Foto: Bildbyrån
SHL

Per Svartvadet om Brynäs: "Satt på en väldig hög häst när han kom till Brynäs"

ANNONS

Efter en tyngre period har Brynäs sjunkit i tabellen. Det efter att nyligen ha förlängt kontraktet med huvudtränaren Mikko Manner. För Hockeysverige.se berättar experten Per Svartvadet om sina tankar kring laget.
– Det är faktiskt få finska tränare som har lyckats i Sverige, säger den gamle storspelaren. 

Brynäs har nu tre raka förluster och börjar se topp sex-tåget åka i väg. Trots förlustraden och att Brynäs bara ligger på en elfte plats valde klubben att i dagarna förlänga med finske coachen, Mikko Manner. Kanske en signal till truppen att det är han man vill jobba med framåt så rätta in er i leden.

Tidigare NHL och landslagsspelaren, Per Svartvadet, jobbar idag som expert på Radiosporten. Här ger han sin syn på dagens Brynäs. 
– Jag tror faktiskt att självbilden är lite skev i Brynäs. Laget har gått in i den här säsongen med tankar på att man ska ligga högre upp, men inte förstått riktigt att det är många andra lag som är väldigt, väldigt bra och bättre än förra säsongen, berättar Per Svartvadet för hockeysverige.se och fortsätter:
– Sedan är man väldigt sköra och beroende av exempelvis Johan Larsson och Anton Rödin, som båda har varit borta av olika anledningar. När inte dom är med är Brynäs ett bottenlag. 

Vad tror du det betyder för Brynäs att just Anton Rödin och Johan Larsson är in och ut i laget på grund av skador?
– Dom är Brynäs ledande spelare både i arbetsinsats, poängproduktion och istid. När dom är borta har inte Brynäs satt laget så att någon ska ta över. Den stabiliteten finns inte i gruppen. Det ser jag som problemet i matcherna Brynäs har förlorat. 

Vilka förväntningar hade du själv på Brynäs inför säsongen?
– Jag trodde att dom skulle hålla till i stort sett från nionde plats och neråt. Visst, Brynäs har fått in några bra spelare. Framför allt Johan Larsson.  
– Sedan är det inte en topp sju, åtta-trupp utifrån den konkurrens som är just nu. Dom lyckades bra med backen, David Sklenička. Han har spelat över förväntan så det var en jackpot. Utan honom skulle Brynäs ligga ännu längre ner. 
– Brynäs tyckte att dom gick in i säsongen med två starka målvakter. (Veini) Vehviläinen räddade egentligen laget i slutet av säsongen med ett bra spel. Han fick inte vara kvar eftersom (Anders) Lindbäck skulle ta över och han har inte varit så bra som dom hoppats. 
– Där tror jag också att Brynäs hade lite övertro på att han skulle vara seriens bästa målvakt. Ja, han är bra och jag gillar honom, men det är många andra målvakter som är lite bättre.

Valde att förlänga med Manner

Hur ser du på Mikko Manners sätt att leda laget?
– Det är svårt att svara på när jag inte följer honom i det dagliga. Vad jag ser utifrån hur han agerar i båset, laguttagningar, uttalanden men också hur han coachar och matchar laget, är vad man kan ta på som utomstående.
– Han satt på en väldig hög häst när han kom till Brynäs efter att vunnit i Finland, varit Förbundskapten och så vidare. Meriter, dagsform och hur man bygger lag förändras från säsong till säsong. Här och nu är det en ny säsong. 
– Det jag har lite svårt för är att han alltid tar på sig ansvaret själv. Om man tillexempel tappar i en match säger han ”Det är mitt ansvar att se till att killarna inte tappar matchen”. Startar Brynäs inte en mach bra är det alltid hans fel att laget inte vara klara inför match. 
– Det där är en balansgång som tränare hur många gånger man kan säga det. Menar han verkligen vad han säger eller ska inte spelarna få höra någon gång att det är deras skyldighet också? Annars kan det bli att spelarna gömmer sig bakom det där, att han alltid tar på sig skulden. 
– Det är faktiskt få finska tränare som har lyckats i Sverige. Jag kan bara komma på en, Timo Lahtinen. Sedan har det varit ett gäng ytterligare som varit här. Sakari Pietilä i Luleå, Hannu Aravirta, Harri Rindell, Hannu Jortikka…  
– Summa summarum är det väldigt få utländska tränare som lyckats. Där är finska tränare är inräknade. SHL är en svår och väldigt speciell liga att komma till av någon anledning. 

