Robin Kovács och Sam Hallam.
Foto: Pius Koller/IMAGO & Simon Hastegård/Bildbyrån
Intervju

Sam Hallam om debutanten Robin Kovács: “Levererar på absolut toppnivå”

ANNONS

Under tisdagen tog Sam Hallam ut sin nya landslagstrupp med en majoritet av spelare från den schweiziska ligan. 
Då får Robin Kovács till slut debutera i Tre Kronor efter många om och men.
– Jag visste inte riktigt var Robin stod när den här säsongen startade, säger Hallam till hockeysverige.se.

SOLNA (Hockeysverige.se)

Det blev en väldigt röd och vit trupp Sam Hallam presenterade i Svenska Spels lokaler väg i väg med Friends Arena i Solna. Inte mindre än 16 spelare kan nu stanna kvar i Schweiz och spela landslagshockey. Två debutanter presenterades i form av Robin Kovács och Emil Heineman.

MÅLVAKTER: 

Marcus Högberg och Anders Lindbäck

Stefan Ladhe:
Marcus Högberg växer varje gång han är med oss. Det handlar mycket om hans självförtroende, att han känner hur han är i den miljö han ställs inför. Att han hoppar upp några snäpp från SHL-hockeyn. Det blir tuffare motståndare som han stöter på här och han gör det väldigt bra. I våras spikade han igen fyra matcher i rad inför VM. 
– Både historiskt och i år ser vi många målvakter visat att det inte varit helt lätt att komma tillbaka till SHL när dom varit i andra ligor. Anders Lindbäck har varit i KHL, Lasse (Johansson) har också varit det, Viktor Fasth… Det är ganska många målvakter som man kan ta som likande exempel. Lindbäck har under en tid stått för en jämnare prestation och hållit sig ganska lugn inför ganska svåra situationer som han ställts inför. 

Sam Hallam med sin nya Tre Kronor-trupp. Foto: Ronnie Rönnkvist

BACKAR: 

Klas Dahlbeck, Oscar Fantenberg, Henrik Tömmernes, Christian Djoos, Magnus Nygren, Viktor Lööv, Calle Andersson och Tim Heed

Sam Hallam:
– Om vi tittar på det vi har att tillgå är det angenämt arbete att ta ut en backsida. Alla håller en väldigt hög kvalité. Vi har spelare som leder sina lag, spelar i första powerplay, men också spelare som spelar i dom mest utsatta situationerna, fem mot sex eller fyra mot fem i slutet av matcherna. 
– Vi får en backsida som påminner mycket om den vi hade i Karjala. Både att man kan bära pucken och även göra bra saker försvarsmässigt. Jag tycker det är en bra balans. 

En spelare som blir spännande att följa är Christian Djoos
– Jag hoppas att han ska släppa loss och ta initiativ. Jag hoppas också att vi kan få motståndarna att ta några utvisningar så vi får se honom styra spelet i powerplay. Vi har tillgång att se spelarna varje match digitalt, men jag har också varit nere på plats och kikat på dom. 
– Det har då varit spännande att se en så kylig spelare med pucken, men som är relativt okänd för den svenska publiken eftersom han åkte över så pass tidigt. Han har ändå spelat i bra hockeylag borta i Nordamerika och är nu i ett lag som vunnit två raka mästerskap i Schweiz.

Stanley Cup-mästaren Christian Djoos. Foto: Ronnie Rönnkvist

Calle Andersson är inte heller en spelare som fått speciellt stora rubriker i Sverige. 
– När jag tittat på sekvenser på Calle den här hösten tycker jag att han sett väldigt bra och bekväm ut, men även hungrig i sitt spel. Han är också en kille som är relativt okänd för den svenska hockeypubliken i och med att nästan har spenderat hela sin karriär nere i Schweiz. Han har en väldig kvalité i spelet med puck och en ”reslighet” som gör att han försvarar ytan framför mål på ett bra sätt.

FORWARDS: 

Emil Pettersson, Marcus Sörensen, Lucas Wallmark, Oscar Lindberg, Martin Lundberg, Emil Heineman, Oscar Eklind, Victor Ejdsell, Victor Rask, Leon Bristedt, Dennis Rasmussen, Jesper Olofsson, Jacob de la Rose och Robin Kovács.– Till att börja med ska det bli spännande för oss att sätta ihop enheter med en bra balans i. Klart att det ska bli kul för mig att se var Victor Rask befinner sig. Vad han kan göra med den erfarenheten han har från då han spelat i landslag, men framför allt från NHL. 
– För mig personligen ska det även bli kul att lära känna spelare som Lucas Wallmark som varit med i OS, VM och gjort mycket bra för Tre Kronor, men jag aldrig fått jobba med. Det är två killar jag tycker ska bli väldigt kul att träffa. 

Robin Kovács ska debutera i Tre Kronor till slut. Foto: Ronnie Rönnkvist

En av debutanterna i Sam Hallams trupp är Robin Kovács
– Jag visste inte riktigt var Robin stod när den här säsongen startade. Ser jag till vad han gör där nere så levererar han på absolut toppnivå bland alla svenskar där nere. Då tycker jag att man gör sig förtjänt av att vara med här.

Den andra debutanten är Emil Heineman.
– Att han är med är mycket baserat på dom steg han tog under förra säsongen och dom steg vi tror han kommer ta. Han har fina händer, blick, en vilja att vara kreativ och delaktig offensivt. 
– Han har också en tävlingssida. I just den här truppen kommer hans roll kanske inte vara så mycket rent offensivt och powerplay. Snarare att spela fem mot fem och boxplay.

Emil Heineman får debutera i Tre Kronor. Foto: Ronnie Rönnkvist

En spelare Sam Hallam känner väl är Martin Lundberg efter alla säsonger tillsammans i Växjö. 
– För mig handlar det också om att värdesätta den typen av spelare som är väldigt djupt med i slutspel år in och år ut, varit i så många finaler. Tittar du på honom nu så levererar han precis det spelet varje dag. Det behövs för att sätta tonen och den karaktären vi vill att det här laget ska ha, avslutar Sam Hallam


TV: McDavid pekar ut Mats Sundin som en förebild

Den här artikeln handlar om: