Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Intervju

Henrik Lundqvist: "Det var där jag hämtade min inspiration"

ANNONS

Henrik Lundqvist, en av de allra största, ska i kväll hyllas av Frölunda i Scandinavium. För Hockeysverige.se berättar den gamle målvakten om känslorna inför ceremonin.
– Jag har en stark koppling till organisationen så det här känns väldigt speciellt. 

Strax före 19.00 idag kommer en av svensk hockeys största spelare genom alla tider, Henrik Lundqvist, hyllas i Scandinavium av Frölunda. Den klubb han kom till redan som junior och sedan vunnit två SM-guld med. Längsta tiden av sin hockeykarriär har han tillbringat i New York där han och familjen bor, men nu har han första gången på länge fått fira jul med sin bror Joel. 
– Julhelgen har varit grym. Det har varit riktigt trevligt att fira med brorsan, mamma, pappa och frugans föräldrar, berättar Henrik Lundqvist för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var säkert 20 år sedan jag firade med brorsan eftersom vi aldrig varit på samma plats vid jul, så det har varit jättekul att ha alla samlade.

Det var inför säsongen 2020/21, då Henrik Lundqvist just skrivit på för Washington, som läkarna upptäckte ett hjärtfel som innebar en ganska tuff operation och med det även ett avslut på en sagolik hockeykarriär. 
– Jag trivs verkligen med livet. Förra året var lite av en mjukstart med TV och lite olika projekt. 
– I år är det en större ”commitment” till Madison Square Garden där jag jobbar runt matcher, konserter, lite TV, partners och evenemang. Det har varit många olika intryck och jag har fått träffa många olika människor. 
– Jag har betydligt mer tid nu än när jag spelade och flex i schemat när det kommer till familjen och vännerna. Jag har hittat en bra balans i det och allt funkar väldigt bra. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Henrik Lundqvist under presskonferensen där han annonserade att karriären var över.

Född i Åre, bott i Ängelholm och Göteborg, men du flyttade till New York redan 2005, vad har den staden kommit att betyda för dig?
– Många frågar vad hem är. Det känns som hemma när jag är här, men samtidigt känns det hemma när vi kommer till New York. Det är där vårt liv är och vi lever vardagslivet. 
– Det viktiga är att trivas där man är och det gör vi verkligen. Vi uppskattar att bo och ha vårt liv där. Samtidigt är det viktigt för oss att komma hem hit emellanåt för att träffa vänner och familj. 
– Det ser idag ungefär ut som det gjort första 18 åren, att vi är hemma på sommaren. Skillnader är att vi kan komma hem lite här och där på vintern också och under högtider. 

Henrik Lundqvist lämnade, tillsammans med brorsan Joel, Rögle som 16-åringar för att flytta till Göteborg och spela för Västra Frölundas J20. 
– Mitt första minne från Frölunda är att det var något stort. Det var något jag och Joel hade velat under hela vår uppväxt, att någon gång få spela för Frölunda. 
– När vi kom till hockeygymnasiet som 16-åringar var vi otroligt laddade. Det var ett äventyr med att flytta hemifrån, bo själva och fokusera på hockeyn. Vi fick lov att växa upp lite. 
– Jag hade följt Frölunda sedan vi var sju, åtta år och jag var ett fan så det var verkligen en dröm att få komma till Göteborg.

Vann dubbla SM-guld med Frölunda

Det kan vara tufft att som ny komma in i ett lag som håller till i en storstad som exempelvis Frölunda och Göteborg, med det upplevde aldrig Henrik Lundqvist som något problem alls. 
– Frölunda gjorde det väldigt bra. Vi var många som kom dit samtidigt och hade lägenheter i samma område. Det var enkelt att ta sig till skolan. Det låg precis vid Scandinavium så vi gick först till skolan och sedan över för att träna. 
– Göteborg är en lite storstad så allt var väldigt praktiskt och enkelt. Förutsättningarna för att gå i skolan, träna och satsa på hockeyn samtidigt skulle jag vilja säga var optimal. 

Säsongen 2000/01 debuterade den blivande NHL-stjärnan i elitserien. 
– Det jag kommer ihåg mest är någon tung förlust mot Brynäs. Den säsongen spelade jag bara fyra matcher. Sedan följde några månader där jag spelade klart med juniorerna och Junior-VM. Sedan tog jag nya tag säsongen efter.
– Jag fick lite smak på det under några matcher på försäsongen. Allting gick väldigt fort, men det var bra. Jag fick testa mig lite och sedan jobba vidare för att komma tillbaka nästa säsong och utmana på riktigt.

Foto: Bildbyrån. Henrik Lundqvist i Frölunda.

Hur togs du emot av det här äldre gänget i Västra Frölunda när du tog steget upp i A-laget?
– Jag har ofta tänkt på just det gänget som var under åren vi kom upp. Det var ganska många som kom upp i början av 2000-talet, jag, Joel, (Per) Helmersson, Jens Karlsson, (Magnus) Kahnberg, (Christian) Bäckman, (Mattias) Luukkonen, Jari Tolsa… Vi var ett gäng med 80, 81 och 82:or. 
– Samtidigt var det äldre gardet riktigt bra killar. Det fanns en härlig energi i unga mot äldre samtidigt som vi var tillsammans på träningar. Vi hade väldigt kul. 
– Det var en jättebra ledargrupp med (Jonas) Johnson, Ronnie Sundin, Niklas Andersson och Micke Andersson. Sedan kom ”Carna” (Patrik Carnbäck) en sväng, (Jonas) Esbjörs… Det var en väldigt fin stomme i det laget som hjälpte oss yngre att komma upp. 

Henrik Lundqvist vann SM-guld med Frölunda 2003 och 2005. 
– Starkaste guldminnet? Sista matchen, att få vinna på övertid och känna att jag var redo att ta nästa steg. Det är var jag känner som starkast. 
– När vi vann första guldet stod jag inte sista matchen. Jag stod alla utom dom två sista eftersom jag blev sjuk så jag stod inte där ute på isen när guldet säkrades. Därför var det viktigt för mig att stå där då guldet säkrades 2005. 
– Samtidigt visste jag att ett nytt äventyr väntade. Det var på gång redan innan den säsongen, men då kom lock-outen. Då valde jag att stanna hemma en säsong till. Så här i efterhand känner jag att det blev perfekt eftersom jag fick spela mot nio, tio NHL-målvakter som spelade i elitserien den säsongen. Att mäta mig mot dom och mentalt känna att jag var på deras nivå var jätteviktigt inför att jag skulle flytta över.

“Otroligt tacksam”

Känner du att det var en annan känsla att vinna ett SM-guld med ett lag man spelat med en hel säsong än att vinna ett OS eller VM-guld?
– VM och OS är större. Känslomässigt… Som du säger så jobbar man tillsammans många månader och går igenom otroligt mycket. Då blir det en annan form av urladdning där det krävs mer fysiskt och mentalt. 
– Ett OS eller VM där gäller det att få allt att stämma under två veckor. Det är något annat. När jag ser tillbaka på meritlistan värdesätter jag OS och VM-gulden väldigt högt. Känslomässigt var jag nog lika exalterad just när det hände, att vi vann SM, eftersom vi hade gått igenom så otroligt mycket under en hel säsong. 

Vad är din första tanke när någon säger Frölunda?
– Scandinavium. 

Kan du utveckla det?
– För mig var det första gången jag såg riktigt hockey. Då var jag fem år. Pappa tog med mig och brorsan för att se en Frölundamatch. Det var första gången jag såg något så stort och mycket människor på en och samma plats. Jag kommer ihåg att det var otroligt mycket att ta in. Det har satt sina spår. Det var efter den matchen vi verkligen en dag ville spela i Frölunda. 

Ikväll ska Henrik Lundqvist alltså hyllas i Scandinavium och han är själv inte riktigt säker på vad som väntar honom. 
– Jag är otroligt tacksam att dom vill göra något. Jag har tänkt på det där en del, att jag bara gjorde sju år i föreningen, men jag känner att jag varit en del av Frölunda otroligt länge i och med att jag växt upp som fan, spelade där och även haft kontakt med föreningen efter att jag flyttat. 
– Jag har en stark koppling till organisationen så det här känns väldigt speciellt. 

Är det nervöst eller bara glädje inför kvällen?
– Lite spänt är det. Senast jag var på isen i Scandinavium… Jag skulle säga att det var med Rangers, men jag kan ha varit det någon gång efter det. Att vara där med Rangers var också en fantastisk upplevelse. 
– Återigen, jag har starka känslor för arenan både som grabb, tonåring och från det jag tog steget över till elitserieproffs. Det var där jag hämtade min inspiration och jag älskade att vara där inne, avslutar Henrik Lundqvist.


TV: "Skulle kunnat bli en Rönnberg för Örebro"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 08 december
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan
lördag 16 december
01:00 New York Rangers - Anaheim Ducks NHL
01:30 Carolina Hurricanes - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
02:00 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
03:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres NHL
14:00 Finland - Sverige Swiss Ice Hockey Games
18:00 Schweiz - Tjeckien Swiss Ice Hockey Games
20:00 Minnesota Wild - Vancouver Canucks NHL