Olof Lindbom imponeras av sin lillebror Carl Lindbom.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Olof Lindbom om Carl Lindboms JVM-succé: “Han vet vad som krävs”

ANNONS

Juniorkronorna har tagit sig till semifinal i JVM mycket tack vare Carl Lindboms målvaktsspel. Storebror Olof Lindbom, hemmahörande i ECHL-klubben Jacksonville, förvånas inte över sin lillebrors JVM-succé.
– Han spelar otroligt bra just nu och varit nästintill felfri, säger Olof till Hockeysverige.se.

Sverige är vidare till semifinal i junior-VM. En av lagets stora matchvinnare är målvakten Carl Lindbom. I ECHL-klubben Jacksonville finns hans storebror Olof Lindbom som jagar en plats i New York Rangers mål. Han följer givetvis hur det går för hans bror och övriga laget i Halifax och Moncton. 
– Det var inte så mycket konkurrens mellan oss när vi växte upp. Carl var den som stod i mål mest då vi spelade bandy på gatan och jag var oftast utespelare, berättar Olof Lindbom då hockeysverige.se frågar honom om hur deras uppväxt var där båda satsade på att bli målvakter. 
– Man kan säga att jag var lite av en målvaktstränare. Vi hjälptes helt enkelt åt. Sedan har vi tävlat mot varandra i allt annat, tennis i sådana sporter, så det har blivit en del bråk och fajter, men allt har fungerat bra. 
– Vi har däremot aldrig mötts på isen. När jag spelade i Kristianstad och Carl i Västervik var han andremålvakt och satt på bänken medan jag spelade. 

Ni kanske möts i framtiden när du spelar i New York Rangers och Carl i Vegas?
– Det hade varit coolt, säger Olof Lindbom med ett skratt innan han ger en bild av hur hans lillebror är som person. 
– Carl är väldigt lugn och såklart en väldigt bra kille. Han har många kompisar, kommer bra överens med dom flesta och en otrolig tävlingskille när det kommer till dom sakerna han bryr sig om. Till exempel idrott och sådana grejer. 
– Andra saker kan han vara väldigt obrydd över ”Ska jag öppna det här brevet? Nej, jag tar det senare.” Däremot, när han går inför något så gör han det till 110 procent så det är verkligen kul att det går så bra för honom nu. Han har verkligen fått ett lyft i Djurgården när han nu fått spela professionell hockey. 

Vad ser du som hans styrka som målvakt?
– Han är 185 centimeter lång och jag är 187 centimeter, så vi är inte dom största målvakterna. Vi får försöka ge oss fördelar på andra sätt. 
– Carl är otroligt explosiv och har en väldigt bra skridskoåkning. Det var ett mål mot Finland han var otroligt nära att ta bara på grund av sin explosivitet. Det skulle jag säga är en av hans största fördelar medan jag kanske är bättre på att läsa spelet och lyckas få fördelar på det sättet. 

Olof Lindbom spelar sedan i höstas i Nordamerika. Foto: Bildbyrån

“Han spelar otroligt bra just nu”

Bröderna är båda mentalt starka målvakter, vilket Olof Lindbom håller med om. 
– Ja, det är vi. Vi har haft motgångar och då har man fått jobba med sig själv. Den delen är minst lika viktig som den fysiska för att kunna spela bra i sådana här stora matcher. 
– Båda vi två har spelat mycket på landslagsnivå. Det hjälper verkligen för dom matcherna är otroligt viktiga att få erfarenhet med sig från. Det ser vi inte minst nu då Carl presterade bra i kvartsfinalen mot Finland, vilket var en måstematch. Han kan verkligen leverera när det gäller som mest. 

Olof Lindbom är imponerad av vad hans lillebror presterat så här långt under junior-VM.
– Han spelar otroligt bra just nu och varit nästintill felfri. Jag tycker att Sverige spelar rätt bra defensivt. Givetvis är det många svåra skott också, men han får en relativt bra hjälp i försvarszonen. 
– Det kan gå långt för Sverige om dom bara städar bort lite pucktapp i mittzonen eftersom det oftast är därifrån motståndarna får farliga målchanser. 

Lagets har till och från fått tuff kritik medialt, hur ser du på Juniorkronornas insats?
– Prestationen har varit helt okej. Dom har väldigt många skickliga spelare, men jag tycker att ödmjukheten måste bli lite bättre. Som jag sa tappar man puck på fel ställen. Skulle dom städa bort sådana misstag finns det alla möjligheter att dom kan gå hela vägen. 
– Kanada är såklart otroligt bra, men jag ser att vi kan matcha deras lag bara vi lyckas överleva första tio minuterna eftersom Kanada alltid kommer ut med full fart då. Kan killarna spela ödmjukt i inledningen och inte göra några misstag tror jag möjligheten finns. 

“Finns ingen som har ett dåligt självförtroende”

Vad tror du det betyder moraliskt att man vann matchen mot Finland på det sätt man nu gjorde?
– Alla spelare kommer gå in med en god känsla i semifinalen. Det finns ingen i det omklädningsrummet som nu har ett dåligt självförtroende. 
– Man vill ta sig förbi kvartsfinalen eftersom den oftast är väldigt svår. Nu ska det spelas om medaljerna och jag tror att dom har en stor chans mot tjeckerna. Sverige har vunnit mot tjeckerna innan och jag tror, som sagt var, att killarna kommer gå in till matchen med ett stort självförtroende. 

Carl Lindbom firar segern mot Finland med lagkamraterna. Foto: Bildbyrån

När hockeysverige.se pratade med Olof Lindbom sent igår kväll hade han ännu inte haft kontakt med sin bror efter matchen. 
– Han måste äta och ta hand om kroppen nu så vi kommer nog höras senare ikväll. 
– Det är också en bra sak med att spela så här tidigt. Alla kommer kunna gå och lägga sig en bra tid ikväll och återhämta sig efter matchen till skillnad mot Kanada. Deras spelare kanske somnar vid två, tre i natt eftersom dom är uppe i varv. 

Är Carl duktig på att ”stänga av” efter en tuff match?
– Det är vad vi kanske behöver träna på, att vi är kvar i matcherna relativt länge. Det kan ta en stund innan man kommer ner i varv. Speciellt om man spelat sent på kvällen. Då kan det ta några timmar innan man somnar. 
– Om jag hade spelat i det här JVM:et så hade jag absolut velat spelat dom tidiga matcherna eftersom adrenalinet skulle ha hunnit sjunka till att man gå och lägger sig. Då hade man kunnat sova nio, tio timmer på en natt och fått en bra återhämtning. 

“Har städat sitt rum en gång i livet”

Är du på något vis överraskad över Carls prestation under turneringen?
– Nej, inte riktigt. Han har varit otroligt bra i Djurgården. Hockeyallsvenskan är en otroligt bra liga och Carl har fått spela inför ett fullsatt Hovet och så vidare. Han vet vad som krävs. 
– Jag skulle inte säga att jag är förvånad, men däremot… Det är många bra spelare på den här nivån och det är en liten rink så man vet aldrig hur det går, men han har verkligen lyckats. 

Det låter som du är en stolt storebror?
– Ja, absolut. Det är jag. Vi har jobbat hårt för att vi båda ska få framgång och det är roligt då det går bra för båda två. 

Vad vet du om Carl som vi andra två inte har koll på?
– Att han förmodligen bara har städat sitt rum en gång i sitt liv, avslutar Olof Lindbom med ett skratt.


TV: JVM-stjärnorna om knepen på isen

Den här artikeln handlar om: