Marcus Sörensen.
Tre Kronor

Marcus Sörensen stor hjälte igen när Tre Kronor besegrade Finland

Marcus Sörensen stortrivs på sin hemmaplan i Swiss Ice Hockey Games.
För andra matchen i rad avgjorde han för Tre Kronor. Idag till en 4–3-vinst mot Finland efter straffar.
– Det de har vunnit under de senaste åren talar för sig självt, säger Oscar Lindberg till SVT.

Efter en övertidsseger mot Schweiz i förta matchen av Swiss Ice Hockey Games ställdes Sverige idag mot lite mer av en värdemätare, speciellt för offensiven.

I ett till en början tillknäppt möte mot ett defensivt starkt Finland var det ett Tre Kronor som visade en hel del egen disciplin fram till ytterligare en sämre tredje period. Till slut var det återigen Marcus Sörensen som blev den den stora hjälten, men denna gång gjorde 30-åringen, till vardags i schweiziska Fribourg-Gottéron det efter ett straffdrama.

Debutanten nätade

Första perioden slutade 11–10 i skotten, fördel Sverige, men 0–0 på resultattavlan.
– Underhållningsvärdet är inte jättehögt. Taktiskt väldigt bra, säger SVT:s expert Jonas Andersson i pausen.

Närmast att näta var Tre Kronor-debuterande Emil Heineman. 21-åringen som till vardags är i Leksand träffade målramen och var i självklart pausen positiv till det hela, trots det uteblivna målet.
– Det var skoj. Hög fart. Det gäller att vara med där ute. Det är en boost för mig själv och självförtroendet, säger Heineman i SVT.

Stark andra period: “Vi spelar bra”

Matchen släppte rejält i den andra perioden där Sverige visade framfötterna och tog kommandot i matchen. Marcus Sörensen satte 1–0 på ett skott i slottet.

Sverige avslutade perioden med 16 nya skott, men fick se en puck trilla in bakom Anders Lindbäck från Leksands Mikael Ruohomaa. Ett skott som Mikael Renberg menade att burväktaren borde ha tagit.
– Jag tycker att det är lite billigt att få sätta den på första stolpen. Den tycker jag att Lindbäck ska ta, säger Renberg i SVT.

Sam Hallams mannar tog till slut ändå med sig en 2–1-ledning in i den sista perioden. Detta efter att Heineman äntligen fick hitta nätet.
– Vi spelar bra. Det är klart de är bra. Det de har vunnit under de senaste åren talar för sig självt, säger Oscar Lindberg, som spelade fram Heineman.

Tappade i tredje – igen

Inför den sista perioden var frågan om Sverige skulle hålla emot och inte falla ihop precis som man gjorde mot Schweiz i första matchen av turneringen. Och dessvärre, för Hallam, var det precis det som hände tidigt i den avslutande perioden.

Två mål på de tre första minutrarna såg till att Finland inte bara kvitterade utan även vände till en 3–2-ledning.
– Det här har vi inte sett från Finland hittills. Väldigt rak ishockey. Nu har de det som de inte hade i andra. De är lite desperata, säger Renberg i SVT.

Jesper Olofsson kvitterade för Sverige, men matchen stod fortsatt och vägde. Utvisningarna som Finland drog på sig genererade inte i några fler mål för Tre Kronors del på ordinarie tid.

På övertiden var det Sverige som hade pucken i stora delar, men det var tillknäppt. Inget av lagen såg ut att vilja riskera ett mål bakåt. Leon Bristedt fick förlängningens enda halvchans efter ett 2–mot–1-läge, men det skulle krävas för att skilja lagen åt.

Lucas Wallmark satte ett distinkt skott i krysset på Sveriges fjärde straff. Linbäck räddade fem av sex straffar och fick sedan se hur Marcus Sörensen avgjorde för andra matchen i rad, denna gång på straff.
– Vad snyggt han gör det, han avgör igen. Han är hjälten i Swiss Hockey Games, säger Dusan Umicevic i SVT:s sändning.

TV: Sam Hallam om nya jobbet som förbundskapten