Lukas Pilö.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Lukas Pilö om intresset från SHL-konkurrenterna: "Ett kvitto"

ANNONS

Trots intresse från SHL-konkurrenter valde Lukas Pilö att förlänga med Oskarshamn. 
För hockeysverige.se berättar backen om beslutet och intresset. 
– Min utveckling sedan jag kom hit har pekat uppåt, säger 23-åringen. 

Inför förra säsongen valde Lukas Pilö att bryta sitt avtal med Örebro efter en tid av flera lån och oönskad roll i laget. Till slut hamnade backen från Eskilstuna i Oskarshamn – där har det blivit en succé. 

– Jag hade en bra tid i juniortiden på hockeygymnasiet där. Sedan var jag väl inte riktigt nöjd med min roll och ville testa något nytt. Jag hade bott där länge. Då dök Oskarshamn upp, det blev ju bra, säger 23-åringen när hockeysverige.se når honom.

Bra blev det verkligen. Den större roll som Pilö var ute efter ledde till ett personligt poängrekord samtidigt som Oskarshamn fortsatt motbevisade experterna genom att hålla sig kvar i SHL och dessutom utmana på riktigt då de gick hela vägen till en kvartsfinal där de pressade grundseriens bästa lag, Rögle.

Den stora succén, för laget, men även för Pilö, har gjort att han nu, halvvägs in på denna säsong skriver på ett nytt kontrakt. 
– Det känns såklart bra. Jag trivs väldigt bra här, mår bra i klubben. Det känns kul att de också vill ha kvar mig. Man är stolt och glad såklart, säger Pilö. 

Var det alltid din plan att bli kvar i Oskarshamn?

– Så länge man trivs där man är, är det klart att det är målet. Det skulle jag ändå säga att det var. 

“Utvecklats mycket”

Efter fjolårets personliga poängsuccé har backens produktion avtagit lite till denna säsong. Oskarshamn fortsätter att motbevisa experterna och har i nuläget lite av ett glapp ner till HV71 på kvalplats. 
– Jag tycker att jag har varit ganska bra ändå. Jag har fått en lite annan roll i år jämfört med förra året också. Jag har fokuserat lite mer på att hålla tätt bakåt. Jag tycker att jag har utvecklats ganska mycket sedan jag kom hit också, med just det defensiva spelet.  

Känner du någon oro för att kvalplatserna? 
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi ska fokusera på det vi kan påverka, gör vi det vet jag att vi är ett jäkligt bra lag. Då kommer vinsterna också. Vi vet att om man får några vinster så kan det gå fort. Vi pratar inte så mycket om det. Vi tar det dag för dag och match för match, det vi kan påverka. Det tycker jag är viktigast. Att vi fokuserar på vad vi kan göra bättre och vad vi kan göra bra. 

Funnits intresse från konkurrenterna

Trots att det låter som att allt varit självklart när det kommer till en fortsättning i Oskarshamn, har det inte alltid varit fallet. Backens fina tid i klubben har gjort att SHL-konkurrenterna har börjat fråga sig, “kan det vara något för oss?"

Pilö vill inte kommentera detta särskilt mycket, men förnekar inte att det har funnits. 
– Det är väl ett kvitto på att man gör något bra, men just nu fokuserar jag bara på Oskarshamn och att göra mitt bästa där. Mitt fokus är fullt här. 

 Antti Suomela Patrik Karlkvist och Lukas Pilö jublar | Foto: BIldbyrån/Magnus Andersson. 

Vad kunde Oskarshamn locka med som de andra inte kunde? 
– Min utveckling sedan jag kom hit har pekat uppåt. Sedan är jag nöjd med min roll i laget, jag ser en framtid och att jag kan fortsätta utvecklas här.  

Innan flytten till Oskarshamn hade Pilö som sagt en hel del lån i andra klubbar. När Örebro inte gav honom den rollen han behövde blev det spel i allt från Lindlöven i hockeyettan till Brynäs i SHL. Nu menar han att just stabiliteten i ett nytt kontrakt är väldigt skönt. 
– Det är skönt såklart, att få den tryggheten, att man vet var man ska vara bara. Jag har ju varit runt lite, så det är klart att det är skönare nu. 

“Man ska aldrig sluta drömma”

Den här säsongen har Pilö som sagt en snitt som inte riktigt skulle göra att han når upp till samma nivå som i fjol, men han har fortsatt växa fram till en av lagets bästa försvarare och har utöver sina sex poäng ett snitt på 17,49 minuter per framträdande, fjärde mest i Oskarshamn. 

Vad är det som har klickat så bra?
– Det är många saker, men det är främst tränarna runt om, staden passar mig väldigt bra och sedan är det alla killar i laget som jag trivs bra med. 

Pilö trycker verkligen på hur mycket tiden i Oskarshamn har hjälpt honom i utvecklingen, något även coacherna och sportchefen verkar hålla med om.

– Pilö har tagit fina steg i sin utveckling under den tiden han varit i klubben. Han är fortfarande ung och vi ser fortfarande grymt stor potential i honom. Jag är glad att han vill fortsätta sin karriär och vara med på resan här i Oskarshamn, sade sportchefen Thomas Fröbergklubbens hemsida när Pilös kontrakt presenterades.

Frågan nu är hur långt 23-åringen kan nå, om denna kurva fortsätter att peka så rakt upp som den gör idag. 
– Jag vill bli en väldigt bra back i den här ligan, främst. Sedan ska man aldrig sluta drömma. Man vet aldrig vad som kan hända. 


TV: SHL:s tre hetaste MVP-kandidater

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM