Gustaf Albihn.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Började som tioåring - sju år senare blev Gustaf Albihn landslagsmålvakt

Det var först som tioåring Gustaf Albihn satte på sig målvaktsutrustningen för Göta/Traneberg för första gången. Sju år senare kom landslagsdebuten.
– Det gick snabbt, konstaterar Leksands målvaktstalang i en intervju med hockeysverige.se.

LEKSAND (Hockeysverige.se)

Gustaf Albihns moderklubb är Göta/Traneberg. Alltså samma klubb, eller organisation om man så vill, som vann svensk ishockeys första SM-guld – för hundra år sedan.

Albihn är nu inne på sin tredje säsong i Leksands juniorverksamhet och ses som ett stort framtidslöfte, men 18-åringen är varken stockholmare eller mas. 
– Nej, jag är född i Småland. Närmare bestämt i Växjö. Jag bodde där till att jag var sex eller sju år, berättar Gustaf Albihn då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Tegera Arena. 
– Jag gick på skridskoskola där. Sedan spelade jag lite med Växjö, men det var mindre än ett år. Efter det tog jag lite paus från hockeyn då jag flyttade till Stockholm innan jag började igen. 

Varför tog du en paus?
– Jag vet faktiskt inte… Först gick jag på hockeyskola i flera klubbar i Stockholm för att hitta rätt. Jag började i Solna med min kompis, men det var ett jättekort tag. Sedan började jag spela i Brinken eftersom det var närmare för mig dit. Jag har velat vara målvakt sedan dag ett, men dom hade redan tillräckligt med målvakter i Brinken. 
– Då började jag i stället i Göta/Traneberg. Jag hade precis fyllt tio år då så jag började faktiskt ganska sent som målvakt. 

Gustaf Albihn. Foto: Ronnie Rönnkvist.

“Hade fått höra att det fanns en bra målvakt…”

Det var nära att Leksandsmålvakten skulle valt en annan sport än hockey. 
– Min pappa spelade basket i Växjö, så även jag spelade basket ett litet tag i Central. Det var ändå inte min grej utan det var hockey som gällde. Albihn gjorde sin första riktiga hockeymatch som målvakt i Göta/Traneberg. 
– Det var mot SDE hemma. Jag tror det blev 4-4. Jag kommer ihåg hur kul jag tyckte det var att få spela som målvakt. Första matchen var dessutom på helplan. Innan hade jag bara spelat någon match på halvplan som utespelare. 

En av kompisarna han lärde känna väl var JVM-målvakten Marcus Brännman

Marcus Brännman. Foto: Bildbyrån.

– Jag lärde känna honom då jag började spela i Göta/Traneberg. Det tog några år innan jag började träna med dom äldre där (Albihn är född 2004 och Brännman 2003), men jag hade fått höra att det fanns en riktigt bra målvakt i Göta. 
– Det var jättekul att sedan få köra med honom och det är verkligen jättekul för honom att ha kommit med till Junior-VM. Det förtjänar han. 

Så hamnade han i Leksand

Inför säsongen 2019/20 lämnade Gustaf Albihn för att spela med Hässelby/Kälvesta. 
– Det var sista året på ungdomsnivå så jag kollade runt lite. Jag kände några av spelarna i Hässelby och även tränaren, Micke Kempe. Micke gick dit samtidigt som jag. 
– Vi hade ett starkt lag och tog oss ganska långt, vilket var lite roligt eftersom Hässelby inte är känd som en klubb som brukade gå långt i SM. Jag visste också när jag gick dit att Hässelbys 04:or var ett bra lag som brukade gå bra i serierna. Jag trodde starkt på Hässelby och ville vara med på den resan. Det blev en rolig säsong.Hur upplevde du Mikael Kempe som coach?
– Han är jättebra, väldigt inspirerande och snäll. Jag har känt honom väldigt länge, sedan Göta tiden då han var sportchef där. 
– Jag hade även en målvaktstränare som jag tränade med privat. Min kompis, som är utespelare, hade Micke som tränare privat. Nästan varje vecka tränade vi tillsammans och det var så jag lärde känna honom. 

Mikael Kempe är pappa till Mario och Adrian Kempe
– Jag har tränat mycket med både Adrian och Mario så jag har fått en del hårda skott på mig, säger Gustaf Albihn med ett skratt. 

Hur hamnade du i Leksand?
– Jag kollade runt lite då det var dags för hockeygymnasium. Allt kändes perfekt med Leksand, både hockeyn och det runt omkring. Det är nära till allt och bara hockey. Klubben känns bra, vi har bra målvaktstränare… 

Du är uppväxt på Östermalm i Stockholm, men i Leksand hittar du varken en Nybrogatan eller Birger Jarlsgatan
– (Skratt) Nej, det gör man inte. 

Hur var det socialt att flytta från huvudstaden till en mindre ort, alltså lämna en tvåmiljonerstad till en kommun med runt 15 000 invånare?
– Det funkade faktiskt bra. Jag trodde att det skulle vara en större omställning, men när jag väl kom upp hit hade jag nästan inte tid för något annat än hockeyn.

Landslagsuttagen: “Jättecoolt”

Säsongen 2021/22 plockade förbundskaptenen Magnus Hävelid med Gustaf Albihn till Hlinka Gretzky Cup. 
– Det var otroligt och jättecoolt. En sjukt häftig upplevelse och hur stort som helst. Jag stod två matcher och det var bra fart och tempo. Alla som är där är väldigt bra. 

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Vad kom den här turneringen betyda för ditt självförtroende?
– Mycket såklart. När man får chansen känner man sig stolt och man får en boost. 

Det här var alltså sju år efter det att du började spela hockey…
– Ja, exakt. Det gick snabbt. 

Fick nosa på SHL

Under säsongen 2021/22 fick han även vara med som reserv i SHL då Axel Brage var skadad. 
– Jag var reserv i tre matcher. Det var hur häftigt som helst, publiken… Det är lite skillnad mot J20-matcher. När man tränar nära proffsen förstår man hur professionella dom är på och runt isen. Spelarna i laget är hur schyssta som helst. 

Hur var det att jobba med Kasimir Kaskisuo då Axel Brage var borta?
– Det var jättekul och han är hur schysst som helst. Om han såg något som jag kunde göra annorlunda hjälpte han till och gav mig tips på hur jag kunde förändra. 
– Jag har verkligen utvecklats av att vara med på dom här matcherna. Allt går hur snabbt som helst där ute och då gäller det att vara i tid och beredd på allt.

Den här säsongen har Gustaf Albihn spelat 18 J20-matcher och har 88.2 i räddningsprocent. 
– Jag skulle säga att säsongen varit både upp och ner för mig. Det började ganska tungt och vi förlorade premiären mot Brynäs ganska stort. Det var inte så man ville att en start skulle vara. 
– Sedan har jag jobbat på bra och känner att jag utvecklats. Det har, som sagt var, varit lite upp och ner, men så är det för alla, att det går lite tungt ibland. Senaste tiden har jag växlat upp, utvecklats och det kändes väldigt skönt att vi knep topp tio-platsen. 

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Nästa steg för dig är att kliva upp i A-laget. Idag är det Mantas Armalis och Kasimir Kaskisuo som har platserna där. Hur ser du på den konkurrenssituationen?
– Klart att det är två jättebra målvakter. Mantas har spelat hur bra som helst den här säsongen och Kasimir har spelat i NHL. Det är bara för mig att göra allt jag kan. 
– Man lär sig mycket att vara med dom två, men också hela A-laget. Det har blivit några träningar med A-laget den här säsongen också. Det är kul varje gång. Allt går så mycket snabbare och man måste vara snabbare på fötterna. Samtidigt har inte spelarna där inte lika mycket tid med pucken som man har på juniornivå. Ditt kontrakt går ut efter säsongen, hur går tankarna framåt?
– Självklart vill jag ta nästa steg och spela seniorhockey. Sedan får vi se hur det blir med allt. Jag trivs hur bra som helst i Leksand så det skulle vara jättekul att få spela vidare här, avslutar Gustaf Albihn.


TV: "Spelaren som gör skillnad så att FBK slåss om guldet"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten