Carl Lindbom och Filip Bystedt.
Foto: Bildbyrån
JVM 2023

Carl Lindbom stor hjälte – höll tätt igen i knappa segern mot Tyskland

ANNONS

Sverige följde upp 11–0-krossen i premiären med en knapp seger mot Tyskland.
Stor hjälte blev Carl Lindbom som höll sin andra nolla i 1–0-segern. 
– När han är i zonen är han mästerlig, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Efter gårdagens drömstart på JVM mot Österrike ställdes juniorkronorna ett dygn senare mot ett disciplinerat och fysiskt Tyskland. 

Förväntningarna var självklara, vinst var kravet på Magnus Hävelid och co, men experterna och Hävelid själv var tydlig med att det troligen inte skulle bli en ny 11–0-seger. 
– Vi ska försöka upprepa så mycket som möjlig från gårdagen. Jag kan inte lova att det blir elva mål, sade Hävelid till SVT inför tisdagens möte med Tyskland. 

Hävelid skulle få rätt, istället för en offensiv uppvisning var det framförallt Carl Lindbom i målet som säkrade segern. Djurgårdsmålvakten var matchens stora gigant (för Svensk del) då han klev fram gång på gång i 1–0-segern. 

“En underkänd period"

Sverige fick i de inledande minutrarna av kvällens möte känna på hur det är att ställas mot ett lite större och tuffare lag. Tyskland tryckte till lite extra i alla närkamper och det dröjde återigen ungefär en halv period innan juniorkronorna tog sig in i matchen på riktigt, men även då hölls de mycket på utsidan av tyskarna. 
– Det kommer inte vara en enkel match. Tyskland har gjort det "skolboksbra" så här långt i den första perioden, säger kommentatorn Jonas Andersson i SVT. 

Sverige drog därefter på sig både en och två utvisning och Carl Lindbom i buren fick bekänna färg, flera gånger om. 
– De skapar mängder av målchanser. Det är Lindbom som ser till att man inte har släppt in, säger Jonas Andersson om Tyskland. 

Till slut fick Sverige lite av ett tursamt mål som sänkte spelarnas axlar betydligt. Adam Engström avlossade ett skott från blå som styrdes på en tysk och in bakom Nikita Quapp
– Jag tycker inte att boxplay ser riktigt bra ut. Det är en underkänd period tycker jag, säger Mikael Renberg i SVT. 

– Det är lite fram och tillbaka. Vi slarvar lite. Vi vet att de är duktiga i powerplay, så vi måst hålla oss utanför utvisningsbåset, säger kapten Victor Stjernborg till SVT efter första perioden. 

Lysell är på gång

Ledarstaben hade inför den andra perioden tryckt på att öka tempot, och det var precis det som de ledande kedjorna visade. Filip Bystedt tog tag i pucken och försvann på en soloräd som ledde hela vägen till ett halvt friläge och till slut var det en annan snabbskrinnare i Fabian Lysell som blev periodens förgrundsfigur. 
– Sverige spelar bättre i den andra perioden. Lysell är lite på gång. Han har skapat chanser inte bara för sig själv utan även för sina lagkamrater, säger Mikael Renberg i SVT. 

Lysell växte in i matchen sekund för sekund. Snajpern blev bara farligare och farligare för varje byta. Till slut tog han sig hela vägen till ett friläge där han fälldes och fick en straff. Trots en miss på den efterföljande möjligheten fortsatte Sverige att pressa Tyskland hårt. 

Dubbla utvisningar gav Sverige chansen att utöka, men Tyskland fortsatte sitt fina defensiva spel och gjorde allt för att hålla sig kvar i matchen. 
– Det är en heroisk insats av Tyskland som verkligen spelar uppoffrande, säger Jonas Andersson. 

Perioden slutade till slut med 18 avfyrade skott från svenskarna. 
– Vi spelar bra, men vi får inte in pucken. Vi måste skjuta snabbare, skjuta i mål. Vi är betydligt bättre än dem. Vi får hoppas att det lossnar i tredje, säger Lysell till SVT. 

Överkörde i tredje: “Horribelt spel”

Den tredje perioden inleddes med ytterligare en onödig utvisning från Sverige. Tyskland visade sig återigen vara farliga och hade bud på en kvittering. Tyskland åt sig in i matchen och under några minuter var det helt omvända roller från den andra till den tredje perioden. 
– Jag hade räknat med att Sverige skulle ta över matchen mer och mer. Nu kommer Tyskland ut med högre energi. En eloge till Tyskland som visar prov på bra lagmoral och total respektlöshet, säger Jonas Andersson. 

Kvitteringsmålet låg i luften i stort sett under hela perioden, men i avslutningen kom det bara närmare och närmare. I vad som i stort sett var två stycken två-mot-noll-lägen tvingades Lindbom kliva fram återigen, denna gång med endast ett fåtal minuter och sedan sekunder kvar av mötet. 
– Horribelt spel defensivt av Sverige just nu, säger kommentatorn Jonas Andersson i SVT.

– Han räddar Sverige, säger Mikael Renberg i SVT, om Lindbom. 


TV: Hävelid om JVM-truppen: "En naturlig kaxighet"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 maj
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL