RÖGLE BK 90 ÅR
Foto: Bildbyrån
Tidernas All-Star Team

Rögle BK 90 år – här är deras All-Star Team genom tiderna

ANNONS

Rögle BK fyller i dag 90 år! Med anledning av det återpublicerar vi vår artikel där Hockeysveriges hockeyhistoriker Ronnie Rönnkvist tar ut tidernas All Star Team i klubben.

Rögle var ett lindansargäng under flera säsonger, men har varit ett lag som alltid kommer tillbaka och är fascinerande på alla sätt och vis. De senaste åren har man också varit en guldutmanare och fostrat många spännande spelare. Dessutom, vilka hockeyprofiler som kommit från klubben genom årren. Jonas Bergqvist, bröderna Jörgen och Kenny Jönsson, alla Elvenesare, Brithenare, och så vidare. 

Mina egna första minnen av Rögle är från då jag 1968 samlade på hockeybilder som klistrades in med Karlssons klister i ett album med Rolle Stoltz på framsidan. Då var Rögle-stjärnorna man samlade på Uffe SternerKenneth EkmanTom HaughBengt-Göran "Mysing" KarlssonKjell "Pipis" LarssonLennart Skördåker med flera.

På den tiden styrdes fortfarande klubben av Gösta ”Pollenkungen” Carlsson. En företagare som producerade hälsoprodukter av pollen. Dessutom, enligt egen utsaga, i mitten av 1940-talet hade han närkontakt med ett rymdskepp och rymdvarelser. ”Det konstiga var att alla vände sig emot mig när jag kom in i gläntan. Det var som om jag var väntad, men inte önskad”. Han ska ha stått några meter ifrån besättningen som jobbade utanför skeppet. ”Kvinnorna” var ljushåriga och hade håret klippt och lagt efter modernaste snitt. Alla slutade upp med sitt arbete och drack ur bägarna som kvinnorna hade med sig”, har Gösta Carlsson vittnat om.

Åter till hockeyn. Mitt Rögle All Star team har en hel del familjedrag, vilket ni kommer först då ni ser laget. Det är givetvis omöjligt att plocka med alla skickliga hockeyspelare som varit i klubben. Några som inte fick plats hos mig var bland andra Jonas Bergqvist, Uffe Sterner eller ”Mysing” Karlsson. Inte heller Des Moroney, Jonas Bergqvist bror StefanBjørn ElvenesLennart ÅkessonHåkan NygrenDave PoulinKari SuoraniemiArto RuotanenHeinz Ehlers, bröderna Mathias och Daniel TjärnqvistAndreas LiljaTed BrithénJonas Fransson eller Cristopher Nihlstorp.

Dennis Everberg är en modern Rögle-ikon.
Dennis Everberg är en modern Rögle-ikon. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Rögle, med en ”runner-up” på varje position, ska se ut enligt följande: 

Målvakt:

Tom Haugh
Den amerikanska, korta och ganska korpulente målvakten, kom till Rögle inför säsongen 1965/66. Han blev klar för klubben strax efter det att han gjort sin VM-debut för USA 1965 i Tammerfors. USA slutade sexa efter bland annat Östtyskland, vilket inte direkt var någon fjärde i hatten. Haugh blev snabbt en publikfavorit i Ängelholm och var en viktig kugge då Rögle tog klivet upp i högsta serien säsongen 1965/66. Han stannade totalt tre säsonger i Rögle, men höll till och från kontakten med föreningen fram till hans bortgång 2018.

Runner up: Kenth Svensson

Tom Haugh in action.
Tom Haugh in action. Foto: Bildbyrån

Backar:

Kenny Jönsson
En av Sveriges bästa backar genom alla tider. En egen Rögleprodukt som debuterade i klubbens A-lag som 17-åring 1991. Fick sitt internationella genombrott då han var med och vann OS-guld i Lillehammer som 19-åring. Åkte efter det över till NHL där han kom att spela totalt 686 matcher för Toronto och New York Islanders. Inför säsongen 2004/05 återvände Kenny Jönsson till Rögle som då låg i allsvenskan. Trots att han spelade i andra divisionen var han given i Bengt-Åke Gustafssons Tre Kronor. Dessutom var han lagkapten både i landslaget och Rögle efter återkomsten. Det blev totalt två OS-guld och ett VM-guld.


 

Kari Eloranta
Det var nästan att den sympatiske finländaren från Lahti hade kommit med i HV71:s och Leksands All Star team också. Han höll en extremt hög nivå under hela sin tid i Sverige. Eloranta kom till Rögle säsongen 1991/92 efter en säsong i Lahtis och tre i Lugano. Två av säsongerna i Schweiz blev han dessutom mästare. Totalt gjorde han fem säsonger i Rögle, tre av dessa var han lagets kapten och ”pappa”. Var med och vann OS-silver 1988 vilket var Finlands första mästerskapsmedalj.

Runner-up: Kenneth Ekman

Kari Eloranta med sin låga tyngdpunkt.
Kari Eloranta med sin låga tyngdpunkt. Foto: Bildbyrån

Forwards:

Jörgen Jönsson
Storebror Jönsson som märkligt nog aldrig riktigt fick fäste i NHL. En av svensk hockeys mest laglojala, men även skickliga spelare. Han debuterade i A-laget 1989/90 och spelade i klubben fram till och med säsongen 1994/95. Efter Rögles degradering lämnade han för spel i Färjestad. Jörgen Jönsson och hans bror Kenny är nästan unika på det sättet att dom båda har varit med om att vinna Sveriges båda OS-guld. Dessutom har Jörgen Jönsson vunnit två VM-guld och fem SM-guld.   

Michael Hjälm
En personlig favorit som inledde sin hockeykarriär i KB65, alltså Köpmannaholmen/Bjästa. Via Modo, Björklöven, OS och VM-spel kom han till Rögle inför säsongen 1991/92. Han blev snabbt en av lagets viktigaste spelare både på och vid sidan av isen. Michael Hjälms rutin var givetvis ovärderlig för Rögle och han blev kvar i klubben fram till och med säsongen 1995/96 då han lade skridskorna på hyllan. Vann SM-guld med Björklöven 1987. Spelade dessutom två OS och två VM-turneringar.

Stefan Elvenes
Pappa Bjørn Elvenes var norsk landslagsman. Tre av hans söner, Stefan, Roger och Tord, kom alla att spela i Rögles A-lag. Dessutom är ju barnbarnen Ludvig och Lucas inte helt okända för den svenska hockeypubliken. I mitt All Star team kom mellanbrodern Stefan med medan den äldsta av syskonen, Roger, hamnade som första avbytare. Stefan Elvenes spelade i Rögles A-lag från 1985 till år 2000. Förutom två säsonger då han spelade med vännerna i Malmö. Han avslutade karriären med sju säsonger i Danmark där han vann mästerskapet vid ett tillfälle. 

Runner-up: Roger Elvenes

Stefan, Roger och Tord Elvenes.
Stefan, Roger och Tord Elvenes Foto:.Bildbyrån

TV: Malkin rörd till tårar - efter sonens överraskning

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL