RÖGLE BK 90 ÅR
Foto: Bildbyrån
Tidernas All-Star Team

Rögle BK 90 år – här är deras All-Star Team genom tiderna

ANNONS

Rögle BK fyller i dag 90 år! Med anledning av det återpublicerar vi vår artikel där Hockeysveriges hockeyhistoriker Ronnie Rönnkvist tar ut tidernas All Star Team i klubben.

Rögle var ett lindansargäng under flera säsonger, men har varit ett lag som alltid kommer tillbaka och är fascinerande på alla sätt och vis. De senaste åren har man också varit en guldutmanare och fostrat många spännande spelare. Dessutom, vilka hockeyprofiler som kommit från klubben genom årren. Jonas Bergqvist, bröderna Jörgen och Kenny Jönsson, alla Elvenesare, Brithenare, och så vidare. 

Mina egna första minnen av Rögle är från då jag 1968 samlade på hockeybilder som klistrades in med Karlssons klister i ett album med Rolle Stoltz på framsidan. Då var Rögle-stjärnorna man samlade på Uffe SternerKenneth EkmanTom HaughBengt-Göran "Mysing" KarlssonKjell "Pipis" LarssonLennart Skördåker med flera.

På den tiden styrdes fortfarande klubben av Gösta ”Pollenkungen” Carlsson. En företagare som producerade hälsoprodukter av pollen. Dessutom, enligt egen utsaga, i mitten av 1940-talet hade han närkontakt med ett rymdskepp och rymdvarelser. ”Det konstiga var att alla vände sig emot mig när jag kom in i gläntan. Det var som om jag var väntad, men inte önskad”. Han ska ha stått några meter ifrån besättningen som jobbade utanför skeppet. ”Kvinnorna” var ljushåriga och hade håret klippt och lagt efter modernaste snitt. Alla slutade upp med sitt arbete och drack ur bägarna som kvinnorna hade med sig”, har Gösta Carlsson vittnat om.

Åter till hockeyn. Mitt Rögle All Star team har en hel del familjedrag, vilket ni kommer först då ni ser laget. Det är givetvis omöjligt att plocka med alla skickliga hockeyspelare som varit i klubben. Några som inte fick plats hos mig var bland andra Jonas Bergqvist, Uffe Sterner eller ”Mysing” Karlsson. Inte heller Des Moroney, Jonas Bergqvist bror StefanBjørn ElvenesLennart ÅkessonHåkan NygrenDave PoulinKari SuoraniemiArto RuotanenHeinz Ehlers, bröderna Mathias och Daniel TjärnqvistAndreas LiljaTed BrithénJonas Fransson eller Cristopher Nihlstorp.

Dennis Everberg är en modern Rögle-ikon.
Dennis Everberg är en modern Rögle-ikon. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Rögle, med en ”runner-up” på varje position, ska se ut enligt följande: 

Målvakt:

Tom Haugh
Den amerikanska, korta och ganska korpulente målvakten, kom till Rögle inför säsongen 1965/66. Han blev klar för klubben strax efter det att han gjort sin VM-debut för USA 1965 i Tammerfors. USA slutade sexa efter bland annat Östtyskland, vilket inte direkt var någon fjärde i hatten. Haugh blev snabbt en publikfavorit i Ängelholm och var en viktig kugge då Rögle tog klivet upp i högsta serien säsongen 1965/66. Han stannade totalt tre säsonger i Rögle, men höll till och från kontakten med föreningen fram till hans bortgång 2018.

Runner up: Kenth Svensson

Tom Haugh in action.
Tom Haugh in action. Foto: Bildbyrån

Backar:

Kenny Jönsson
En av Sveriges bästa backar genom alla tider. En egen Rögleprodukt som debuterade i klubbens A-lag som 17-åring 1991. Fick sitt internationella genombrott då han var med och vann OS-guld i Lillehammer som 19-åring. Åkte efter det över till NHL där han kom att spela totalt 686 matcher för Toronto och New York Islanders. Inför säsongen 2004/05 återvände Kenny Jönsson till Rögle som då låg i allsvenskan. Trots att han spelade i andra divisionen var han given i Bengt-Åke Gustafssons Tre Kronor. Dessutom var han lagkapten både i landslaget och Rögle efter återkomsten. Det blev totalt två OS-guld och ett VM-guld.


 

Kari Eloranta
Det var nästan att den sympatiske finländaren från Lahti hade kommit med i HV71:s och Leksands All Star team också. Han höll en extremt hög nivå under hela sin tid i Sverige. Eloranta kom till Rögle säsongen 1991/92 efter en säsong i Lahtis och tre i Lugano. Två av säsongerna i Schweiz blev han dessutom mästare. Totalt gjorde han fem säsonger i Rögle, tre av dessa var han lagets kapten och ”pappa”. Var med och vann OS-silver 1988 vilket var Finlands första mästerskapsmedalj.

Runner-up: Kenneth Ekman

Kari Eloranta med sin låga tyngdpunkt.
Kari Eloranta med sin låga tyngdpunkt. Foto: Bildbyrån

Forwards:

Jörgen Jönsson
Storebror Jönsson som märkligt nog aldrig riktigt fick fäste i NHL. En av svensk hockeys mest laglojala, men även skickliga spelare. Han debuterade i A-laget 1989/90 och spelade i klubben fram till och med säsongen 1994/95. Efter Rögles degradering lämnade han för spel i Färjestad. Jörgen Jönsson och hans bror Kenny är nästan unika på det sättet att dom båda har varit med om att vinna Sveriges båda OS-guld. Dessutom har Jörgen Jönsson vunnit två VM-guld och fem SM-guld.   

Michael Hjälm
En personlig favorit som inledde sin hockeykarriär i KB65, alltså Köpmannaholmen/Bjästa. Via Modo, Björklöven, OS och VM-spel kom han till Rögle inför säsongen 1991/92. Han blev snabbt en av lagets viktigaste spelare både på och vid sidan av isen. Michael Hjälms rutin var givetvis ovärderlig för Rögle och han blev kvar i klubben fram till och med säsongen 1995/96 då han lade skridskorna på hyllan. Vann SM-guld med Björklöven 1987. Spelade dessutom två OS och två VM-turneringar.

Stefan Elvenes
Pappa Bjørn Elvenes var norsk landslagsman. Tre av hans söner, Stefan, Roger och Tord, kom alla att spela i Rögles A-lag. Dessutom är ju barnbarnen Ludvig och Lucas inte helt okända för den svenska hockeypubliken. I mitt All Star team kom mellanbrodern Stefan med medan den äldsta av syskonen, Roger, hamnade som första avbytare. Stefan Elvenes spelade i Rögles A-lag från 1985 till år 2000. Förutom två säsonger då han spelade med vännerna i Malmö. Han avslutade karriären med sju säsonger i Danmark där han vann mästerskapet vid ett tillfälle. 

Runner-up: Roger Elvenes

Stefan, Roger och Tord Elvenes.
Stefan, Roger och Tord Elvenes Foto:.Bildbyrån

TV: Malkin rörd till tårar - efter sonens överraskning

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 mars
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
17:30 Pelicans - Ilves Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
20:00 Servette - Zug National League
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
16:00 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 april
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Dallas Stars - Nashville Predators NHL
04:00 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten