Foto: Bildbyrån/Simon Eld (Montage)
JVM 2023

Hugo Jonasson tror fortfarande på guld: "De kan mycket bättre"

ANNONS

Han var den stora chocken i uttagningen inför JVM, men petades innan premiären. 
Sedan dess har det varit omtumlande dagar för Hugo Jonasson, som självklart samtidigt följt laget hemifrån Sverige. 
– Det är bara att gå ut och köra. Det finns inget att spara på, säger Jonasson. 

När Magnus Hävelid presenterade sin trupp inför JVM i december fanns det åtta backar med. Samtliga skulle följa med till Nordamerika för att ladda upp, men en skulle bort innan premiären. 

Valet föll då på Oskarshamns Hugo Jonasson som inför resan berättade för hockeysverige.se om chocken att bli uttagen till JVM - och för första gången i en landslagstrupp. 

– Jag har inte riktigt smält det. Det dröjer nog lite. Jag kanske hinner landa i Sverige igen innan det har släppt riktigt, sade Jonasson då. 

Strax efter trupputtagningen hade Jonasson skrivit på ett nytt kontrakt efter en imponerande höst. Men efter det har det varit omtumlande veckor. Den 19-årige backen skickades hem från Nordamerika och fick sedan beskedet att han skulle lånas ut av Oskarshamn, för att få mer speltid hos den hockeyallsvenskan jumbon Västervik. 

“Har bara mig själv att skylla"

– Det var jättekul att bli uttagen till bruttotruppen, sen är det klart att jag hade velat vara kvar längre, säger 19-åringen till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Det har gått jäkligt fort faktiskt. Jag har varit lite fram och tillbaka mellan junior- och A-laget, sen JVM, sen SHL och nu Allsvenskan. Det har hänt mycket de senaste veckorna, men det känns bra. Det är skönt att vara någonstans där man får spela.

Känner du dig besviken över att inte få spela i Oskarshamn? 
– Nej, det gör jag inte. Jag platsar väl inte fullt ut. Jag gör det inte så bra så att jag får spela många minuter. Då är det bra att göra det någonstans där jag håller på hög nivå. Det är inget negativt. Jag är här för att utvecklas. Det ser jag fram emot. 

Det har nu gått strax över en vecka sedan Jonasson skickades hem från Nordamerika, icke förvånande enligt många, och kanske även lite av Jonasson själv, som trots att han är nöjd med sin insats under träningarna i Kanada, menar att han kunde gjort mer. 
– Det är tråkigt. Jag tyckte ändå att jag gjorde det bra och att jag ändå håller på den nivån. Det är inte så mycket att älta. Det är bara tråkigt att jag kanske inte tog vara på chansen helt. 

Hugo Jonasson poserar vid lagfotot inför JVM. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Kände du att du hade gjort tillräckligt för att vara kvar? 
– Ja. Jag är nöjd med det jag presterade. Självklart hade det kunnat vara bättre, men jag har bara mig själv att skylla som sagt. Det är bara att ta nya tag.  

“Jag vet att de kan mycket bättre”

När hockeysverige når honom under onsdagen, samma dag som Sveriges JVM-semifinal mot Tjeckien, har Jonasson precis installerat sig i sin lägenhet i Västervik och väntar spänt på avgörandet.
– Jag har kollat på alla matcherna på TV, förutom de sena. Den på nyår kollade jag ändå lite på. Det är jättekul, jag kollar på de andra matcherna också, men främst Sveriges. 

Rycker det i kroppen? 
– Lite mer än vanligt. Man är lite extra nervös när man känner folk lite. 

Hemma i TV-soffan har Jonasson fått se hur hans jämngamla tagit sig hela vägen till semifinalen, trots att allt som oftast kritiserat spel. Själv medger han att det är samma tendenser som experterna har sett som han gör hemma i Sverige. 
– Det har väl inte sett jättebra ut. Det är klart att de har spelat bra stundtals, men jag vet att de kan mycket bättre. Jag får hoppas att de skruvar upp till hundra mot Tjeckien och att de lyckas vinna där för att ta sig till final.

Under vägen fram under turneringen har en av de viktigaste spelarna för Sverige varit Carl Lindbom i målet. Två hållna nollor i inledningen har sedan följts upp av viktiga prestationer mot både Tjeckien och senast Finland i kvartsfinalen. Trots att försvaret ifrågasattes inför turneringen, menar Jonasson att det, tillsammans med Lindbom fungerat bra. 
– Framförallt är jag imponerad av målvaktsspelet från Lindbom. Det har varit hur bra som helst. Sen tycker jag att spelet runt egen kasse har varit bra. Det enda som jag inte tycker har varit jättebra är väl kanske att fullfölja tacklingar och att det är lite mycket pucktapp. Det är lite för mycket juniorhockey för att de ska vara framgångsrika. Jag tror att de ska kunna ”steppa upp” idag. 

Hade de behövt några tacklingar av dig? 
– (Skratt) Nej, det tror jag inte. De klarar sig utan dem. 

Det behöver Sverige: "Finns inget att spara på"

Just det lite mer aggressiva och fysiska spelet är något som Jonasson tror kan bli avgörande om Sverige ska gå segrande ur mötet med Tjeckien. 
– Jag tror Sverige kommer smälla på lite. Det är ett stort och fysiskt lag, Tjeckien, vad jag har sett. Jag tror de behöver vara påslagna från start, det var man inte riktigt mot Finland. De måste bara ut och köra och inte tänka. Jag tror att det blir fel om man tänker för mycket i en semifinal. – Om Fabian Lysell spelar som han kan göra nu i slutet, så kan de bli riktigt farliga, tror jag. 

Fabian Lysell har ännu inte noterats för en poäng i mästerskapet. Foto: Bidlbyrån/Simon Hastegård.

Att de vinner semifinalen är ingen fråga ens för Jonasson, men hur det blir sen är mer oklart. I en eventuell final ställs man mot USA eller Kanada, två av de stora favoriterna. Ett test som de inte visat att de klarar tidigare. I gruppspelet sköljde Kanada över juniorkronorna med 1–5. 
– Jag tror alla dagar i veckan att de kommer vinna matchen (mot Tjeckien). Jag vet vad de är kapabla till. Jag tror absolut att det finns chans till guld, men det kommer bli tufft, säger Jonasson. 

Vad behöver de göra för att kunna vinna guld? 
– Jag vet inte riktigt. Det är Hävelid som får bestämma vad de ska göra, men jag tänker att de bara måste ut och spela. De har visat innan att är jäkligt duktiga. Det är bara att gå ut och köra. Det finns inget att spara på i en JVM-semifinal. 

Vad hade du gjort för att vara med och spela en eventuell final? 
– Allt möjligt. Det hade man verkligen velat vara med och uppleva. Tråkigt att det inte kommer hända nu, men jag unnar de som är där om det händer. Det ska bli jäkligt kul att koll hemifrån också oavsett.


TV: "Det bästa tjeckiska laget på många, många år"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games