Brynäs trupp är till största delen satt av sportcheferna Johan Alcén och Erika Grahm. 
– Dom har haft bra resurser ekonomiskt. Spelare för spelare är det inte mycket att säga om det jobb dom gjort. Dom har tagit in och lyckats med bland andra David Sklenička. Sedan kan man inte tacka nej till en hemvändande målvakt av (Anders) Lindbäcks kaliber. 
– Hur mycket Johan Larsson än presterar på isen så kanske han var en dyr pjäs, men du kan inte tacka nej till en sådan spelare heller som vill hem och har hans meriter. 
– Det är lite både och, men bägge sportcheferna är gröna och det är svårt att sätta en trupp. Deras problem är att dom har lagt alla finländska ägg i samma låda. Dom är fullt ansvariga för Manner och har plockat in assisterande och videocoach. Till och med juniortränaren är finländsk. Börjar du peta i den lådan är det som att peta i en myrstack. Här måste man lite på dom. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Anton Rödin och Johan Larsson är två skadade nyckelspelare för Brynäs.

När det gick som tyngst valde Brynäs att förlänga med Mikko Manner, vad skickar det för signaler?
– Hade det varit rutinerade sportchefer och ledning som gjort det, då är det att man ska jobba tajt och ge tränarna förtroende. 
– Nu var Manner ute och fiskade lite grann när han sa att måste ha bättre förutsättningar om han skulle vara kvar och så vidare. Några dagar senare skrev han på. Det kändes som dom låg och kände på varandra lite. Manner ville ha bättre folk samtidigt som Brynäs har gjort en ekonomisk satsning på den här truppen. 
– Gävle av hävd är ett hockeynäste. Sådana städer, typ Skellefteå och Leksand, där kräver folk att det ska vara stabilt spel och hela den biten. På så vis är det tuffare att vara på sådana ställen där hockeyn betyder så mycket. 

Innebär att spela i ett lag som Brynäs även en extra press på spelarna?
– Absolut. Spelarna känner av trycket. Många av spelarna i Brynäs var med för två år sedan när man fick kvala sig kvar. Det känns som att Brynäs sugs ner säsong efter säsong. Som spelare är det jobbigt att ligga där nere hela tiden och aldrig producera när man vill vara med i landslaget. Att alltid vara där nere med kniven på strupen är mentalt dränerande.

"Levererar inte dom blir det förlust"

Behöver Brynäs stärka upp truppen för att börja klättra i tabellen eller ska man hålla fokus på det lag man har?
– Man sitter såklart alltid och funderar i sådana lägen som Brynäs är i. Ska man göra en förändring på tränarsidan? Check på den eftersom man skrivit nytt med Manner är det inte aktuellt. Målvaktssidan har Brynäs redan gjort något åt och man är nöjd med sin backsida. 
– Klart att man vill ha in nya spelare som kan leverera, men här och nu tror jag inte Brynäs rent ekonomiskt, om det dyker upp någon superspelare, kan vara med och hugga på den eftersom det är andra klubbar som framför allt har andra ekonomiska muskler, ligger högre i tabellen och med det är mer attraktiva.
– Brynäs får fortsätta jobba med det dom har och försöka ha fyra lag bakom sig. 

Med tanke på att både Anton Rödin och Johan Larsson varit borta på grund av skador, vilka ska kliva fram och leda det här laget?
– Vi kan ta en, Simon Bertilsson. Johan Alcén sa innan säsongen att han var Europas bästa back. Bertilsson är bra och jag fattar att Alcén säger någonting i den stilen, men Bertilsson är inte bäst i Europa av alla backar. 
– Han är nästan bättre då han är med i landslaget än när han ska ha puck i Brynäs. Bertilsson är en spelare som har klubbhjärta och ska driva på det här, men är också skadad lite här och nu. 
– Framåt är det (Oula) Palve, Greg Scott, (Dima) Timashov… Det är dom man måste gå till. Levererar inte dom då Larsson och Rödin är borta blir det förlust. 

Är Brynäs ett slutspelslag i dina ögon?
– Då ska dom tråckla sig dit via play-in, men definitivt inte på sex lag.  


TV: Allt han gör osar av pondus

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 26 mars
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten