JUNIORKRONORNA KLARA FÖR SEMIFINAL
JVM 2023

Sverige till semifinal – efter galet drama

Förbannelsen är bruten! Sverige slog ut Finland och är nu klara för en semifinal i JVM. Det mycket tack vare Leo Carlssons två mål och Victor Stjernborgs galna avgörande i numerärt underläge med en minut kvar.

Det blev ingen start att minnas för Sverige. Den här gången heller.

Finland var en, två och tre klasser bättre. De kom ut och sköljde över Juniorkronorna gång på gång på gång. När Sverige knappt kom ur egen zon passade en av matchens giganter, Oliver Kapanen, på att göra 1-0 efter att de svenska backarna blev pucktittande och den finländske kaptenen hade öppet mål till 1-0.

Men Sverige, som knappt kom över halvplan första 15 minuterna, lyckades otroligt nog få till en kvittering i matchen. På sitt andra, och sista skott, för perioden kvitterade Juniorkronorna. Det efter en fin passning från Ludvig Jansson, som hittade Leo Carlssons blad på bortre stolpen. Stortalangen styrde då in den så viktiga kvitteringen i en närmast tom kasse.

– Vi växer in i matchen men det är alldeles för otydligt i vårt agerande nerifrån. Vi skvätter med pucken och de vinner allting efter sargerna, sa en frustrerad Gereon Dahlgren till Viasat efter den första perioden.

Vaknade i andra

En aktiv Magnus Hävelid väntade inte på att göra några förändringar utan valde att peta djurgårdsduon Jonathan Lekkerimäki och Calle Odelius i den andra perioden. Istället kom William Strömgren och Jakob Norén in på respektive plats.

Och det var också ett aktivt Sverige vi fick se i den andra perioden.

Juniorkronorna visade upp ett helt annat spel och fick flera långa anfall på ett Finland som såg stressat ut. Speciellt firman Filip Bystedt och Leo Carlsson lyckades med sin tyngd skapa långa anfall. Även Fabian Lysell var framstående med två ramträffar.

– Jag tycker att vi är helt överlägsna därute. Vi förtjänar 2-1. Vi ska bara jobba vidare så har vi den. Vi släpper pucken och får bra tryck i anfallszon. Jag tycker inte alls att de hänger med, sa Fabian Lysell efter den andra akten.

Galet avgörande

Men i den tredje perioden var det inte Sverige som kom ut och tog ledningen.

Niko Huuhtanen kom loss på högerkanten och överraskade Carl Lindbom med ett rappt avslut på den första stolpen. Juniorkronorna låg på för en kvittering och var nära när bland annat Leo Carlsson rundade sin försvarare och så när kunde lägga in pucken mellan benen på Jani Lampinen.

Det såg länge mörkt ut. Men återigen var det firma Bystedt och Carlsson som klev fram. De två klart bästa utespelarna för Juniorkronorna fixade en kvittering till 2-2 efter ett direktskott av Bystedt där returen hittade fram till Carlsson som hade öppet mål på bortre stolpen.

När Fabian Lysell tog en tvåminutare för högklubba såg det beckmörkt ut för Juniorkronorna.

Och då klev han fram, kaptenen Victor Stjernborg. I numerärt underläge snodde han pucken av en finländare och skaffade sig ett friläge där han prickade in 3-2 med en minut kvar.