Foto: Bildbyrån
JVM 2023

Håkan Loob om Juniorkronorna: "Inte sett det bästa än"

ANNONS

Juniorkronorna jagar JVM-guld i Halifax och har börjat med tre raka segrar.
Och experten Håkan Loob är optimistisk över prestationen så här långt.
– Jag tror inte att vi har sett det bästa än, säger han till Hockesverige.se.

Junior-VM har börjat på allvar och på nyårsafton avgörs gruppspelet när Sverige möter Kanada.

Håkan Loob, hur är din JVM-puls?
– Jag tycker alltid att det är lika intressant. Det är en sådan kort turnering att man hinner suga i sig allt som kommer.

Sverige har inlett JVM med tre raka segrar och nu väntar en avgörande match mot Kanada. Vid vinst vinner man gruppen, och vid förlust kan man bli trea.

Och det är ett Kanada som efter förlusten mot Tjeckien har kört över Tyskland och Österrike som väntar.
– De är så vana från där de spelar att de bara kör på. Det är en utmaning som heter duga och visa att man är bäst när det gäller. Det är en match på två sätt, en för att vinna gruppen och en för att man vill visa att man kan slå dem.

"På förhand hoppar du inte högt"

Det svenska laget är rätt nedskrivet på förhand och många menar att en semifinalplats är taket för årets upplaga av Juniorkronorna.

Håkan, vad säger du om truppen?
– På förhand hoppar du inte högt och tycker att det är det bästa laget. Fick visa det mot Tjeckien att det är en lagmaskin och inte individuella spelare som ska göra det.

Foto: Bildbyrån. Carl Lindbom gratuleras Filip Bystedt efter en seger i JVM.

Sverige har på sina tre matcher endast släppt in två mål. Mycket tack vare Carl Lindbom, så klart. Men det är ändå försvarsspelet som Håkan Loob håller som nyckel för fortsättningen av den här turneringen. 
– Det är några backar som gör det ganska bra och det är nyckeln i alltihop. Man har trots allt bara släppt in två mål. Sedan måste man givetvis få powerplay att fungera.

För Sverige börjar det nu dra ihop sig och slutspelet väntar runt hörnet.

Det ultimata testet väntar

Men redan i sista gruppspelsmatchen kommer sagt det ultimata testet när Sverige ställs mot Kanada.

Vad säger du om Juniorkronornas insats så här långt?
– De har inte blivit testade förrän i går. Tjeckien är ett bra lag i år, och de är inkörda med den lilla rinken. Det syntes när de mötte Kanada. Det gör att man ändå tror att Sverige med en stark laginsats kan rubba de bästa. Det brukar vara så att man kan starta lite långsammare för att sedan växa in i turneringen.

Foto: Bildbyrån. Ludvig Jansson avgjorde mot Tjeckien.

Vad blir nyckeln mot Kanada?
– Målvakten är nummer ett. Han gör det bra både mot tjeckerna och tyskarna. Skapar en stabilitet och gör både vanliga och högkvalificerade räddningar.

I den andra gruppen är det extremt ovisst, vilket innebär att vilka Sverige får möta i en kvartsfinal är väldigt ovisst.

"Det är en rejäl jumbojet"

När slutspelet sedan börjar kan man därför ställas mot allt från USA till Lettland.

Hur långt kan Juniorkronorna gå i den här turneringen?
– Jag tror att ett ord man måste pränta in är tålamod. Vi ska inte göra tre-, fyra-noll i en första period oavsett vem vi möter. Vi måste ha ett stort tålamod och visa att vi är stabila i spelet. Det är en rejäl jumbojet som kan gå långt och segla upp.

Istället för Tomas Montén har i år Magnus Hävelid kommit in. Hävelid har som bekant vunnit dubbla guld i U18-VM och visat sig vara en mästartränare.
– Att vara tränare för ett juniorlandslag handlar om att inspirera och motivera. Man måste stegra och bli bättre och bättre för varje match. Den där kvartsfinalen måste man rikta in sig på, vinner man den då är man över fiaskotröskeln. 

Slutligen, vad tror du vi får se här framöver av Sverige?
– Jag tror att vi inte har sett det bästa än. Jag tror att vi kan hitta stabiliten i försvarsspelet.


TV: "Kul när spelare täpper till truten på en"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL