteten i matchen rejält och Tjeckien försökte tackla sig tillbaka in i matchen. Men flera av de svenska backarna visade upp ett mycket lovande spel. Något som gjorde att de i mångt och mycket hölls på utsidan.

Även om Tjeckien hittade ett par vassa lägen lite här och var. Bland annat ett ribbskott efter en tekning. Men även Juniorkronorna skapade i den offensiva zonen.

Sverige fortsatte att visa upp ett finfint försvarsspel och höll rent framför Carl Lindbom, som tog hand om det som kom mot honom, och bjöd på ett par förstklassiga räddningar.

Sverige hade full kontroll på den sista perioden. Tills det var 38 sekunder kvar. Då drog David Jiricek iväg sitt fruktade slagskott som smet in under Lindbom i den svenska kassen.

Utslagna i förlängningen

Istället för en JVM-final väntade då en förlängning. Där det svängde värre. Isak Rosén gjorde en riktigt läcker fint och skaffade sig ett fritt läge men fick inte pucken i nät. Det var Sverige som skapade de farligaste lägena men Tjeckien låg hela tiden att lura. Även Noah Östlund hade en puck på mållinjen, men skrället vill inte in i mål.

Istället var det Tjeckien och Jiri Kulich som kunde avgöra med en individuell prestation. Målet innebär att Tjeckien spelare final och Sverige får inrikta sig på en bronsmatch.

TV: "Det bästa tjeckiska laget på många, många år"