Stella Sjöberg byter SDE mot Luleå nästa säsong.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Stella Sjöberg lämnar SDE för Luleå

ANNONS

Hon är nästa i raden av talanger som kommer fram i SDE. Till nästa säsong väljer dock 15-åriga Stella Sjöberg att lämna Stockholmsklubben för spel i Luleå/MSSK.
– Jag har varit och kollat på många hockeygymnasier, men jag fastnade för Luleå, säger hon till Hockeysverige.se.

MÖRBY CENTRUM/STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

SDE Hockey fostrar säsong efter säsong talanger som gör avtryck i SDHL. Exempelvis spelar både Klara Kenttälä och Astrid Lindeberg i Luleå (moderklubb Täby). Emma Forsgren har varit på utflykt till Brynäs, men återvänt till SDE. I AIK hittar vi Aoife Leacy. Linnea Natt och Dag återfinns i Djurgården, Maya Zotterman Linköping och så vidare. 

Den här säsongen har klubben själva släppt fram bland andra Stella Sjöberg i åtta av lagets matcher i SDHL. 
– Det började med att jag provade att skridskor nere på Danderydsvallen och tyckte det var jättekul. Då provade jag på konståkning, men det föll mig inte riktigt i smaken, berättar Stella Sjöberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Något år senare provade jag på hockey och efter det har jag fastnat för det. Efter det har jag spelat i SDE från och med hockeyskolan då jag var sex, sju år. 

Precis som så många andra har Stella Sjöberg testat på flera idrotter. 
– Ja, det har jag gjort samtidigt som jag spelat hockey. Bland annat körde jag fotboll i DSK (Danderyd), men jag slutade för ungefär två år sedan. 

Din tvillingsyster rider…
– Jag red ett litet tag, men nej, det var inget för mig. Blenda är duktig, har en egen häst och tävlar i hoppning, dressyr och fälttävlan. 
– Klart att jag kollat på några av hennes tävlingar, men det har inte blivit så ofta eftersom jag inte hinner. 

Stella Sjöberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Bra med och utan puck”

Förebilderna inom hockey för Stella Sjöberg fanns och finns i SDE:s damlag. 
– Det var många. SDE har jämt haft många lag med tjejer så det har alltid funnits tjejer där som varit äldre än jag. Dom har jag alltid sett upp till, men det har inte varit någon speciell som jag alltid sett upp till, utan det har varit flera.

Hur skulle du beskriva dig själv som hockeyspelare?
– Jag skulle nog beskriva mig själv som att jag är bra med och utan puck. Däremot är jag inte jättesnabb, men har en ganska bra teknik. 

Vad måste bli bättre?
– Skotten. Sedan vill jag bli snabbare. 

Hur ska du nå dit?
– Genom att träna på som jag gör nu. Fortsätta träna så mycket jag orkar. Jag står på skottrampen nästan varje dag. Sedan försöker jag träna extra på snabbheten. Efter morgonträningarna brukar jag stanna och köra extra. 

Vad säger skolan när du tränar på morgonen?
– Vi har pratat med skolan och jag får köra morgonträning. Det går även en till i min klass som spelar med SDHL-laget och skolan säger att det är okej så länge vi inte ligger efter med någonting i där som vi måste ta igen.  

Debuterade mot Djurgården

Under den här säsongen har Stella Sjöberg fått debutera i SDHL för SDE Hockey. 
– Det var jättekul och spännande. Först fick jag börja träna med SDHL-laget och det var annat mot vad jag var van vid. Nytt spelsätt och en annan hockey, men framför allt var det jättekul och svårt. Jag behövde anpassa mig och hitta hur jag skulle spela där. 
– Först var jag med i en träningsmatch mot AIK. Jag missade första seriematchen, men sedan spelade jag mot Djurgården på bortaplan. 

Stella Sjöberg har under tiden i SDE Hockey alternerat mellan att spela med killar och tjejer. 
– Jag har spelat med killarna i SDE från det jag var nio år fram till förra säsongen. Samtidigt har jag spelat lite med vårt Division 1-lag. 
– Ibland saknar jag att spela med killarna eftersom det var ett jättebra lag och vi hade väldigt bra tränare. Dom två andra tjejerna, Eimear (Leacy) och Elsa (Åberg) som spelar med mig i SDHL nu var också med i det laget. 

Stella Sjöberg under höstens TV-pucksturnering med Stockholm. Foto: Bildbyrån

Flyttar till Luleå

Det här blir 15-åriga anfallarens sista säsong i SDE Hockey för den här gången. I augusti nästa år flyttar hon till Luleå/MSSK. 
– Jag har varit och kollat på många hockeygymnasier, men jag fastnade för Luleå. Det känns som en bra och seriös verksamhet där det är jämlikt mellan tjejerna och killarna. Jag tycker det är viktigt att det är lika. Luleå verkar vara en bra förening med en bra struktur. 

Pratade du med Astrid Lindeberg och Klara Kenttälä innan du gjorde klart med spel i Luleå/MSSK?
– Ja, Astrid och Klara berättade vad dom tyckte om föreningen, vad som fungerat bra och så vidare. Det är en trygghet att dom är där uppe och att jag känner dom. Det känns väldigt bra. Jag har också spelat lite med Astrid, men inte så mycket. Klara har jag inte spelat med. 

Astrid Lindeberg och Klara Kenttälä. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad hoppas du av flytten till Luleå?
– Jag hoppas att jag kommer fortsätta ha samma intresse för hockeyn och att jag utvecklas som hockeyspelare och individ. 

Innebär det här en ännu hårdare satsning på hockeyn för din del?
– Nej, det skulle jag inte säga. Den är ungefär den samma och jag kör på som vanligt. Jag satsar verkligen på hockeyn. 

“Har varit blandade åsikter”

Det blir en bit att resa för mamma, Sofia, och pappa, Anders, för att se deras dotter spela hemmamatcher eller bara hälsa på. 
– Det har varit lite blandade åsikter, säger SDE-talangen med ett leende och fortsätter:
– Dom tycker det är bra att jag själv tar nya steg och går min egen väg. Det kommer såklart bli förändringar med att flytta så långt bort, men det är en timme med flyg samtidigt som mamma och pappa är flexibla och kan åka upp till mig. 

Stella Sjöberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Stella Sjöberg kommer inleda kommande säsong i klubbens juniorlag. 
– Jag har pratat med Luleå och dom vekar intresserade av mig. Nästa säsong har jag en plats i damjuniorlaget där. 

Nu är det en bit kvar av den här säsongen i SDE Hockey, hur tänker du kring den med tanke på att du ska lämna efter säsongen?
– Jag försöker inte tänka så mycket på det. Jag hoppas att inte heller mina lagkamrater tänker på att jag ska till en annan förening. 
– Det känns såklart tråkigt att lämna SDE som jag spelat i under hur många år som helst, men jag kommer fortsätta köra på den här säsongen som jag alltid har gjort. 

Framgångsreceptet: “Har en väldigt bra verksamhet”

Vad är det som gör att SDE Hockey får fram så många unga bra tjejer just nu?
– SDE har en väldigt bra verksamhet. Framför allt för tjejer. Det finns lag där tjejerna kan spela och tränare som verkligen vill träna och utveckla tjejer. 
– Många tjejer blir också intresserade av hockey när dom fått prova på det. Sedan tror jag verkligen att tjejer som ser äldre tjejer spela tycker det är kul och inspirerande. 

Hur ser du tillbaka på tiden i SDE Hockey?
– Den har varit jättebra, säger Stella Sjöberg samtidigt som hon spricker upp i ett stort leende.
– Jag är jättenöjd med alla år jag spelat i SDE. Framför allt har jag i killaget haft väldigt många bra tränare som trott på mig och gett mig samma möjligheter som killarna. Det har varit superkul, avslutar blivande Luleå-spelaren. 


Experterna visar: "Du dubblerar chansen att göra mål"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL