Hugo Gustafsson gör succé - och toppar viktig statistik-kolumn,
Bildbyrån
SHL

Hugo Gustafsson om succéhösten: "Handlar om förtroende"

ANNONS

Hugo Gustafsson har varit en av SHL:s stora succéspelare under hösten. Växjöspelaren har fått ett stort genombrott - och i en tung statistik-kolumn är 22-åringen bäst i hela ligan. Framgångarna har till och med överraskat honom själv.
– Ja, det får man väl säga. Jag har ju bara försökt bidra med det jag kan, som vanligt, säger han till hockeysverige.se.

Hugo Gustafsson hade under ett par år levererat bra i Södertälje, och var med i JVM 2020. Ändå var det nog många som inte hade speciellt bra koll på honom när Växjö valde att värva honom inför förra säsongen. Debutsäsongen i SHL blev dock tuff, och Gustafsson fick nöja sig med två mål och totalt åtta poäng. Han snittade då 10:54 i istid per match.

Nu är verkligheten en helt annan.

Nu är Hugo Gustafsson en del av SHL:s kanske hetaste kedja, med Dan Sexton och Kalle Kossila. De senaste 15 matcherna har han snittat över 15 minuters istid, och gjort tolv poäng. Ser vi till spelet med lika många spelare på isen har ingen i ligan gjort fler poäng under den perioden.

I helgen vann Växjö med 4-3 mot Brynäs, trots att de förlorade skottstatstiken med 40-16. Efter matchen berömde tränaren Jörgen Jönsson sin förstakedja. Den kedja som gjorde tre av Växjös fyra mål.
– Det var inte lagets bästa match, det är vi väldigt eniga om inom laget. Brynäs spelade väldigt bra och gjorde det svårt för oss. Vi fick inte till vårt spel. Men vi var effektiva och tog vara på chanserna vi fick. Det visar på en stark karaktär, att vi kan vinna fast inte spelet riktigt finns där, konstaterar Hugo Gustafsson.

Och er kedja…?
– Jag tycker det flöt på rätt bra. Både för egen del och kedjan. Jag tycker vi hittade ett hyfsat flyt i spelet även om det inte riktigt fanns där för laget i stort. Men vi ska ju vara en offensiv “lina”, så det är skönt när man väl lyckas.

“KOMPLETTER VARANDRA”

Sedan Kalle Kossila kom in i laget, för nio matcher sedan, har Växjös fruktade förstakedja gjort 29 poäng - 28 av dem i lika styrka. Kossila har stått för 13 poäng, Gustafsson för nio och Sexton för sju. 

Vad är det som gör att ni funkar så bra ihop?
– Vi kompletterar varandra bra. Jag försöker bidra med det jag kan, och ska vinna mycket puck och åka mycket skridskor. De andra är otroligt spelskickliga. Kalle har ju dominerat sedan han kom in, vilket är sjukt imponerande eftersom han varit skadad tidigare, säger Hugo Gustafsson.
– Vi vet var vi har varandra och puckarna studsar rätt för oss just nu. Det är skönt, och något vi ska bygga vidare på.

Gustafsson, Kossila och Sexton. Foto: Bildbyrån.

Hugo Gustafsson har alltså gjort fler poäng de senaste nio matcherna, än han gjorde på hela förra säsongen. Vilken är egentligen förklaringen till succén? 

Succéspelaren lyfter framför allt fram en faktor.
– Jag har fått ett bra förtroende av Jörgen (Jönsson, tränare) och bara försökt ta vara på det. I grund och botten handlar det om mer förtroende. Sen har jag ju spelat med fantastiska spelare, som gjort det lättare för mig. Det har betalat av sig bra.

Är du själv förvånad?
– Ja, det får man väl på ett sätt säga. Jag har ju bara försökt bidra med det jag kan, som vanligt. Men jag har aldrig varit en riktigt renodlat offensiv spelare, utan jag har alltid varit lite mer av en tvåvägsforward. Men det är ju jättekul att puckarna studsar rätt just nu.

Med det sagt, vilka förväntningar hade du inför säsongen?
– Till att börja med ville jag få mer speltid. Eller, försöka ta en plats i laget. Jag visste att det skulle vara tuff konkurrens, som vanligt. Där låg mitt mål i det stora. Jag ville vara lite mer av en del i laget.

BÄST I SHL

Det är framför allt spelet i lika styrka som sticker ut för Hugo Gustafsson. Där har han gjort samtliga sina 14 poäng den här säsongen, och är med det bäst av alla i serieledande Växjö. Ser vi till hela SHL ligger han precis runt topp tio-strecket med de siffrorna. Dessutom har han varit inne på 25 mål i lika styrka under säsongen - och är med det bäst av alla ligans forwards. Även om vi lägger in alla spelformer är bara Skellefteås Andreas Wingerli bättre bland SHL:s forwardsspelare.
– Sådant där är inget man pratar så mycket om. Man har lite koll, men det är inget man försöker lägga vikt vid. Det tror jag inte så många gör. Lite koll har man, men man tänker inte så mycket på det.

Förra säsongen var ju lite tuffare för dig. Tvivlade du på dig själv, någon gång?
– Nja, tvivlar skulle jag inte säga. Det hände väl någon gång att man tänkte “Är jag inte på den här nivån?”. Men jag visste att om jag lägger ned jobbet kommer det betala av sig. Jag är fortfarande väldigt ung, så jag har aldrig känt att det varit någon idé att stressa.

Hugo Gustafsson har haft anledning att le. Foto: Bildbyrån.

“SE OCH LÄRA-ÅR”

Växjös succéforward ser förra säsongen som en positiv erfarenhet att ha med sig, framöver.
– Ja, så är det absolut. Jag skulle säga att jag kommit in lite mer i SHL-spelet i år. Det är väldigt annorlunda jämfört med HockeyAllsvenskan. Förra säsongen får man nog se som ett “se och lära-år" för mig.
– Det är lite mer taktiskt i SHL. Det finns väldigt “skillade” spelare i HockeyAllsvenskan, men där är det lite mer tuta och köra. Här har man ett spelsystem över hela banan.

För dig som vill vara en tvåvägsforward känns det kanske till och med som att spelet i SHL passar dig bättre än det i HockeyAllsvenskan?
– Haha, jo kanske. Så kanske man kan säga. Det är nog lite både och. Det funkade ju bra för mig i HockeyAllsvenskan också…


TV: Han har varit Växjös viktigaste spelare under SHL-åren

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL